Uygun Maliyete Sahip Olabileceğiniz Küçük Evler

Uygun Maliyete Sahip Olabileceğiniz Küçük Evler

Küçük evler, uygun maliyetli olmalarının yanı sıra birçok farklı özelliklerinden dolayı son yıllarda giderek daha popüler hale geliyor. Her ne kadar küçük metrekarelere sahip olsa da bu tür evlerin özellikle yaratıcılığın sınırlarını zorlayan iç ve dış mimari özellikleri ve dekoratif yönleri artık birçok insan için diğer evlerden daha fazla tercih nedeni yaratıyor.

Üstelik fonksiyonel tarzda kurgulanan küçük evler, devasa ölçekli evler kadar konforlu ve kullanışlı bir hayat sürmeyi de mümkün kılıyor. Diğer yandan özellikle ısıtma ve aydınlatma için daha az enerji gereksinimi duyması, bu evleri büyük evlerden daha çevreci olarak nitelendirmeye yetiyor.

Şehir içinde veya şehirden uzak noktalarda rahatlıkla konumlandırılabildiği için de önemli bir avantaj sunan küçük ev türleri hakkında biraz daha detaylı fikir sahibi olmak için ise içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece hangi tür evde yaşamanın sizin için ideal olacağına daha kolay karar verebilme fırsatı bulabilirsiniz.

Daha büyük bir ev seçeneği olan villalar hakkında da bilgi sahibi olmak isterseniz Villa Ne Demek? Villada Yaşam Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Küçük Evler ve Avantajları

Yukarıda da sıraladığımız gibi küçük evler birçok açıdan büyük ölçekli evlerden daha avantajlı olabiliyor. Bunda elbette içinde bir hayat kurmak istediğiniz evle ilgili beklentilerinizin rolü büyük.

İçeriğimizi inceledikten sonra bir evden beklediğiniz her şeyi karşılayan bir yapının büyüklüğünün veya küçüklüğünün pek de önemi kalmayacağını göreceğinizi düşünüyoruz. Eğer meraklanmaya başladıysanız, o halde küçük evler ve başlıca özelliklerini sıralamaya başlayabiliriz.

1. Prefabrik Küçük Ev

prefabrik-ev

Kalabalık betonarme evlerden sıkılanlar için son derece ideal bir alternatif olarak karşımıza çıkan prefabrik evler, ihtiyaca göre farklı metrekarelerde üretilebiliyor. Bu nedenle küçük ev türleri arasında değerlendirebileceğimiz prefabrik evler için yapı firması ile görüşmeden önce küçük prefabrik ev planlarını incelemenizi tavsiye ederiz.

Örneğin prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Yapı’nın tek katlı prefabrik ev seçenekleri ile dubleks prefabrik ev seçenekleri arasından ihtiyaçlarınızı karşılayan küçük metrekareli opsiyonları değerlendirebilirsiniz. Öte yandan prefabrik bir evde yaşamanın belki de en güzel yanının hem iç hem de dış tasarımda en ufak ayrıntıya kadar her şeyde kendi kararlarınızın geçerli olacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca maliyet açısından oldukça ekonomik bir seçenek olan prefabrik evlerin planında zamanla değişen ihtiyaçlara göre değişiklik yapabilmek de mümkün. Buna göre örneğin, eğer zaman içinde evinizin sizin için yeterli büyüklükte olmadığını düşünmeye başlarsanız, evinize oda ekleyebilir, hatta balkon bile yaptırabilirsiniz.

2. Küçük Vagon Ev

vagon ev

Evinizi yüklenip gittiğiniz her yere taşımaya ne dersiniz? Son birkaç yıldır giderek yaygın hale gelen vagon evler, yaşam alanını tekerlekler üzerine yerleştirmeyi ve mobil halde yaşamayı mümkün kılıyor. Prefabrik eve kıyasla biraz daha maliyetli olsa da küçük bir vagon eve sahip olmak, yine de betonarme evlere kıyasla hala ekonomik oluşuyla ön plana çıkıyor.

Genellikle bekarlar veya çocuksuz ailelerin tercihi olan vagon evler, özenli bir dekorasyon çalışmasının ardından tam teşekkülü bir ev haline gelebiliyor. Ancak prefabrik evler gibi daha vagon evlerde sonradan eklenebilecek bir oda için herhangi bir alan bulunmuyor. Buna karşın, yılın belli zamanlarını bir gezgin gibi yaşamak için son derece ideal bir yaşam alanı olarak değerlendirilebilir.

3. Konteyner Ev

konteyner ev

Her bir parçası fabrika ortamında hızlıca üretilip konumlandırılacağı arazi üzerinde birleştirilerek kullanıma hazır hale getirilen konteyner evler de bir diğer küçük ev alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik açıdan oldukça uygun maliyetlere sahip olunabilen konteyner evler, yine aynı şekilde parçalarına ayrılarak başka bir yere de taşınabiliyor.

Bu doğrultuda son derece portatif bir küçük ev seçeneği olarak tanımlayabileceğimiz bu kullanışlı yapılarda, prefabrik evlere benzer şekilde kullanım sırasında ihtiyaç doğduğu takdirde oda sayısı veya iç mekan özellikleri de çeşitlendirilebiliyor.

Hem yalıtım hem de diğer teknik teçhizat bakımından geleneksel yapılardan farksız bir konfor sunan konteyner yapıların önümüzdeki yıllarda daha da popüler hale geleceğini öngörmek hiç de yanlış olmayacaktır.

4. Karavan Ev

göl kenarında park etmiş karavan ev

Vagon eve benzer şekilde yaşam alanını mobil hale getirerek istenilen yere taşımaya izin veren karavan evler, çoğu zaman kampçıların tercihi olsa da uygun donanıma sahip olacak şekilde tasarlandığında her mevsim kullanılabilecek bir ev olarak değerlendirilebilir. Ancak bu da elbette beraberinde ek harcamaları da getirecektir.

Ayrıca çocuklu aileler için kullanımı pek de pratik olmayan bu küçük evler, belki hafta sonlarını keyifli bir şekilde değerlendirmek için daha mantıklı bir seçenek olabilir. Buna karşın yalnız gezginler için gayet ideal olabilecek karavan evlerin hemen her bütçeye uygun tarz ve teknolojiye sahip çeşitleri de mevcut.

Küçük Evlerde Yaşamanın Zorlu Olabilecek Yanları

Küçük evler, taşıdıkları birçok olumlu yön ile hayatınızı renklendirmeyi ve daha da kolaylaştırmayı garantilerken kimi zaman da zorluk yaşamanıza yol açabilecek durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Örneğin büyük bir evde dağınık bir ortam çok fazla göze batmazken metrekare küçüldükçe eşyaların dağınıklığı, huzursuz edici bir görüntü yaratabilir. Buna karşın biraz daha düzenli bir hayat tarzı benimseyerek bu sorunla baş edebilmenin de mümkün olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Öte yandan küçük evlerde bazı eşyaları depolamak için yeterli bir alan olmayabileceği uyarısında da bulunmuş olalım. Ancak eğer yalnızca ihtiyacınız kadar alışveriş yapan ve ihtiyaç dışı eşyaları muhafaza etmekten hoşlanmayan biriyseniz, bu durumun sizin için yine bir sorun olmayacağı sonucuna ulaşabiliriz.

Yeni evinize taşınırken işinize yarayabilecek püf noktaları için de Pratik İpuçlarıyla Taşınma Rehberi başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.
Önceki Yazı Doğayla İç İçe Yaşamanızı Sağlayacak Bahçeli Ev Modelleri
Sonraki Yazı Isı Yalıtımı Nedir? Prefabrik Ev Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ