Kargir Ev Ne Demek? Kargir Evlerin 7 Özelliği

Kargir Ev Ne Demek? Kargir Evlerin 7 Özelliği

Kargir ev ne demek? Kargir ev ya da yığma yapılarla ilgili mutlaka bilinmesi gereken özellikler nelerdir? Bu soruların yanıtını merak ediyorsanız prefabrik ve konteyner yapı sektörünün lider markalarından Villa Yapı olarak hazırlamış olduğumuz içeriği incelemeye devam edebilir ve ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz! İşte kargir evlerle ilgili her şey!

Tüm Ayrıntılarıyla Kargir Ev Ne Demek?

Kargir ev ne demek sorusunu yanıtlamadan önce kargir kavramına kısa bir giriş yapmak daha faydalı olacaktır.

Farsça kökenli bir kelime olan “kargir” kelimesi, halk arasında “kagir”, “kargır” ya da “kagır” olarak da bilinmekte. Doğrusu “kargir” olan bu kelimenin anlamı ise “tuğla ya da taştan yapılma” olarak açıklanabilir.

Bu doğrultuda kargir ev ne demek sorusunu ise inşasında taş ya da tuğla kullanılması ile yapılan evler olarak yanıtlamak mümkündür.

Geçmişte inşa edilen pek çok yapı ve evde bu tür malzemelerin izlerine rastlansa da bugün yapı ve inşaat sektöründeki ilerlemelerle birlikte kargir evlerin çoğunlukla kırsal bölgelerde konumlandığı biliniyor. Kargir yapıların tercih edilmesinin arkasındaki en önemli sebebin ise bu yapıların oldukça ekonomik olması olduğu söylenebilir.

Kargir ev kavramına kısaca giriş yapmış olduk. Bu kavramın karşımıza en çok çıktığı yer ise tapu kayıtları. Bir arsa satın aldığınızda ya da yeni bir ev yaptıracağınız zaman tapu kaydında evin ya da arsanın özelliği bu şekilde görünebilir. Peki ama tapuda kargir ev ne demek?

Tapuda Kargir Ev Ne Demek?

resmi ev sözleşmesi imzalayan adam ve çalışan kadın

Kargir evlerle ilgili olarak açıklık getirilmesi gereken bir diğer önemli konu başlığı ise tapuda kargir ev ne demek sorusu. Örneğin yeni bir ev ya da yapı satın aldığınızda tapunun üzerinde “kargir ev” ya da “kargir yapı” gibi bazı terimler yer aldığını görebilirsiniz.

Bunun anlamı, ilgili arsanın üzerinde inşa edilen yapıda kullanılan malzemelerin tuğla ya da beton olduğudur. Ek olarak bildiğiniz gibi günümüzde inşa edilen yapıların bir temeli bulunur. Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz.

Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir. Bu gibi bir durumda ise tapu kaydında mutlaka ismi “ahşap kargir ev” olarak görükmelidir.

Bu bilgiden sonra dilerseniz içeriğimizin bundan sonraki bölümünde kargir evlerin özelliklerine ve ev sahiplerine sunduğu avantaj ve dezavantajlara değinelim.

Kargir Evlerin Özellikleri Nelerdir?

Kargir evlerin en önemli özelliği betonarme yapılar olmasıdır. Daha önce de söz etmiş olduğumuz gibi kargir evler, genellikle kırsal bölgelerde sıkça rastlanılan ve ekonomik nedenlere bağlı olarak tercih edilen yaşam alanlarıdır. Peki kargir evlerin diğer özellikleri nelerdir?

1. Kargir Evler Depreme Dayanıklı Değildir

tuğlaları sırasıyla dizerek ev inşa eden bir adam

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunan bir ülke olduğu düşünüldüğünde, seçilen evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı ev almak ya da inşa etmek isteyenler için en önemli konular arasında yer alıyor.

Kargir evlerin ise her ne kadar iyi inşa edildiklerinde sağlam yapılar olduğu kabul edilse de, depreme karşı dayanıklılık göstermesi mümkün olmayacaktır. Bunun en önemli sebebi ise kargir evlerin bir temelinin olmamasıdır.

Bildiğiniz gibi yeni inşa edilen müstakil ev ve binaların henüz yapım aşamasına geçilmeden önce ilk olarak temeli atılır. Bu temelde bina kolonları tavana kadar uzatılmakta, ardından da kolonların aralarına duvarlarlar inşa edilerek temel yapımı tamamlanır.

Bir evin depreme dayanıklı olup olmadığının en önemli göstergeleri arasında yer alan bina temelleri, ne yazık ki kargir evlerde bu şekilde atılmaz. Kargir evlerin yapımında temel ve kolonlar inşa edilmez, evin direkt olarak duvarlardan güç alması beklenir.

Hatta evin çatısı direkt olarak duvarların üzerinde olduğundan depremlerde evin çatısı, duvarların üzerine önemli bir yük bindirdiği için bu durum evin yıkılmasına neden olabilir.

2. Kargir Evlerin İskelet Yapısı Bulunmaz

tuğlaları dizerek ev duvarı inşa eden bir adamın eli

Bir önceki bölümde de sözünü etmiş olduğumuz gibi kargir evlerin en önemli bölümleri duvarlardır çünkü duvar hem evin yükünü taşımakta hem de evi bir yaşam haline getirmek üzere bölümlere ayırmaktadır.

Fakat kargir evlerin iskelet yapısı bulunmaz. Binanın tüm yükünü duvarlar taşıdığından hangi malzemeler kullanılırsa kullanılsın çok daha kısa sürede aşınıp zarar görebilir.

3. Uygun Maliyetlidir

Kargir evlerin en önemli tercih sebeplerinden biri de uygun maliyetli olmaları. Taş ve beton kullanılarak yapılan kargir evlerde bu malzemelerin uygun fiyatlı olması evin inşası için harcanması gereken bütçe miktarını da düşürebilir.

4. Kargir Evlerde Ev İçi Tadilat Yapılmaz

Kargir evlerde bir iskele yapısı bulunmadığından ve taşıyıcı bölümler kolon ve kiriş yerine duvarlar olduğundan, evin içerisinde tadilat yapılması mümkün değildir.

Örneğin eğer bir kargir ev inşa ederseniz bir süre sonra sıkıldığınızda mutfak duvarını yıkıp salonla birleştiremezsiniz ya da dar alanları genişletmek gibi bir lüksünüz yoktur. Duvarlar taşıyıcı olduğu için duvarları yıkmanız durumunda ev de yıkılabilir.

5. Kargir Evlerde Ses ve Isı Yalıtımı Vardır

taşlarla örülü kargir ev duvarı

Kargir evlerle ilgili atlanmaması gereken bir diğer özellik ise ısı ve ses yalıtımına sahip olmalarıdır.

Genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde tercih edilen, yığma yapı türü olarak da bilinen kargir evlerde taş malzemeler kullanılması ısı ve ses geçirgenliğini azaltmaktadır. Bu da gürültü kirliliğini önler.

6. Kargir Evlerin Yapımı Kısa Sürede Tamamlanabilir

Kargir evler ile ilgili bir diğer özellik ise inşasının diğer konut türlerine göre çok daha kısa sürede tamamlanabilmesi. Kargir evlerin inşası modern mimariye sahip konut çeşitlerine nazaran oldukça kısa sürelidir, bu da zamandan tasarruf etmeye yarar.

7. Kargir Evler Bakıma İhtiyaç Duyar

Kargir evler demir temelleri olmadığından çok kısa bir süre içerisinde deforme olabilen yapılardır. Bu da kısa vadede daha fazla bakıma ihtiyaç duyabileceği anlamı taşır. Bu da yüksek miktarda bir bakım maliyeti anlamına gelebilir.

Yazımızda sizler için kargir ev ne demek sorusunu yanıtladık, umuyoruz ki siz değerli okuyucularımız için faydalı olmuştur.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi kargir evlerin en önemli tercih sebebi uygun maliyetli olması, inşasının kısa sürede tamamlaması ve hem ısı hem de ses yalıtımına sahip olması. Fakat dezavantajlarını göz önünde bulundurduğunuzda başka alternatiflere de yönelmeniz mümkün.

Bu doğrultuda sahipleri için uzun ömürlü bir kullanım sağlayan ve hem depreme dayanıklı hem de yıpranma payı düşük olan prefabrik evlere göz atabilirsiniz. Üstelik prefabrik yapılar kısa vadede deforme olmayacağı gibi bakımları da yüksek maliyetli olmaz.

Prefabrik evler hakkında daha detaylı bilgi için Detaylı Rehber: Prefabrik Ev Özellikleri Nelerdir? başlıklı içeriğimiz bu konuda size fayda sağlayabilir.

Önceki Yazı Daha Ferah Alanlar İçin Küçük Mutfak Dekorasyonu Önerileri
Sonraki Yazı Arsa Sahipleri İçin Farklı Bütçelere Uygun Konut Türleri

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ