beyaz dubleks prefabrik ev, prefabrik ev ömrü

Prefabrik Ev Ömrü Ne Kadar ve Yaklaşık Kullanım Süresi Nedir?

Parçaları önceden kişisel istek ve tasarılara göre hazırlanan ve sonradan birleştirilerek elde edilen yapılara prefabrik yapı denmektedir. Adından da hemen anlaşılacağı üzere prefabrik yapıların tüm malzemeleri fabrika ortamın hazırlanmakta ve geriye yalnızca hazırlanan malzemelerin bir araya getirilmesi kalmaktadır.

Prefabrik evlerin en belirgin özelliği; kullanım amaçları ve bireylerin taleplerine göre değişkenlik gösteren yapılar olmasıdır. Bu taleplere göre uzunluk, genişlik, kat, yalıtım gibi unsurlar farklılaşır. Ekonomik ve güvenli oluşu, daha kısa sürede temin edilebilmesi, çevreye verdiği zararın geleneksel yapılara göre daha az olması kullanıcıları etkileyen temel özellikler.

Son yıllarda bir yükselen değer haline gelen prefabrik yapılar okul, hastane, spor salonu, depo, ev gibi çok çeşitli kullanım alanları için bir tercih haline gelmektedir. Bu nedenle ki inşaat sektörünün önemli bir üyesi haline gelmeye başlamıştır. Prefabrik ev ömrü de artan talep gereği merak edilen bir diğer soru olmuştur.

Peki yapıdan yapıya değişkenlik göstermekle birlikte prefabrik ev ömrü ne kadardır? Kaç yıl dayanıklı ve güvenli olarak sürdürülebilir yapı olabilir?

Prefabrik Ev Ömrü Ne Kadar?

ahşap dış cephesi olan iki katlı prefabrik ev

Prefabrik yapılar yaygın söylentilerin aksine oldukça uzun ömürlü yapılardır; ancak fiyatlarının diğer yapı türlerine kıyasla daha düşük olması, kullanıcıları farklı düşünmeye sevk etmektedir.

Oysa maliyetinin daha az olmasının prefabrik ev ömrü ile değil, malzemeleri meydana getirme ve yapıyı inşa etme ile alakası vardır.

Bir prefabrik ev ömrü, çeşitli çevresel şartlara göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 40 ila 50 yıl kadardır.

Yani biz bu hesaplamadan şu kanıya varabiliyoruz: bir bireyin yirmili yaşlarda yaşamaya başladığı prefabrik ev yaklaşık 60 – 70 yaşına kadar orada yaşamaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Prefabrik Ev Ömrü Hangi Etmenlere Bağlıdır?

İnşa ettirdiğiniz ve içinde yaşamaya başladığınız prefabrik evin çevresel şartların da etkisi ile ortalama 40 ila 50 yıl yaşadığını belirttik. Peki ortalamanın üzerine çıkmak, prefabrik ev ömrünü uzatmak mümkün mü?

Eğer yapınıza düzenli bir şekilde bakım yaptırır, ihtiyaçlarını ertelemeden karşılarsanız eviniz ömrü söylenenlerden daha da uzun ömürlü olur. Bu düzenli bakımı, arabanıza yaptırdığınız düzenli bakımlar gibi düşünebilirsiniz.

Taşıtlar da en dayanıklı marka ve modelinden olsa dahi düzenli araç bakımına sokulma ihtiyacı duyar. Söz konusu nedenle aynı hassasiyeti prefabrik evlere de göstermek yapının ömrünü olabildiğince uzatır.

Yapabilecekleriniz arasında prefabrik yapı için kullanılan malzemeleri seçmek, aralarından daha dirayetli olanları ayıklamak da sayılabilir. Bir prefabrik ev ömrü; kullanılan arsanın mevcut durumu, inşa edileceği bölgenin iklim şartları ve buna benzer diğer çevresel unsurlardan etkilenir. Buna bağlı olarak da ömrü ortalamanın üstüne de çıkabilir altına da inebilir.

Prefabrik Ev Ömrünü Uzatmak İçin Tavsiyeler

verandası olan iki katlı şık prefabrik ev

Bir prefabrik ev ömrü üzerine aşağı yukarı tüm detayları derledik. Bununla beraber pratikte de uygulayabileceğiniz birkaç püf noktası söyleyelim.

Prefabrik evler fabrika ortam ve standartlarında, malzemelerin birleştirilmesi ile üretilen evlerdir. Bu evlerin kullanım ömrü üretim kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Prefabrik yapı üreten her firma aynı kalitede evler üretmez. İşbu nedenle firmaya ve verilen ücrete göre de kullanım ömrü azalma ya da artış gösterebilir.

Prefabrik ev satın almak isteyen büyük bir çoğunluğun aklındaki ilk sorulardan biri olan prefabrik ev ömrü, en temelinde malzeme kalitesiyle birlikte artış gösterir. Bu tür yapılar uzun ömürlü olması için önemli olan ilk şart; evin taşıyıcı kolonlarının üretim yapısı ve malzemesi ne olduğudur. Kolonların sağlam olması, geleneksel yapılardaki gibi prefabrik evlerin kullanım ömrünü de artıracaktır.

Önem gösterebileceğiniz diğer unsur temel beton kalitesidir. Yapının malzemelerinin kaliteli olmasının yanı sıra temel beton kalitesi en önemli olumlu çabayı içermektedir. Bununla beraber evin ömrünü uzatmak için atacağınız bir diğer adım bu yapının çatı malzemesine verdiğiniz değerdir.

Dahası da var; çelik iskeleti güçlendirmek, bu tür yapıların en çok yıpranan bölümleri olarak bilinen iç ve dış cephe duvarları için uzun ömürlü malzemeler seçmek de yapabileceğiniz belli başlı uygulamalardır.

Prefabrik Ev Almak İçin Nedenler

Bir prefabrik ev ömrü üzerine bilinen genel kanaat 40 ila 50 yıl arası olsa da, çeşitli firmalar bunun 70, hatta 100 yıla da çıkabileceğini öngörmektedir. Bu bilgiler ışığında prefabrik yapıya sahip olmanın kullanıcı için ne gibi avantajları olduğunu da kısaca bir sıralamadık istedik. 

  • Prefabrik evler her şeyden önce görece daha ekonomiktir. Klasik binalara göre daha düşük bütçeler ile istenilen konuta, yapıya sahip olmak mümkündür. 
  • Prefabrik evler, betonarme yapılarak göre hafiftir. Güvenli ve depreme dayanıklı yapılardır.
  • Tasarıma, yapıyı meydana getiren firmaya göre farklılık gösterebiliyorsa da prefabrik evlerin teslim süresi yaklaşık bir haftadır. Yine de bu genel bir ortalama olup kurulma süresi yapının uzunluk ve genişliğine göre değişebilir. 
  • Prefabrik evler, klasik yapıların aksine kullanıcıya özgü yapılardır. İhtiyaç ve talep esastır. Kullanıcıların tercihlerine göre istedikleri büyüklükte yaptırabilecekleri prefabrik yapılar bu bakımdan tamamen size uyar.
  • Modüler yapısı talep edene göre şekillenir ve yapı inşa edildikten sonra istenmeyen ya da değiştirilmesi gereken bir parça varsa bu da kolaylıkla halledilir.
kırmızı dış cephesi olan dubleks prefabrik ev

Prefabrik Evin Yaklaşık Kullanım Süresi Nedir?

Prefabrik ev yaptırılmadan önce öğrenilmek istenilen ilk konu Prefabrik Evin yaklaşık kullanım süresi nedir konusudur.

Prefabrik evin yaklaşık kullanım süresi nedir sorusunun cevabı açıktır. Prefabrik evlerde dağa şartlarına karşılık olarak elli yıl garanti verilmektedir. Bir prefabrik evin yaklaşık olarak kullanım süresi elli ile yüz yıl arasında değişmektedir.

Bunun nedeni ise prefabrik evin yapılırken kullanılan malzemenin kaliteli olup olmadığı, ustaların yapmış oldukları işçilikleri ve evin kullanılma durumu bu süreyi uzatmakta ya da kısaltmaktadır.

Eğer eviniz yapılırken kaliteli malzemeler kullanıldı ise, usta işçiliğini en iyi şekilde yaptı ise ve en önemlisi siz evinizi güzel ve bakımlı bir şekilde baktı iseniz o zaman prefabrik evinizin ömrü yüz yıl kadar olmaktadır. Ancak bunların aksi bir durumu mevcut ise o zaman evinizin ömrü en fazla yaklaşık olarak elli yıl olacaktır.

Ömrü biten bir prefabrik evi yenilemek size çok da fazla bir maliyete neden olmayacaktır. Çünkü daha önce yapılırken kullanılan temel eşyalarının birçoğu tekrardan kullanılacaktır. Bu durum da sizin için maliyeti düşürücü bir etkiye sahip olmaktadır. Prefabrik evinizin ömrünü daha da uzatmak isterseniz o zaman dikkat etmeniz gereken ve yapmanız gereken olaylar bulunmaktadır.

Evinizin temel betonuna önem vermeniz evinizin ömrünü uzatacaktır. Kaliteli malzemelerin kullanılması ömrünü uzatacaktır. Evinizin çatı malzemelerine önem vermeniz evinizin ömrünü uzatacaktır.

Özellikle iç ve dış cephe duvarlarının kaliteli ve uzun ömürlü malzemeden seçilmesi evinizin ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Evinizin çelik iskeletini güçlendirmeniz evinizin ömrünü uzatacaktır. Evin bakımlarının zamanın da ve ihmal edilmeden yapılması evinizin ömrünü uzatacaktır.

Evinizin sel, su, fırtınanın olduğu yerlerde kurulması evinizin ömrünü oldukça azaltacaktır. Bu nedenle bu tip yerlerde kurmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kısacası evinizin ömrü aslında size bağlıdır. Ancak yaklaşık olarak 50 ya da 100 yıldır.

Prefabrik evin yaklaşık kullanım süresi nedir sorusunun cevabı aslında tam olarak size bağlıdır. Evinize ne kadar özen ile bakar ve bakımını yaparsanız evinizin ömrü de o kadar uzun olacaktır.

Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ