Soğuk Havalarda Hayat Kurtaracak Müstakil Ev Isıtma Sistemleri

Soğuk Havalarda Hayat Kurtaracak Müstakil Ev Isıtma Sistemleri

Başka bir yapı ile sınırı bulunmayan, bağımsız evler olarak tanımlayabileceğmiz müstakil evler birçok açıdan ev sahiplerine avantaj sağlıyor. Ancak müstakil ev ısıtma sistemleri konusu derinlikli bir şekilde düşünülmediğinde, evin ideal sıcaklığa ulaşmasına sorunlar yaşanabiliyor. Oysa ki içinde yaşanılacak eve karar verirken ısıtma sistemi seçeneklerini de düşünerek hareket etmek kritik bir önem taşıyor.

Dolayısıyla ailenizle birlikte yaşayacağınız müstakil evinize taşınmadan önce mutlaka ne tür ısınma sistemlerinin tercih edilebileceğini araştırmanızda büyük fayda var. Fakat gelişen teknolojiler ve trendler doğrultusunda ısıtma seçeneklerinin de gelişerek çeşitlendiğini göz önünde bulundurduğumuzda araştırma sürecinin zaman alabileceğini tahmin etmek zor olmayacaktır.

Öte yandan yılların deneyimiyle müstakil ev ihtiyaçlarınıza prefabrik ve konteyner ev seçenekleri ile yanıt veren Villa Yapı’nın sizin için uygun olabilecek ısıtma sistemlerini derlediği içeriği inceleyerek karar sürecini kısaltabilmeniz de mümkün. Peki müstakil evlerde kullanılabilecek ısıtma sistemleri hangileridir?


Müstakil Ev Isıtma Sistemleri

Müstakil evlerin büyüklüğü, evin türü, yapı malzemesi ve oda sayısı gibi faktörler; tercih edilecek ısıtma sistemini belirlemede büyük rol oynuyor. Çünkü kimi zaman seçilen ısıtma sistemi için yüksek meblağlar ödense bile evin yapısından dolayı ideal bir şekilde ısınmak mümkün olmayabiliyor. Bu da hem zaman hem de maddi kayıpların yaşanması anlamına geliyor.

Bu anlamda ısıtma sistemine karar verirken sözünü ettiğimiz faktörleri dikkate almanız yararınıza olacaktır. Böylece ısıtma sisteminin ilk kurulum maliyeti yüksek dahi olsa alacağınız verim de yüksek olacağından kısa bir sürede yatırım maliyetinin telafi edilmesi söz konusu olacaktır. O halde dilerseniz müstakil ev ısıtma sistemleri seçeneklerini inceleyerek dikkat çeken özelliklerini birlikte değerlendirelim.

Hangi müstakil ev çeşidinin aileniz ve bütçeniz için uygun olduğuna karar vermek için Bütçenizi Sarsmadan En Ucuz Müstakil Ev Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.


Doğalgazlı Merkezi Isıtıcı

müstakil ev ısıtma seçenekleri arasında bulunan kaloriferin ısısını ayarlamaya çalışan bir el

Ülkemizde en yaygın kullanılan yakıtlardan biri olan doğalgaz, çevreci olma özelliğinin yanı sıra hem konut ısınması hem de su ısıtma imkanı sunmasından dolayı avantajlı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda doğalgaz ısıtıcısının kapatılabilmesi de maddi açıdan tasarruf etmeyi mümkün kılıyor.

Kat kaloriferi veya kombi aracılığıyla müstakil evinizde doğalgazdan yararlanmaya başlayabilirsiniz. Her an kullanıma hazır bir ısıtma sistemi olduğundan önceden yakıt stoklama gerektiren ısıtma seçeneklerine kıyasla çok daha kolay kullanıma sahiptir. Özellikle büyük ölçekli betonarme yapıların ısıtılması için doğalgazlı merkezi ısıtıcıların oldukça ekonomik ve mantıklı bir seçenek olabileceğini belirtmeden geçmeyelim.


Güneş Enerjisi

Güneş ışınları aracılığıyla ısı ve elektrik enerjisi üreten güneş enerjisi sistemleri, bu işlemler için özel olarak geliştirilen panellerin evin çatısına yerleştirilmesi ile kullanılabilmektedir. Güneş enerjisi panelleri, güneş ışınlarını soğurma yoluyla ısı elde eder ve bu ısı da evinizdeki kullanım suyunu ısıtmayı sağlar. Özellikle güneşli gün sayısının fazla olduğu bölgelerde yoğun olarak kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin tek işlevinin su ısıtmak olduğunu söylemek ise pek doğru olmayacaktır.

Güneş enerjisi yoluyla elde edilen ısı, özel bir donanım sayesinde evin içini ısıtmak için de kullanılabilmektedir. Fakat bu teknolojinin başlangıç maliyetleri yüksek olduğundan çok sıklıkla tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Diğer yandan, hem temiz bir enerji hem de etkili bir ısıtma sistemi olduğundan özellikle ülkemizin güneyinde değerlendirilebilecek bir sistemdir.


Isı Pompası

evin dışında duran ısı pompası

Doğa dostu bir diğer müstakil ev ısıtma sistemleri alternatifi ise ısı pompası. Son yıllarda giderek daha popüler hale gelen ısı pompasının aslında elektrikli bir merkezi ısıtıcı sistemi olduğunu söylersek, yanılmış olmayız. Aynı klima gibi bir işleyişe sahip olan ısı pompası, çevreden aldığı havayı ısıtarak ev ortamına transfer etme görevi üstlenir.

Genellikle müstakil evlerde, otellerde ve iş yerlerinde ısıtma ve soğutma ihtiyacına yönelik kullanılan ısı pompası sistemi, evde kullanım suyu ile havuz suyunun ısıtılması için de kullanılabilmektedir. Dolayısıyla müstakil evinizdeki her tür ısınma ihtiyacınız için bu doğa dostu çözümü tercih edebilirsiniz. Ancak ısı pompası teçhizatının da diğer ısınma sistemleri gibi kurulum maliyetlerinin olacağını önceden söylememizde fayda var.


LPG’li Merkezi Isıtıcı

LPG ile çalışan merkezi ısıtıcıların yüksek maliyetlerinden dolayı çok fazla tercih edilmediğini iddia edebiliriz. Buna karşın, diğer ısıtma sistemi alternatiflerinin kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda müstakil evlerde LPG’li ısıtma seçeneğine başvurulabilmektedir.

Yine de benzerlerine kıyasla performansı çok verimli olmadığından günümüzde yaygın kullanılan bir yöntem değildir. Yakıt tankı gerektiren LPG’li merkezi ısıtma sistemini kullanmak durumundaysanız, evinizin bahçeli olması işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sayede tankı bahçe toprağının altında gömülü halde kullanabilmeniz mümkün hale gelecektir.


Odun Sobası

içinde ateş yanan odun sobası ve arkasında düzgün bir şekilde sıralanmış odunlar

Müstakil ev ısıtma sistemleri listemizin belki de en nostaljik maddesi olan odun sobası, geçmişten günümüze hala süregelen bir ısınma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bulunduğu ortamı son derece verimli bir şekilde ısıtabilen odun sobalarının dezavantajlarına gelecek olursak, en başta yakacak depolamak zorunda bırakmasını sayabiliriz. Ek olarak, stoklayacağınız odunların olumsuz hava koşullarından etkilenmesini önlemek için müstakil evinizin bahçesinde veya içinde depo olarak kullanılacak bir alana da ihtiyacınız olacağını belirtmemizde yarar var.

Diğer yandan odun sobasından dolayı ortaya çıkan isin ev eşyalarında bırakacağı kirliliği de düzenli olarak temizlemeniz gerekecek. Sobanın bir diğer dezavantajı ise bütün evi ısıtma imkanının bulunmaması. Dolayısıyla küçük bir kır evine sahipseniz ya da evinizin yalnızca bir kısmını ısıtmaya ihtiyaç duyuyorsanız bu seçenek ideal olabilir. Buna karşın son yıllarda bütün evi ısıtmayı mümkün kılan merkezi kalorifer sistemine entegre edilebilir soba modellerinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Sıvı Yakıtlı Merkezi Isıtıcı

Motorin, fuel-oil gibi genellikle ham petrolden elde edilen yakıtların kullanıldığı sıvı yakıtlı merkezi ısıtıcı sistemleri de yine sıklıkla tercih edilen ısınma yöntemlerinden. Kurulum maliyeti açısından avantajlı gibi görünse de uzun vadeli kullanımda pahalı bir yakıt gerektirdiğinden maliyetleri yukarı çekebileceği konusunda uyarmamızda fayda var. Bu sistemin gereksinimleri arasında diğer merkezi ısıtıcılara benzer şekilde bir yakıt tankı bulunmaktadır. Müstakil evinizin balkonunda konumlandırabileceğiniz bu yakıt tankına yakıt bittikçe yeniden dolum yapılır.

Eviniz için seçeceğiniz ısıtma sistemi kadar önemli olan bir diğer konu da ısı yalıtımı. İyi bir ısı yalıtımı ile ısınma maliyetlerinizi önemli ölçüde düşürebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Prefabrik Ev Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Keyifli Bir Kış Bahçesi İçin Dekoratif Fikirler
Sonraki Yazı Hep Duyuyoruz Ama Müstakil Ev Ne Demek Biliyor Muyuz?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ