9 Özelliği İle Betopan Nedir?

9 Özelliği İle Betopan Nedir?

Betopan nedir sorusu, betopanın dış cephe kaplamalarında en çok kullanılan malzemelerden biri olması nedeniyle özellikle ev yaptıracaklar ya da ev satın alacaklar tarafından merak edilen konulardan. Avantajlı özellikleri nedeniyle pek çok evde tercih edilen betopanın kullanım alanlarından bir tanesi ise prefabrik ev inşaatları.

Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Prefabrik olarak hazırladığımız yazımızda, betopan nedir sorusunu ele alarak betopanın en güçlü yönlerini ve kullanım alanlarını sıralıyoruz.

Betopan Nedir?

Betopan nedir sorusu, en yalın haliyle yapıların dış cephe kaplamalarında kullanılan bir malzeme türü olarak ifade edilebilir. Avantajlı özellikleri ile yapıların inşasında en çok tercih edilen malzemelerden biri olan betopan, sağlığa herhangi bir zararı olmayan kimyasalların çimento ile karıştırılması yoluyla elde edilmektedir.

Bunun yanı ahşap, ağaç, taş gibi çevre dostu maddeler de betopanın yapımında kullanılmaktadır. Hem ağacın hem de çimentonun özelliklerini taşıyan betopanın insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Günümüzde tek katlı prefabrik ev ve dubleks prefabrik evlerde, ahşap villaların yapımında ve daha pek alanda kullanılan betopanın kullanım alanı her geçen gün genişlemeye devam etmektedir.

Peki hangi özelliklerinin betopanı yapıların inşasında tercih edilir kıldığını biliyor musunuz? Sizler için betopan nedir sorusunu yanıtladık. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde betopanın avantajlarını ve kullanım alanlarını sıralayacağız.

Betopanın Özellikleri Nelerdir?

betopan ile kaplanmış prefabrik yapı

Yapısında bulunan çimento ve ağacın en iyi özelliklerini taşıyan betopan, dayanıklı ve dirençli olması ile ön plana çıkmaktadır. O halde gelin, daha fazla vakit kaybetmeden sağlamlığını uzun yıllar boyunca koruyan betopanın avantajlı özelliklerini daha ayrıntılı bir biçimde ele alalım.

1. Suya Dayanıklıdır

Suya dayanıklı olmasının betopanın en önemli özelliği olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu anlamda betopan, özellikle de yağış miktarının çok olduğu bölgelere inşa edilen yapılarda tercih edilen bir kaplama malzemesidir.

Buna ek olarak betopanın mevsimsel değişimlere ve neme karşı da dayanıklı ve oldukça kaliteli bir kaplama malzemesi olduğunu belirtelim. İçerisindeki çimento sayesinde bu özelliğe sahip hale gelen betopan, özellikle de yoğun kar yağışı ve yağmurdan sonra meydana gelen şişmeleri önleyerek yapıların dış cephesinin deforme olmasının önüne geçmektedir.

Betopan kullanılarak inşa edilen yapılar, suya karşı dayanıklı olmaları nedeniyle uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanılabilmektedir.

2. Dekoratif Çözümler Sunar

Betopanın bir başka özelliği de ev sahiplerine dekoratif çözümler sunmasıdır. En çok dış cephe kaplamalarında tercih edilen bir malzeme olan betopan, iç mekanlarda da kullanılabilmektedir.

İç dekorasyonda kullanılmak üzere tercih edilen betopan ile doğallıktan uzaklaşmak zorunda kalmadan, istenildiği gibi bir ambiyans yaratılabilmektedir.

3. Isı Yalıtımı Sağlar

ısı yalıtımı özellikli ev maketi

Binaların dış cephe kaplaması olarak kullanılan betopan, yaklaşık olarak yüzde 70 oranında ısı yalıtımı sağlamaktadır. Bu sebeple çok soğuk bölgelerde inşa edilen evlerde genellikle betopan malzeme kullanıldığı bilinmektedir.

4. Depreme Dayanıklıdır

Pek çok farklı yapı türü için tercih edilen betopan, depreme dayanıklı olması ile dikkat çekmektedir. Bunun en temel sebebi ise betopanın çok hafif bir malzeme olmasıdır.

Betopanın elastik yapısı deprem ya da başka sarsıntılar sırasında kırılmasını ve zarar görmesini engellemek adına esnemektedir. Bu sayede yapılar, depremden hasar görmemiş olur.

Depreme dayanıklı yapılar ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için bu konu hakkında hazırlamış olduğumuz Depreme Dayanıklı Evler İle İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

5. Yangına Karşı Dirençlidir

Betopan, plastik ürünlerden değil; çimento karışımlı doğal ürünler ile elde edilmektedir. İçeriğindeki imento, betopanın yangına karşı dayanıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

Yangına direnç konusunda B1 sınıfında yer alan betopan, alev almayan bir malzeme türüdür.

Yalıtım hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

6. Kolaylıkla Kurulabilir

prefabrik ev planı

İstenilen ölçülerde hazırlanarak kolay ve hızlı bir biçimde kurulabilmektedir. Bu yönü ile betopanın özellikle de yeniden ve kolay kurulum özelliklerine sahip olan prefabrik yapıların dış kaplamaları için ideal bir malzeme olduğunu söylemek mümkün.

Kolaylıkla kurulabilen prefabrik yapıların nasıl yapıldığını öğrenmek için Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gereken Detaylar başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

7. İşlenebilir Özelliğe Sahiptir

Betopan çok hafif bir malzeme olmasına rağmen oldukça dayanıklı yapısı ile dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra işlenebilir olması nedeniyle gerekli ekipmanlar ile son derece kolay bir biçimde kesilebilir ve üzerine istenildiği gibi delik açılabilir.

8. Böceklenmez

Çimento, böcek türlerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle betopan ile kaplanan yapılarda herhangi bir haşere ya da daha farklı bir böcek türü barınmamaktadır.

9. Kokusuzdur

Tamamen doğal malzemelerle üretilen betopan, kötü kimyasal kokularına neden olmamaktadır. Bu yüzden evlerin iç dekorasyonunda ağaç, taş ya da ahşap etkisi yaratmak isteyenler için dekoratif amaçlarla kullanılabilmekte ve farklı desenlerde üretilebilmektedir.

Betopanın Kullanım Alanları

betopan kullanım alanlarından biri olan prefabrik ev

Betopan nedir sorusunu yanıtladık ve avantajlı özelliklerini sıraladık. Bu doğrultuda betopanın çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğu çıkarımı yapılabilir.

Betopanın dekoratif amaçlı ve dış kaplamalar için kullanıldığı yerleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Prefabrik yapılar
  • Saçak altı kaplamaları
  • Balkon ve bahçe duvarı kaplamaları
  • Banyo ve tuvalet duvar kaplamaları
  • İç dekorasyon uygulamaları
  • Evcil hayvan kulübe ve kafeslerinin yapımı

Betopan nedir, hangi özelliklere sahiptir ve kullanım alanları nelerdir gibi ayrıntılara artık hakimsiniz.

Her ne kadar avantajlı özellikleri ile ön plana çıksa da binaların dış cephesine betopan uygulaması yapan kişilerin işçiliğinin iyi olması ve montaj kabiliyetlerinin yeterli olması önemlidir.

Son olarak eğer bir prefabrik ev arayışı içindeyseniz prefabrik yapı sektörünün öncülerinden Villa Prefabrik ile iletişime geçebilir; aklınızdaki sorulara yanıt bularak en doğru kararı verebilirsiniz.

Prefabrik evlerde kullanılan diğer malzemelerin hangileri olduğunu öğrenmek isterseniz İdeal Bir Yaşam Alanı İçin Kullanılan Prefabrik Ev Malzemeleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Önceki Yazı Konteyner Yapılarda Kullanılan Galvaniz Nedir?
Sonraki Yazı Bir Hobi Evi Yaptırmak İçin 4 Neden

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ