Veranda Nedir? Veranda Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Veranda Nedir? Veranda Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Veranda nedir, veranda dekorasyonu nasıl yapılır gibi sorular, kendine ait bahçeli bir evi olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Genellikle teras ve balkon ile karıştırılan veranda, kendine has özelliklere sahiptir. Bu da verandayı diğerlerinden ayıran bir yer haline getirir.

Müstakil evlerde bulunan veranda, evin mimarisine bağlı olarak yaz kış kullanılabilen bir alandır. Prefabrik yapılarda da oldukça tercih edilen veranda, harika bir dinlenme alanı olarak karşımıza çıkar. Peki tam olarak veranda nedir?

Veranda Nedir?

verandadan bakan yaşlı çift

Veranda, zemin katta bulunan, yapı ile eşit hizada yükseltilmiş, üst kısmı çatı ile örtülü olan, açık ya da etrafı cam ile kapatılan alana denir. Yazın açık havada oturma imkanı sağlarken güneş ışınlarından da koruyabilen bir yapıya sahiptir. Diğer yandan kışlık kullanım için uygun olan verandalar da vardır. Bu anlamda yanları cam ile kaplı olan verandalar, kış bahçesi olarak kullanılabilir.

İlk defa Hindistan’da ortaya çıktığı kabul edilen veranda, Hintçe “varanda” kelimesinden gelir. Verandalar, Hindistan’a gelen yabancı kişiler aracılığıyla yavaş yavaş dünyaya yayılmıştır. Ancak günümüzdeki verandaların, geleneksel formundan çok daha uzak bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hatta başlı başına yeni bir mimari tarz haline geldiğini de söylemek yanlış olmayacaktır.

Özellikle İspanyol mimarisinde veranda kullanımı oldukça yaygındır. Bu noktada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki İspanyol sömürüsü olan bölgeler içerisinde dahi, sık sık veranda kullanımına rastlamak mümkündür.

Veranda Ne için Kullanılır?

bitkili veranda

Veranda nedir sorusunu cevapladığımıza göre artık verandanın ne için kullanıldığına bakabiliriz. Aslında verandalar, farklı pek çok amaçla kullanılır. O halde veranda ne için kullanılır detaylı bir şekilde bakalım.

  • Güneşten korunmak için kullanılır: Verandada bulunan çatı, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu bir görev üstlenir. Böylece yazın kavurucu sıcaklarının önüne geçebilir.
  • Soğuk havadan korunmak için kullanılır. Yanları cam ile kaplanan verandalar, kış aylarında meydana gelen olumsuz hava şartlarına karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Bu anlamda veranda içerisine uygun ısıtma sistemi de kurulabilir.
  • Dekoratif amaçlı kullanılır. İşlevsel özelliklerinin yanı sıra dekoratif amaçlı da kullanılan veranda, böylece lüks bir yaşam alanı oluşturulur.
  • Dinlenme alanı olarak kullanılır. Verandalı yapılar, ekstra bir yaşam alanı yaratarak küçük bir dinlenme alanı oluşturur. Bu alan özellikle küçük boyutlu prefabrik ev için son derece önemlidir.
  • Ortak bölge oluşturmak için kullanılır. Veranda, bahçe ile yapı arasında bir geçiş alanı yaratır. Bu sayede ortak bir alan oluşturur.

Veranda Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

led lambalarla aydınlatılmış veranda

Verandanın birtakım özelliklerinden bahsettik. Diğer yandan veranda dekorasyonu da oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu doğrultuda verandanızı en iyi şekilde dekore edebilmeniz için birkaç önerimiz var. O halde veranda dekorasyonu nasıl yapılır birlikte bakalım.

İşte birbirinden şık veranda dekorasyonu fikirleri!

1. Renk Seçimine Dikkat Edin

Verandanızda kullanacağınız renkler son derece önemlidir. Örneğin duvarın rengi, seçilen mobilyaların rengi, hatta objelerin rengi dahi dikkat edilmesi gereken detaylar arasında bulunur.

Özellikle yaz aylarında kullanılan verandalar için açık renkler, ideal seçimler arasında yer alır. Dolayısıyla açık tonlardaki renkleri kullanarak ferah bir ortam yaratabilirsiniz. Bu anlamda beyaz, verandalarda en çok tercih edilen renklerin başında gelmektedir.

2. Salıncaklı Koltuk Tercih Edin

Verandaların, dinlenme alanı olarak kullanabildiğinden bahsettik. Özellikle yazın sıcaktan korunmanızı sağlayan verandalar hem dinlenebileceğiniz hem de dostlarınızla hoş vakitler geçirebileceğiniz alanlardır.

Bu doğrultuda hem rahat bir şekilde dinlenmenizi sağlayacak hem de keyifli bir an yaşamanıza yardımcı olacak salıncaklı koltuklar, veranda dekorasyonunuzu tamamlayabilir. Ayrıca söz konusu açık hava olunca salıncaklı koltukların ayrı bir yeri olduğunu da belirtmek gerekir.

3. Bitki Kullanımına Önem Verin

çiçekli bitkili veranda

Bitkiler, verandanıza dekoratif bir görünüm katabileceğiniz eşsiz fikirlerdendir. Örneğin en sevdiğiniz çiçeklerinizi verandanın tavan kısmına asabilirsiniz. Ya da verandanın giriş kısmına birbirinden hoş bitkiler ekleyebilirsiniz. Böylece kendi habitatınızı oluşturabilirsiniz.
Ayrıca canlı çiçek yerine yapay ama bir o kadar şık duran bitkileri de tercih edebilirsiniz.

4. Dekorasyon Stillerinden İlham Alın

Ahşabın zamansız etkisini hissedebileceğiniz klasik bir tarz veya metalik detayların hakim olduğu çağdaş bir stil… Veranda dekorasyonu yaparken hoşunuza giden herhangi bir dekorasyon stilinden yardım alabilirsiniz. Hatta farklı stilleri harmanlayarak kendi veranda dekorasyon tarzınızı da oluşturabilirsiniz.

5. Dekoratif Objelerden Yardım Alın

Veranda dekorasyonu yaparken tercih edebileceğiniz oldukça şık dekoratif objeler vardır. Örneğin ahşap bir vazo veya şık bir duvar süsü, verandanızda dekoratif bir etki yaratacak ürünler arasında bulunur. Ek olarak veranda duvarına asabileceğiniz tablolar da son derece hoş bir görüntü oluşturabilir.

6. Halı Ekleyin

Türk kültüründe halının önemi tartışılmaz bir konudur. İster ev içinde ister balkonda ya da verandada halı kullanımı oldukça yaygındır. Aslında halı, son derece dekoratif bir parçadır. Buna ek olarak yumuşak hissi ile rahatlatıcı bir özelliği vardır.

Dolayısıyla hoşunuza giden ve verandanızın tarzı ile bütünleşecek halı modellerini kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ancak verandanızda kullanacağınız halının, evin iç kısımlarında kullanılan halılara göre daha ince olması gerekir.

7. Aydınlatmayı Unutmayın

lüks verandalı aydınlatmalı ev

Verandanızı yalnızca dekoratif amaçlı değil aynı zamanda fonksiyonel olarak da farklı şekillerde aydınlatabilirsiniz. Örneğin veranda girişinde bulunan basamakların her birine küçük ışıklar yerleştirebilirsiniz. Böylece basamakları çok daha rahat bir şekilde çıkabilirsiniz.

Aydınlatma konusunda dikkat çeken bir diğer nokta da şerit ışıklar olacaktır. Özellikle
verandanın duvarına yerleştireceğiniz şerit LED aydınlatma sistemi ile yaz akşamlarınızı oldukça keyifli bir hale getirebilirsiniz. Öte yandan eğer daha nostaljik bir görüntü elde etmek isterseniz, fener ya da camlı bir mumluk içinde bulunan mumlar ile de hoş bir ambiyans yakalayabilirsiniz.

Prefabrik yapı sektörünün öncü markası Villa Prefabrik olarak bugünkü yazımızda veranda nedir, veranda dekorasyonu nasıl yapılır konularını inceledik. Gördüğünüz gibi veranda, yapısına göre yaz kış kullanılabilen alanlardır.

İyi bir şekilde dekore edildiğinde ise yapıyı oldukça lüks gösterebilen bir etkiye sahiptir. Tam da bu nedenle verandalı bir ev tercih edebilir, yaşam alanınızı güzelleştirebilirsiniz. Bu anlamda verandalı prefabrik ev modellerine göz atabilirsiniz.

Eğer kaliteli ve bütçenize uygun bir prefabrik ev arıyorsanız, Villa Prefabrik’i tercih edebilir, hayalinizdeki tasarım eve sahip olabilirsiniz. Ayrıca tek katlı prefabrik ev veya dubleks prefabrik ev seçenekleri arasından istediğinizi seçebilirsiniz.

Ayrıca ev seçimi konusunda size yardımcı olacak Arsa Sahipleri İçin Farklı Bütçelere Uygun Konut Türleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Önceki Yazı Kaçak Yapı Cezası Nedir? Ödenmezse Ne Olur?
Sonraki Yazı Betonarme Evin Üzerine Prefabrik Ev Yapılabilir mi?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ