Prefabrik Evler Nasıl Isınır?

Prefabrik Evler Nasıl Isınır?

Prefabrik evlerle ilgili en çok merak edilen konuların başında hiç şüphesiz ki ısınma yöntemleri geliyor. Çünkü prefabrik alanında yaşanan yenilikler ve gelişen teknolojiye rağmen ne yazık ki hala pek çok kişi prefabrik evlerde ne tür önlemler alınırsa alınsın ısınma sorununun yaşanacağını düşünüyor. Oysa ki prefabrik evler nasıl ısınır sorusunun yanıtını vermek, aslında ısınma yöntemlerinden çok, ısı yalıtımı konusunda atılan adımlarla mümkün olabiliyor.

Peki bu ne anlama geliyor? Eğer evinizde yalıtım yoksa, betonarme veya prefabrik fark etmeksizin ısınma sorunu yaşanabileceğini bilmeniz gerekiyor. Ek olarak, kullanılan yalıtım malzemelerinin kalitesi de ısının ev içerisinde kalabilmesini büyük oranda etkiliyor. Evinizde yalıtım sorunu yoksa ve yalıtım malzemelerinin kalitesinden eminseniz, o halde sıra prefabrik evinizi ısıtmak için seçebileceğiniz yöntemlere karar vermeye geliyor.

En Kritik Soru: Prefabrik Evler Nasıl Isınır?

Diğer tüm yapılarda olduğu gibi prefabrik evlerde de yalıtımın kritik seviyede önemli olduğundan içeriğimizin başında da söz ettik. Öyleyse ısı yalıtımı yapılmış prefabrik evler nasıl ısınır sorusunu yanıtlayabiliriz. Bu noktada ısınma yöntemlerini seçerken önceliğiniz beklentileriniz ve bütçeniz olmalı. Ardından evinizin büyüklüğü, oda ve kat sayısı ve diğer değişkenleri de göz önünde bulundurarak ısınma konusunda son kararınızı verebilirsiniz.

Yine de prefabrik ve konteyner yapı sektörünün öncülerinden Villa Yapı, bu önemli kararı verirken size yardımcı olabilmek adına prefabrik evlerde kullanılabilecek başlıca ısınma yöntemlerini ve öne çıkan özelliklerini bir araya getirdi. Siz de prefabrik evinizi sıcacık bir yuva haline getirecek ısıtma seçeneğine bu bilgiler doğrultusunda daha kolay ve sağlıklı bir şekilde karar verebilirsiniz.

Soba ile Isınma

odun sobasına odun atan bir el

Genellikle kırsal kesimlerde müstakil ev ısıtma sistemi olarak tercih edilen soba, prefabrik evlerin ısıtılması için de kullanılabiliyor. Özellikle ısı kaybını önlemek için yalıtım malzemeleri ile yalıtılmış prefabrik evlerde soba ile oldukça yüksek oranda verim alabilmeniz mümkün. Ancak eğer metrekare bakımından büyük bir evde yaşıyorsanız, evin her yerini soba ile ısıtabilmeniz pek mümkün olmayacaktır.

Öte yandan soba kullanmanın bazı zor yanları olabileceğini de belirtmiş olalım. Buna göre, yakacak odun ve kömür depolayacak bir yere ihtiyaç duyulması, yakıtın insan gücü kullanılarak yakılması, sobadan çıkan isin ev ortamında bırakacağı koku ve kirliliği sobanın dezavantajları arasında sıralayabiliriz.

Müstakil evler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Hep Duyuyoruz Ama Müstakil Ev Ne Demek Biliyor Muyuz? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Klima ile Isınma

İklimlendirme teknolojisi klima, önceleri yalnızca yazın sıcağından kurtulmak ve serinlemek için kullanılan bir cihaz olsa da artık günümüzde hem ortam soğutma hem de ısıtma amacıyla kullanılabilmektedir. Klimanın tercih edilmesinde çoğu zaman diğer ısıtma seçeneklerinden daha uygun maliyetli olmasının etkisi büyük. Peki klima ile prefabrik evler nasıl ısınabilir?

Eğer klimayı prefabrik evinizi ısıtmak için kullanacaksanız, yalnızca klimanın bulunduğu ortamın ısınacağını göz önünde bulundurmanız gerektiğini söylemiş olalım.Öte yandan ısı pompası adı verilen ve klima ile benzer bir çalışma prensibine sahip ısıtma yöntemi de prefabrik evinizde ısınmak için tercih edebileceğiniz bir alternatif olabilir. Ancak ısı pompasının da ilk yatırım maliyetinin klima ile ısınmaktan daha yüksek olacağı ayrıntısını vermeden geçmeyelim.

Doğalgaz ile Isınma

Penere kenarında duran kalorifere dayanan bir kadın

Doğalgaz altyapısının olduğu hemen her ilimizde en çok tercih edilen ısınma yönteminin doğalgaz olduğunu savunmak yanlış olmayacaktır. Üstelik kurulumunun ardından oldukça pratik bir kullanım sunan doğalgazlı ısınma seçeneği, hem evinizin hem de suyunuzun ısıtılmasını sağlayabiliyor. Ayrıca yakıt depolamak için soba gibi ayrı bir yer gerektirmemesi de doğalgazlı ısıtmayı tercih nedeni haline getiriyor.

Prefabrik evinizde doğalgaz ile ısınmak için başvurabileceğiniz yöntemler ise kat kaloriferi veya kombi seçenekleri olarak karşımıza çıkıyor. Eğer eviniz yüksek metrekareliyse doğalgaz ile ısınmanızı önerebiliriz. Bu sayede evinizin her yerini kolaylıkla ısıtabilir ve her zaman sıcak suya sahip olabilirsiniz.

Elektrik ile Isınma

Prefabrik evler nasıl ısınır sorusunun son yanıtı ise elektrik ile ısınma. Her ne kadar klima ile ısınma maddesine elektrik enerjisi ile ısınma yöntemine giriş yapmış olsak da elektrikli ısınma seçeneklerinin her geçen gün genişliyor olması, bu yöntemi ayrı bir başlık altında değerlendirmemizi gerektiriyor. Elektrikli fanlar, infrared ısıtıcılar, yağlı radyatörler, elektrikli soba vb. birçok cihazı da içine alan elektrikli ısıtma seçenekleri, prefabrik evinizi ısıtmak için başvurabileceğiniz yöntemler arasında yer alıyor.

Etki alanları diğer maddelere kıyasla daha düşük olsa da hem daha uygun maliyetli hem de daha çevreci olması, bu alternatifleri makul hale getiriyor. Üstelik son derece kompakt bir yapıya sahip olan bu cihazlar, portatifliğiyle de kullanım kolaylığı sunuyor. Eğer siz de bu gibi alternatif ısıtma yöntemleri ile yeterince ısınabileceğinizi düşünüyorsanız elektrik ile ısınma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Isıtma yöntemlerine ek olarak prefabrik evler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Detaylı Rehber: Prefabrik Ev Özellikleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.
Önceki Yazı Yapı Ruhsatı Nedir, Ne İşe Yarar?
Sonraki Yazı Konteyner Nedir? Konteyner Evler Hakkında Bilgiler

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ