Isı Yalıtımı Nedir? Prefabrik Ev Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı Yalıtımı Nedir? Prefabrik Ev Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yapılarda yalıtım kavramı, bir ortamdan diğer ortama enerji akışının en aza indirgenmesini sağlamak üzere yalıtım malzemeleri kullanılması ile ortaya çıkan izolasyon durumudur. Peki ısı yalıtımı nedir? Bugünkü içeriğimizde insanların yaşam alanları olan evlerde konfor seviyesinin olumsuz etkilenmesini önlemek için uygulanan ısı yalıtımı konusunu irdeleyeceğiz.

Özellikle yalıtım anlamında pek çok kişinin kaygı duyduğu prefabrik evlerde ısı yalıtımının nasıl sağlanabileceği konusunu da ele alacağımız içeriğimiz sayesinde siz de ev tercihinizi yaparken vereceğimiz bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz. Üstelik böylece kendiniz ve aileniz için en konforlu, en yaşanılabilir evi ararken çok daha kolay karar verebilmeniz de mümkün.

Yalıtım kavramı ve çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için ise Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Isı Yalıtımı Nedir?

ısı yalıtımı nedir sorusuna yanıt niteliğinde cam yünü kullanarak ısı yalıtımı uygulaması yapan inşaat çalışanı

Isı yalıtımı veya bir diğer deyişle ısı izolasyonu, yalıtım kavramının tanımından da anlaşılacağı üzere bir ortamdaki ısı düzeyinin birtakım malzemeler kullanılarak diğer ortamı etkilemesinin önüne geçilmesi olarak tanımlanabilir. Buna göre ısı yalıtımı nedir sorusuna, dış mekandaki hava koşullarının iç mekanlarda olumsuz bir durum yaratmasını engellemek amacıyla uygulanan yalıtım çalışmalarıdır şeklinde daha açık bir şekilde yanıt verebiliriz.

Prefabrik ve konteyner sektörünün lider üreticisi Villa Yapı öncülüğünde ele aldığımız ısı yalıtımı konusunu yaşam alanları özelinde incelediğimizde, evlerde konfor için ısı yalıtımının mutlaka olmazsa olmaz bir özellik olduğunu vurgulamak yanlış olmayacaktır. Aksi halde mevsim koşulları doğrultusunda değişen hava sıcaklıklarında evlerin içindeki ısı da sert bir şekilde etkilenecek ve yaşam şartlarını olumsuz etkileyecektir.

Isı yalıtımı olmadığı takdirde ne gibi olumsuzluklar yaşanabileceğini merak ediyorsanız, bu konuda öncelikle insan sağlığının etkilenebileceğini belirtmemizde yarar olacağını düşünüyoruz. İnsan vücudunu olumsuz etkileyebilecek kadar düşük veya yüksek sıcaklıklar, sağlığı da olumsuz etkileyecektir.

Çatısında beyaz bir bere olan maket ev


Bu gibi durumlarda evlerde ısıtma ve soğutma sistemi kullanmanın çözüm olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat çok sert hava koşullarında evin içini ısıtmak veya soğutmak için çok fazla enerji gerekeceğini hatırlatmakta fayda var. Dolayısıyla bu da fatura tutarlarının anormal şekilde artması anlamına gelecektir.

Bunlara ek olarak, ev ortamının hava koşullarından fazla etkilenmesi ile yapının da içindeki eşyalarla birlikte olumsuz etkileneceği uyarısında bulunmamız gerekiyor. Buna göre sıcak ve soğuk ısıdan etkilenen yapı ve içindeki eşyalar, kullanım ömürlerini normalden çok daha kısa sürede dolduracaklardır.

Isı yalıtımının olmadığı hallerde daha pek çok olumsuz etkiden söz edebilmek mümkün olacaktır. Buradan yola çıkıldığında ısı yalıtımı ile sağlanacak konforun, hemen her tür evde yaşam koşullarını yüksek standartlara taşıyacağını iddia edebiliriz.

Isı yalıtımı nedir sorusuna bu şekilde detaylı olarak yanıt verdiğimize göre bir diğer merak edilen konuya, prefabrik evlerde ısı yalıtımının nasıl yapıldığı sorusuna geçebiliriz.

Prefabrik evlerde ısınma yöntemleri için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Prefabrik Evlerde Isı Yalıtımı Nasıl Sağlanır?

prefabrik bir evin çatısına uygulanan ısı izolasyonu

Günümüzde prefabrik evlerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Önceleri yalnızca şantiye sahalarında veya büfe gibi işletme amaçlarına yönelik kullanılan prefabrik yapılar, artık hem yaşam alanı, hem okul, hem sağlık merkezi, hem ofis, hem de metropol ihtiyaçları için kullanılmaktadır.

Prefabrik yapıların bu denli popüler hale gelmesinde elbette gelişen teknolojiler ve prefabrik yapı üretiminde kullanılan malzeme kalitesinin artmış olmasının payı büyük. Buna karşın hala prefabrik evlerde ısı yalıtımı sorunları olabileceğine dair endişe taşıyanlar da mevcut.

Oysa ki 4 mevsim kullanıma uygun olacak şekilde ısı yalıtımı yapılan prefabrik evlerde ister kıyı bölgelerinde isterseniz de karasal iklimin görüldüğü bölgelerde gönül rahatlığıyla yaşayabilmeniz mümkün. Bu konuya daha fazla netleştirmek için dilerseniz prefabrik evlerde ısı yalıtımı nasıl sağlanır sorusunu aşağıdaki gibi 3 maddede açıklayalım.

1. İklim Koşulları İncelenir

yalıtım malzemesini taşıyan inşaat işçisi

Prefabrik evlerde ısı yalıtımı uygulamaları için en başta bulunulan bölgenin iklim koşulları göz önünde bulundurulur. Çünkü sıcak iklime sahip bölgelerle soğuk iklime sahip bölgelerin yalıtım ihtiyaçları aynı olmayacaktır. Dolayısıyla farklı iklim koşulları için prefabrik evlerdeki ısı yalıtımı uygulamalarında kullanılacak sistemler de farklılaşacaktır.

Örneğin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan şehirlerdeki prefabrik evlerde, Ege Bölgesi’nde kıyasla ısı transferini önlemek için daha kalın izolasyon ürünleri kullanılması gerekecektir. Buna benzer şekilde Akdeniz Bölgesi’ndeki prefabrik evler için de Marmara Bölgesi’nden daha farklı kalınlıklarda izolasyon malzemelerine ihtiyaç duyulacaktır.

Eğer iklim koşulları göz ardı edilirse ısı yalıtımının başarı olasılığı da düşecektir. Dolayısıyla prefabrik ev konforu da bundan olumsuz yönde etkilenecektir. 

2. Malzeme Kalitesine Karar Verilir

Prefabrik evlerde ısı yalıtımı konusunda önem verilmesi gereken bir diğer konu da yalıtım sağlamak için kullanılacak malzemelerin kalitesidir. Bu anlamda prefabrik ev üretimini gerçekleştirecek firmadan yalıtım malzemeleri hakkında bilgi almak en mantıklı adım olacaktır. Villa Yapı’nın prefabrik binalarda ısı yalıtımı ile ilgili attığı adımları öğrenmek için sıkça sorulan sorular sayfamızı inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Isı yalıtımı için çatıda ve yapının diğer bölümlerinde doğru inşaat malzemelerinin kullanıldığından emin olduktan sonra ise bakılması gereken diğer nokta için bir sonraki başlığı incelemenizde fayda var. 

3. Isı Yalıtım Yönetmeliği Dikkate Alınır

Bahçeli ve tek katlı prefabrik ev

Isı yalıtımı nedir, ne işe yarar, prefabrik evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır sorularına en net yanıtı vermeye çalıştığımız içeriğimizin son maddesinde ise yapıda izolasyon sağlamak için kullanılan malzemelerin ısı yalıtım yönetmeliğine uygunluğunu irdeleyeceğiz. Bu doğrultuda, resmi gazetede yayımlanan Isı Yalıtım Yönetmeliği ve Mantolama Kanunu’na uygun malzemeler kullanıldığından emin olmanız gerektiğini vurgulamak gerekiyor.

Aksi halde yaşam alanınızdan istediğiniz verimi alamayacağınız gibi ısı yalıtımı için hem zaman hem de maddi kayıp yaşamış olacağınızı belirtmekte yarar var. Buna göre, üretici firmanın kullandığı malzemelerde ısı yalıtım yönetmeliği yönergelerinin uygunluğunun yanı sıra Türk Standartları Enstitüsü onayına da bakmanızı tavsiye ederiz.

Tüm bu koşullar göz önünde bulundurularak uygulanan ısı yalıtımının ise evinizde huzurlu ve konforlu bir ortam yaratacağından emin olabilirsiniz.
Önceki Yazı Uygun Maliyete Sahip Olabileceğiniz Küçük Evler
Sonraki Yazı Lüks Konteyner Evler: Modern ve Yaratıcı

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ