Prefabrik Evin Temeli Nasıl Olmalıdır?

Prefabrik Evin Temeli Nasıl Olmalıdır?

Fabrikalarda hazırlanan parçaların montaj edileceği yere gönderilerek orda planlandığı gibi birleştirilmesinden sonra ortaya çıkan yapıya prefabrik denmektedir. Günümüzde prefabrik denince aklımıza ilk olarak konut gelse de, artık prefabrik malzeme ve teknikler kullanılarak şantiye binaları, hastaneler, ofisler, okullar, spor salonları ve depolarda yapılmaktadır. Uzun süre kullanım imkânı ve istenildiğinde sökülüp başka yere kurulum avantajı olan prefabrik yapılar çok tercih edilmektedir. Tüm yapılar için fark etmeden sağlam bir zemin betonu gerekmektedir. Prefabrik ev yapılırken;  zemin için gerekli temel betonunun döküleceği alanın taş, kaya, çakıl ve yeşil alanlardan temizlenmesi ve düzenlenmesi gerekmektedir. Prefabrik evin temeli arsa üzerine projeye uygun olarak atılmalıdır. Zemin betonun kaliteli olması, evin zemininin sağlam olması anlamına gelir.

prefabrik evin temelini hazırlayan işçi

Evin hangi büyüklükte olacağına, balkon ya da bahçe büyüklüğünün ne kadar olacağına göre atılacak betonun maliyeti değişmektedir. Her bölgeye göre farklı olmakla beraber yapılacağı yere göre zemin betonu derinliği ve malzemeleri belirlenir. Prefabrik evin temeli atılırken yerden yüksekliği konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir. Zira tedbir amaçlı her türlü su ve kar yığınları ile alakalı olarak fayda sağlayacaktır. Öncelikle zeminin sağlamlığına bakılmalı ve gerekirse doldurulmalıdır. Evin yapılacağı yer belirlendikten sonra grobeton ile dökülecek olan temel projeye göre gerçekleştirilir. Çok katlı yapılması düşünülen prefabrik evler için zeminin sağlam olması çok önemlidir.  Zemin eğimini sıfıra indirerek temel bir iskelet oluşturulmalıdır. Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir. Prefabrik evlerin temeli firmalar tarafından subasmanına kadar projeyle yapılabilmektedir. Standart olarak alanın metrekaresi en ve boy ölçülerek hesaplanmaktadır. Betonun kurumasından sonra prefabrik yapı kurulumuna geçilir. Bu beton zemin, üzerine monte edilen evi bir arada tutarak sağlam bir temel görevi görmektedir. Temel üzerine oturtulan yastık kirişi veya pano alt başlığının temelle bağlanması için ankraj çubukları belirlenen yerlere konmalıdır. Prefabrik evin temelindeki beton en az 15 cm olarak dökülerek yapının ağırlığına ve yüksekliğine göre kalınlaştırılabilir. Zemin beton üzerinde ısıtma ve elektrik tesisatı ya da gider boruları ile ilgili uygun alanların boş bırakılması dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

prefabrik ev temeli yapım süreci
oturtulmuş bir prefabrik ev temeli

Prefabrik evler kullanılan çelik veya ahşap malzemeler sayesinde depremden kurtarma özelliğine sahiptirler. Prefabrik evin temeli işleminde toprak alanın işlenmiş olması ve silindir ile toprağın oturtulması sonradan olabilecek çökmelere karşı tedbir amaçlıdır. İyi ve güvenilir bir firmayla çalışıldığında hiçbir sıkıntının yaşanmayacağı düşünülür. Teknolojinin getirdiği bütün yeniliklerle ev sahibi olmak artık çok kolaydır. Prefabrik evler bunun en güzel örneklerindendir.

Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ