Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Home ofis, son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki home ofis nedir? Genellikle freelance ya da serbest çalışan kişilerin tercih ettiği bir çalışma yöntemi olan home ofis, kimileri için hayal edilemeyecek kadar güzel bir iş modeli. Kimileri ise bu şekilde çalışmanın son derece verimsiz olduğu kanısında. Biz de bu nedenle sizler için bu içeriğimizde home ofis konusunu detaylarıyla irdelemeye karar verdik.

Home ofis çalışmayı düşünüyor veya home ofis çalışanların yaşantılarını merak ediyorsanız, içeriğimizin devamını okumanızda büyük fayda var. Bu sayede home ofis mantığının sizin yaşam tarzınıza uyup uymayacağına da kolaylıkla karar verebilirsiniz. Dilerseniz daha fazla beklemeden home ofis konusunu ayrıntılarıyla masaya yatıralım.

İdeal bir ofis için atılması gereken adımları ise Verimliliği Artıracak Bir Ofis Ortamı Nasıl Yaratılır? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Home Ofis Nedir?

ahşap masanın üzerinde laptopta çalışan kişi

İngilizce bir terim olsa da Türkçe’de de aynı şekilde kullanılan home ofis kavramı, çalışma alanını eve taşıyarak para kazanmayı mümkün kılan bir iş modelidir. Ancak kesinlikle “oturduğun yerden para kazanmak” değildir. Bireysel çalışmanın ön planda olduğu metin yazarlığı, girişimcilik, tasarımcılık gibi meslek dallarında daha yaygın görülen home ofis çalışma mantığı; mimarlar ve kimi mühendisler tarafından da tercih ediliyor.

Herhangi bir iş yerine bağlı olmaksızın evden çalışmayı mümkün kılan home ofis modelinde çalışanların en büyük gereksinimleri ise teknolojik aletler. Dolayısıyla temel olarak bilgisayar ve internetin olduğu her yerde çalışabilmeye imkan tanıyan tüm meslek profesyonellerin home ofis mantığıyla çalışabileceğini söyleyebiliriz. Fakat elbette her iş modelinde olduğu home ofisin de artıları ve eksileri olduğunu iddia etmek yanlış olmayacaktır.

Home Ofis Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Pek çok kişiye göre home ofis, çalışmadan çalışmak gibi bir şey. Oysa ki home ofis çalışanlar da bir iş yerine bağlı olarak çalışan kişiler kadar mesai harcayıp yine herkes kadar emek sarf ederler. Bu yaygın ve yanlış yargıyı yıkmak için home ofis nedir sorusuna daha açıklayıcı bir yanıt bulmak gerekiyor. Bu doğrultuda home ofis çalışma tarzının avantaj ve dezavantajlarını incelemek işimizi kolaylaştıracaktır.

Home ofis çalışan kişiler, her sabah mesai trafiğine girmek gibi bir zorunlulukları olmadığından trafikte geçirilen verimsiz zamanı diledikleri gibi kullanmakta özgürdürler. Üstelik bu şekilde çalışanlar çalışma saatlerini de günlük yaşantılarına göre kendileri şekillendirebiliyor. Fakat elbette home ofis çalışırken verimli olabilmek için planlı bir çalışma stiline sahip olmak gerektiğini de unutmamakta fayda var.

home ofis nedir sorusuna yanıt niteliğinde evdeki çalışma masasında bilgisayarda çalışan sarışın kadın

Bunun için de home ofis çalışanların çalışma saatleriyle ilgili kendilerinin koyduğu kurallardan söz edebilmek mümkün. Buna ek olarak, home ofis çalışmanın bir diğer avantajı da gürültü gibi dikkat dağıtıcı dış faktörlerden sıyrılabilmek olabilir. Bu sayede bir iş yaparken çok daha iyi odaklanılabilir.

Öte yandan hareketsiz bir hayat tarzına sahip olmak, home ofis çalışanların en büyük sıkıntılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Mesai başlangıcı, bitişi, molalar, öğle yemeği, trafiğe karışma gibi durumlar yaşanmadığından home ofis çalışırken ister istemez çok daha hareketsiz kalınıyor. Bu da beraberinde sağlık sorunlarını da getiriyor. Diğer yandan evden çalışan kişiler, gün içinde sık sık işe ara verip egzersiz yaptıklarında bu dezavantajı da bertaraf edebiliyorlar.

Home ofis çalışmanın en büyük dezavantajı ise iş yerindeki sosyal ortamı sunamamasıdır. Dolayısıyla evden çalışan kişilerin zamanla sosyalleşmekten tamamen uzaklaşması kaçınılmazdır. Bu gibi durumların yaşanmaması adına çalışma programını aksatmadan uygulamak, planlı olmak ve sosyalleşilmesi gereken zamanlarda ev dışında da zaman geçirmeye özen göstermek işinizi kolaylaştıracaktır.

Home Ofis Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

home ofis çalışan adamın çalışma odasındaki kitaplığı ve çalışma masası

Home ofis nedir sorusunu etraflıca yanıtladıktan sonra home ofis çalışmaya, yani evinizi ofise dönüştürmeye karar verdiyseniz artık sıradaki adıma geçebiliriz. Yani verimli bir şekilde çalışabilmeniz için home ofis ortamı oluşturmak üzere atmanız gereken adımlara. Sonuçta iş yerine gitmiyorsunuz diye evinizde de çalışma ortamı yaratmayacak değilsiniz.

Home ofis çalışma ortamı, evinizle işinizi ayırt etmenizi sağlayacak bir şekilde yeniden tasarlanmalı. Böylece işinize daha iyi odaklanabilir, evin rahatlığından sıyrılabilir ve sorumluluklarınızı planlı bir şekilde yerine getirebilirsiniz. O halde gelin, evinizde yapacağınız birtakım değişikliklerle home ofis çalışma ortamına sahip olmanın inceliklerine bir göz atalım.

Çalışma Odası Yaratın

Eğer mümkünse evinizin bir odasını yalnızca çalışmak için ayırın. Bu sayede evinizle işinizi ayırabilir ve evinizin yalnızca sınırlı bir kısmında işlerinizi düşünmeyi sağlayabilirsiniz. Ancak çalışma odası yapabilecek bir ortamınız yoksa evdeki bir bölümü kendinize çalışma alanı olarak ayırabilmeniz de mümkün. Bu anlamda yemek masası veya yatak odasında oluşturulacak bir çalışma alanı işinizi görecektir. Ancak çalışmak için yaratacağınız alanın televizyon gibi dikkat dağıtacak unsurlardan olabildiğince uzak olmasına dikkat etmenizde yarar var.

Kullanışlı Mobilyalar Tercih Edin

Çalışma odanız veya çalışma alanınız için tercih edeceğiniz mobilyaların işlevselliği son derece önemli. Çalışırken işinizi kolaylaştıracak, sizi rahat ettirecek ve en önemlisi sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek mobilyalar almalısınız. Ayrıca masanız, koltuğunuz, dolaplarınız, kitaplığınız ve diğer mobilyalarınızı seçerken boyutlarının sizi zorlamayacak ölçülerde olduğundan da emin olmalısınız. Öte yandan mobilyaların renkleri de birbiriyle uyumlu ve gözlerinizi yormayacak pastel tonlarda olmalı.

Düzen Sahibi Olun

çalışma odasında duran masa, tavan aydınlatması ve düzenli bir kitaplık

Çalışma alanındaki dağınıklık, verimsizlik yaratır. Gerekli dokümanları karışıklık içinde aramak size zaman da kaybettirir. Ayrıca her şeyin üst üste ve dağınık bir halde bulunduğu iş ortamı, çalışma motivasyonunuza da düşürecektir. Bunun önüne geçmek için ise çekmeceleri, dolapları, rafları düzenli tutmanız yararınıza olacaktır. Diğer yandan hemen her mağazada bulabileceğiniz küçük ve işlevsel depolama çözümlerinden edinerek dağınıklığın önüne geçebilmeniz de söz konusu.

Aydınlatmaya Önem Verin

Verimli çalışabilmenin en önemli kriterlerinden biri de yeterli aydınlatma. Bu anlamda öncelikle gün ışığından faydalanmanız en mantıklısı olacaktır. Ancak akşam saatlerinde de çalışabilmek için hem göz yormayacak hem de alanı yeteri kadar aydınlatacak ışık kaynakları edinmenizi tavsiye ederiz. Halojen ışık veren sarı ampuller, bu doğrultuda işinizi görecektir. Beyaz ışık ise gözlerin çabuk yorulmasına yol açacağından özellikle çalışma alanlarında kullanımı önerilmemektedir.

Konforlu bir ortam için konteyner ve prefabrik ofisler hakkında bilgi sahibi olmak üzere İş Yaşamınızı Konfor ve Prestije Taşıyan: Prefabrik Ofis başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Hep Duyuyoruz Ama Müstakil Ev Ne Demek Biliyor Muyuz?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ