Verimliliği Artıracak Bir Ofis Ortamı Nasıl Yaratılır?

Verimliliği Artıracak Bir Ofis Ortamı Nasıl Yaratılır?

Çalışan insanların hayatının büyük bir bölümü, ofislerde geçiyor. Bu nedenle neredeyse evlerinden daha fazla zaman geçirdikleri ofislerinin ideal koşullara sahip olmasını bekliyorlar. Diğer yandan verimliliği artıracak ve çalışanları motive edecek bir ofis ortamı, iş hedeflerinin hızla gerçekleşmesine de hizmet edeceğinden işveren açısından da kritik bir önem taşıyor. Buradan yola çıkıldığında çalışanların kendilerini evlerinde hissedebilecekleri kadar rahat ve bir o kadar da çalışmaya teşvik edecek bir ofise sahip olmanın gerekliliği ortaya çıkıyor.

Peki hem işverenlerin hem de çalışanların ihtiyaçlarına uygun, yani ideal bir ofis ortamı nasıl oluşturulabilir? Elbette sektörden sektöre ideal ofis ortamının koşulları çeşitlilik gösterebilir. Bir ofisin daha eğlenceli olması beklenirken diğer bir ofisin resmi görüşmeler için daha uygun olması beklenebilir. Ancak bugün, çalışılan sektör ne olursa olsun her tür ofis ortamında mutlaka olması gereken temel özellikleri sıralayacağız.

İdeal Bir Ofis Ortamı Nasıl Olmalı?

Çalışanların işlerini severek yapacakları bir ofis ortamı yaratmak düşündüğünüz kadar zor ve yüksek maliyetli değil. Aslında yalnızca çalışanların daha üretken olmalarını sağlayacak koşulları ofis ortamında sağlamanız gayet yeterli olacaktır. Bu doğrultuda öncelikli olarak çalışanlarınızın ihtiyaçlarını anlamanız ve buna uygun adımlar atmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu anlamda, prefabrik yapı sektörünün öncü firmalarından biri olarak biz sizin işinizi kolaylaştırmak adına çalışanların genel anlamda ihtiyaç duydukları noktaları derledik. İşte sağlıklı, üretimi destekleyen ve çalışanların mutluluk duyacağı bir ofis ortamı yaratmak için önem vermeniz gereken temel ayrıntılar...

Yeterli Aydınlatma

ideal bir ofis ortamı için gerekli olan aydınlatma kalitesine örnek gösterilebilecek beyaz masa ve sandalyelerin olduğu boş bir ofis görünümü

Ofisteki aydınlatma kalitesi mutlaka optimum düzeyde olmalıdır. Dolayısıyla ofis ortamı ne çok aydınlık ne de karanlığa yakın loş ışığa sahip olmalıdır. Optimum ışıklandırma, görmeyi mümkün kılmanın yanı sıra gözleri yormayacak ve yorgunluğa neden olmayacak türde de olmalıdır. Ayrıca yetersiz bir ışıklandırma çalışan sirkülasyonunun artmasına da yol açabilir. Göz sağlığını tehdit eden aydınlatma seçenekleri, çalışanların rahatsızlanmasına veya iş potansiyellerini ortaya koyamamalarına neden olabilir.

Bu gibi nedenlerle ofiste yer alan odaların kullanım amacına uygun şekilde ışıklandırılması gerekmektedir. Farklı seviyelerde, farklı açılarda, doğru renklerde aydınlatma seçenekleri tercih etmeniz, bu anlamda işinizi kolaylaştıracaktır. Bunların yanı sıra gün ışığından da olabildiğince fazla yararlanmanın çalışan sağlığını olumlu etkileyeceğini ve hatta izin sürelerini kısaltabileceğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Hava Akışı

Her tür mekanda olması gerektiği gibi ofis ortamında da yeterli oksijen bulunması hayati önem taşıyor. Bu doğrultuda gerekli havalandırma teçhizatları aracılığıyla hava akışının sağlanmasında büyük yarar var. Havasız bir ortam, çalışanların verimliliğini düşürebileceği gibi sağlıklarını da tehdit edecektir.

Diğer yandan ortam sıcaklığı da üretkenliği etkileyen bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ofisin çok sıcak ya da çok soğuk olması; çalışanların dikkatlerinin dağılmasına, işlerine odaklanamamalarına ve hatta hastalanabilmelerine yol açabiliyor. Buna karşın ortam sıcaklığının kontrol altında tutulmasını sağlayacak yalıtım çözümleri, havalandırma yöntemleri ve iklimlendirme araçları ile ofis ortamında ideal ortam sıcaklığını yakalayabilmeniz mümkün.

Ortam Temizliği

ofis masasını bez yardımıyla silen eldivenli eller

Herkes temiz bir ortamda yaşamak ister. Yaşamın önemli bir kısmının iş yerinde geçtiği göz önünde bulundurulduğunda ofis ortamının temiz ve genel hijyen kurallarına uygun olması gerektiği sonucuna da rahatlıkla ulaşılabilir. Dolayısıyla ofisin temizliğinden sorumlu personeller istihdam etmek, bu konuda içinizin rahat olmasına yardımcı olabilir.

Ancak bu personellerin temizlik konusunda profesyonel hizmet verdiğinden emin olmanızda fayda var. Çünkü temizlik profesyonelleri, hijyen koşullarına herhangi bir çalışandan daha fazla dikkat edecektir. Üstelik bu sayede sizin farkında dahi olmadığınız kirlerle pratik bir şekilde mücadele edebilir.

Sağlıklı Mobilyalar

Bir iş yerinin hedeflerine ulaşmak adına yaptığı en büyük yatırım, hiç şüphesiz ki çalışan istihdam etmektir. Bu yatırımın verimliliğini sağlamak için de elbette çalışanların kısa ve uzun vadede sağlık sorunu yaşamalarına neden olmayacak bir iş ortamı yaratmak gerekmektedir. Peki ideal bir iş ortamında bulunması gereken mobilyalar nasıl olmalıdır?

Tercih edilecek mobilyaların ergonomik olması son derece önemli. Çalışanların vücut yapısına uygun mobilyalar, mesai sırasında çalışanların rahat olmasını sağlayacağı için işlerde kesinti yaşanmasına yol açmayacaktır. Öte yandan mobilyaların üretildiği malzemelerin insan sağlığına zararlı kimyasal maddeler içermediğinden emin olmakta da büyük yarar var. Bu doğrultuda ofiste kullanılan tüm araçların uluslararası standartlara uygun olduğuna dikkat etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Teknolojik Donanım

ofis masalarına yan yana dizilmiş masaüstü bilgisayarlar

Teknoloji tabii ki iş yaşamında üretkenliği ve performansı artıran baş faktörlerden. Fakat iş koluna göre gerekli teknolojik ekipmanlar farklılaşabiliyor. Yine de çalışanların hayatını kolaylaştıracak, iş süreçlerini hızlandıracak teknolojiye sahip olmak, her iş yeri için oldukça önemli. Öte yandan yeni teknolojileri takip ederek daha üretken olmayı mümkün kılacak ekipmanları edinmek de işiniz için faydalı olacaktır. Buna benzer şekilde teknolojiyi destekleyecek altyapıya sahip olmanızda da yarar var.

Ofis Etkinlikleri

Ofis ortamı, yapılan işin sürekliliğinin sağlanması için düzenlenmiş olabilir. Ancak bu, çalışanların sürekli iş düşünmeleri gerektiği anlamına gelmez. Aksine çalışanların sosyalleşmeleri, stres atmaları ve bu sayede iş yeri ile aralarındaki bağı güçlendirebilmeleri için iş dışı faaliyetlerde bulunmaları da işlerini tamamlamaları kadar gereklidir.

Eğer bu faaliyetleri işveren olarak ofis ortamında gerçekleştirebiliyorsanız, verimliliğin artırılması adına önemli bir adım attığınızı söyleyebiliriz. Benzer şekilde, çalışanların bir arada olabileceği ofis dışı eetkinliklere de öncülük ediyorsanız, çalışanların işlerine olan bağlılığının kat kat arttığına şahit olabilmeniz mümkün. Bu anlamda oyun günleri organize edebilir, bütün çalışanların katılacağı spor aktiviteleri düzenleyebilir, piknik veya bovling gibi ofis dışı etkinliklere önayak olabilirsiniz.

Yeterli Kapasite

Ofis olarak kullanılabilen büyük bir prefabrik iş yeri

Ofisler genellikle başka iş yerlerinin de bulunduğu iş merkezlerinde bulunmaktadır. Fakat bu, ofisin sınırlı bir alana sahip olmasına neden olduğu için toplantı, mola alanı, aktivite odası gibi farklı ihtiyaçlara yönelik mekanlar yaratma imkanını kısıtlamaktadır. Oysa ki ofis ortamında mekan çeşitliliğine sahip olmak, verimliliğin artmasına da yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda firmanızın kendine ait bir iş merkezinin olması, çalışanların daha fazla aidiyet hissetmesine, ihtiyaçlarına uygun mekanlarda çalışabilmelerine ve elbette sektördeki prestijinizin artmasına katkıda bulunacaktır.

“İyi ama bunun için büyük bütçeler gerekir” dediğinizi duyar gibiyiz. Prefabrik ofisler sayesinde uygun maliyetlere firmanıza özel bir binaya sahip olabilmeniz mümkün! Üstelik prefabrik yapılar, zamanla değişen ihtiyaçlarınıza göre yeniden planlanıp şekillendirilebilir. Ayrıca yer değiştirmeniz gereken durumlarda kolaylıkla taşınabilir özelliklerinden dolayı prefabrik ofisinizi pratik bir şekilde taşıyabilir ve hızlı kurulum sayesinde iş kaybı yaşamadan çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. Prefabrik ofisler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Villa Yapı ile iletişime geçebilirsiniz.

Ofisiniz için prefabrik yapı tercih etmenizi sağlayacak nedenleri öğrenmek için Prefabrik Yapılar Neden Tercih Ediliyor? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ