Sosyal İzolasyon Nedir ve Evde İzolasyon Nasıl Uygulanır?

Sosyal İzolasyon Nedir ve Evde İzolasyon Nasıl Uygulanır?

Son zamanlarda etrafımızda bulunan hemen herkes yaşamına sosyal izolasyon kurallarına uygun olarak devam etmeye çalışıyor. Tabii bu esnada ihtiyacı olan konforu da geride bırakmadan yaşam alanlarını buna uygun şekilde yeniden inşa etmeye çalışıyor. Peki sosyal izolasyon kavramı tam olarak ne anlama gelir? Sosyal izolasyonu evde uygulamak mümkün müdür?

Prefabrik ve konteyner ev üretiminde sektörün öncüsü Villa Yapı olarak sosyal izolasyon sürecinde daha konforlu bir yaşam sürmeniz için size yardımcı olacağını düşündüğümüz önemli noktaları bir araya getirdik. Bu doğrultuda hazırlamış olduğumuz içeriğimizi inceleyerek sosyal izolasyonun tam olarak ne anlama geldiğini öğrenecek ve bunu zamanı daha verimli kullanmak için bunu evlerinizde nasıl uygulayabileceğiniz hakkında fikir edinebileceksiniz.

Sosyal İzolasyon Nedir?

yatakta çalışan kadın

Son dönemde sık sık gündeme gelen sosyal izolasyon en genel tanımıyla bireyin kendini toplumdan fiziksel olarak uzaklaştırması anlamına gelmektedir. Uzun süren hastalıklar, engel durumları, ulaşım sorunları ve daha pek çok durum sosyal anlamda izolasyonun nedenleri arasında sayılabilir.

Özellikle son dönemde dünya genelinde alınan sosyal izolasyon önlemleri nedeniyle insanların birçoğu günlük hayatlarının büyük bir bölümünü diğer insanlardan izole bir şekilde evlerinde kendi başlarına geçiriyor.

Zamanın tümünü evde geçirmek ile eş değer olan sosyal izolasyonda, okul ve işyerlerine gidilmemesinin yanı sıra banka, belediye gibi kamusal alanlara da girilmiyor. Buna ek olarak sosyal izolasyon sürecinde yalnız yaşayan kişiler yalnızca kişisel ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere market gibi alanlara gidebiliyor. Bunun dışından vakitlerinin tümünü evde geçirmeleri gerekiyor.

Peki bireyler konforlarından ödün vermeden hangi önlemleri alarak evde izolasyon uygulayabilirler? Sosyal izolasyon kavramına değindikten sonra evde izolasyon nasıl uygulanır konusunu tüm detaylarıyla ele alabiliriz.

Buna ek olarak sosyal izolasyonun en önemli sonuçlarından biri olarak değerlendirebileceğimiz home office kavramı ile ilgili merak ettikleriniz için Home Office Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır? başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.

Evde İzolasyon Nasıl Uygulanır?

lüks ve modern görünümlü villa

Daha önce de belirtmiş olduğumuz insanların hayatında sosyal izolasyonu gerektiren pek çok faktör olabilir. Adından da anlaşılacağı gibi sosyal izolasyon sürecinde bireyler bir süreliğine kendilerini toplumdan tam anlamıyla izole ederek daha sakin hayat sürmeye başlarlar.

Sosyal soyutlama her ne kadar zor durumların önüne geçmek için alınan önemli bir önlem olsa da zamanının tümünü evinde geçiren bireyleri psikolojik ve fiziksel anlamda da etkileyebiliyor.

Peki alışılmışın dışında bir hayattan haberdar olmamızı sağlayan sosyal izolasyon sürecinde, kişisel gelişim ve üretkenliğimizi arşa çıkararak zamanı çok daha verimli değerlendirmek için uygulayabileceğimiz adımlar nelerdir?

Evinizi Bol Bol Havalandırın

Evde geçirdiğiniz süre boyunca sağlığınızı korumak da büyük önem taşıyor. Bu anlamda gün içinde evinizi sürekli havalandırarak temiz hava akışı sağlayabilirsiniz. Özellikle home office çalışanlar için temiz hava almak daha verimli bir çalışma ortamı yaratmasının yanı sıra algıları da açmaktadır.

Buna ek olarak temiz havanın stres seviyenizi düşürürken kendinizi çok daha iyi ve dinlenmiş hissetmenize yardımcı olduğunu göreceksiniz.

Egzersiz Planı Oluşturun

kızıyla beraber evinin bahçesinde egzersiz yapan kadın

Bildiğiniz gibi evde vakit geçiriyor olmanız sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için spor yapmanıza engel değil. Evde sosyal izolasyon süreci içerisindeyken de kendinize bir egzersiz planı oluşturduktan sonra düzenli olarak spor yapmaya devam edebilirsiniz.

Eğer daha önce spora yeteri kadar vakit ayırmadıysanız bile bundan sonraki süreçte sporu hayatınızın merkezine koyabilirsiniz. Sağlığınızı koruma konusunda da sizlere büyük katkı sağlayacak bu egzersizler için bundan daha doğru bir zamanlama bulamayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Kendinize Zaman Ayırın

Sosyal hayatla iletişimi minimuma indiren sosyal izolasyonun en önemli avantajı kendinizle olan iletişimi güçlendirebiliyor olmanız. Bu anlamda evde geçirdiğiniz süre boyunca daha önce yapmak isteyip de vakit bulamadığınız için yapamadığınız şeylere zaman ayırabilirsiniz.

Çok merak ettiğiniz bir filmi izleyebilir, yeni bir diziye başlayabilir ya da uzun zamandır okumak istediğiniz bir kitabı bir çırpıda bitirebilirsiniz. Sonunda hem motivasyonunuzun yükseldiğini fark edeceksiniz hem de zamanı çok daha verimli değerlendirmiş olacaksınız.

Beslenmenize Özen Gösterin

mevsimlik meyve ve sebzelerle dolu bir tabak

Çok zorda kaldığınız zamanlar dışında evde vakit geçirmeye özen gösterdiğiniz bu süreçte beslenmenize de gereken özeni göstermeniz büyük önem taşıyor. Alıştığınız düzenden daha farklı bir sürece girmiş olmanız nedeniyle ilk başlarda bu durumu garipsemiş olsanız bile gereken hassasiyeti gösterdikten sonra kısa sürede ayak uydurabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için gereken tüm yiyecek ve içecekleri tükettiğiniz bir beslenme rutini oluşturarak bu rutine olabildiğince sadık kalmanız, sağlığınızı korumak için gereken adımlardan ilkini oluşturuyor.

Zamanı Verimli Kullanın

Evde geçirdiğiniz süre boyunca zaman kavramını gözden kaçırıyor olmanız muhtemel bir durum. Fakat bunu bir avantaja çevirmek de tamamen sizin elinizde. Evde izolasyon sürecinde diğer insanlarla olan iletişiminiz büyük oranda azalacağı için yaptığınız işe odaklanmanız da çok daha kolay olacaktır. Bu anlamda vaktinizi çok daha verimli kullanmayı öğrebilirsiniz.

Örneğin uyku saatlerinize dikkat etmek güne daha dinç ve zinde başlamanızı sağlarken zamanı çok daha verimli kullanmanıza yardımcı olacak adımlardan bir tanesi. Buna ek olarak günü belli zamanlara bölerek vaktinizi buna uygun olarak değerlendirebilirsiniz.

Tüm bu noktalara dikkat ederek evde izolasyon sürecini sorunsuz olarak tamamlamanız mümkün. Her ne kadar kolaymış gibi görünse de kendinizi sosyal çevrenizden izole ederek belirli bir alanın içerisine sıkışıp kalmış olmak çeşitli problemlere de neden olabilir.

prefabrik ev

Bu anlamda sosyal izolasyon sürecini doğayla iç içe ve daha konforlu bir alanda tamamlamak isterseniz prefabrik ya da modüler evleri tercih edebilirsiniz. Villa Yapı kalitesiyle farklı ihtiyaçlara uygun olarak üretilmiş olan tek katlı prefabrik ev ya da dublex prefabrik ev seçenekleri ile şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzak, vaktinizin tümünü kendinize uygun olarak planladığınız bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Prefabrik evlerin artılarını ve öne çıkan özelliklerini merak ediyorsanız Detaylı Rehber: Prefabrik Ev Özellikleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Önceki Yazı Depreme Dayanıklı Evler ile Bilinmesi Gereken Her Şey
Sonraki Yazı Kendiniz Yapabileceğiniz 8 Bahçe Dekorasyonu Fikri

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ