Villa İçi Nasıl Olmalı? Villa Sahipleri İçin Dekorasyon Önerileri

Villa İçi Nasıl Olmalı? Villa Sahipleri İçin Dekorasyon Önerileri

Villa sözü geçtiğinde zihinlerde genellikle ilk olarak Rönesans mimarisine benzer tasarımlara sahip gösterişli ve dubleks yapılar canlanıyor. Aslında müstakil ve genellikle şehir dışında konumlandırılan evlerin birçoğu villa olarak adlandırılabilir. Ancak “villa” algısını pekiştirebilmek açısından elbette villa içi dekorasyonunun da büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çünkü iç mimari ve dekorasyon, yaşam alanlarına albeni katan en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Biz de bu yazımızda villa sahipleri için göz alıcı ve cazibe yaratan dekorasyon önerileri sunacağız. Siz de yaşam alanınızı renklendirmek, daha şık ve ferah hale getirmek istiyorsanız tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz. Peki gerçekten bir görenin bir daha görmek isteyeceği villa içi dekorasyonu nasıl olmalı?

Villa İçi Nasıl Olmalı?

Bir “villa”yı villa haline getiren en önemli faktörlerden birinin villa içi görünümünün olduğundan bahsettik. Bu anlamda dekorasyon ve iç mimari konusunda atılacak tüm adımlar yaşam alanını daha konforlu, işlevsel ve isteğe göre daha gösterişli kılacak biçimde şekillendirilmeli. Ama nasıl? İşte sizin için derlediğimiz villa içi dekorasyon önerileri...

1. Spesifik Köşeler Oluşturun

ev içinde piyano köşesi

Dekorasyon, yalnızca göze hoş gelen eşyalar bütünü olarak tanımlanmamalıdır. Bir iç mimari ögesi her ne kadar dekoratif özelliğe sahip olsa da bir işlevi yoksa ve evin genel konsepti ile bütünleşmiyorsa, villa içi dekorasyonda bir yeri olamayacaktır. Örneğin dekorasyonu zenginleştirmek için villa içinde konumlandırılan bir piyano, eğer yalnızca yer işgal ediyorsa dekoratif dahi görünmeyecektir. Bunun yerine piyano ile yaşam alanını bütünleştirmek için piyanoya özel bir sanat köşesi oluşturabilirsiniz. Böylece hem piyanoyu kullanmak için daha motive olabilir hem de villanızın dekorasyonunu işlevsel hale getirebilirsiniz.

2. Halı Kullanın

koyu gri tonlarda yemek odası

Halı ve kilimlerin tek görevi, zemini örtmek değildir. Bu eşyaların bulundukları ortama renk katma ve dekorasyonla bütünleşme görevleri de bulunmaktadır. Modern bir villada mutlaka halı kullanımına önem verilmelidir. Ancak kullanılacak halı ve kilimlerin renk ve desen uyumları ile ebatlarına dikkat etmekte büyük yarar var. Çünkü duvardan duvara halılar döşemek pratikte iyi bir fikir gibi görünse de dekroasyon açısından o kadar da mantıklı bir seçenek değildir. Ayrıca villanın genel görüntüsüyle de uyumlu renk ve desenler tercih edilmelidir.

3. Alanları Bölümleyerek Kullanın

villa içinde oturma odası ve yemek odası kullanımı

Villa içi dekorasyonunu zenginleştirecek ve daha fazla kullanım alanı yaratacak bir diğer önerimiz ise geniş odaları birkaç parçaya bölerek kullanmak. Bu anlamda örneğin bir kitaplık veya paravan kullanarak geniş bir odayı iki farklı odaya ayırabilirsiniz. Öte yandan aynı ortamda bulunan farklı kullanım alanları için farklı halılar kullanarak da alanlar arasında sınır çizebilmeniz mümkün.

4. Tablolarla Derinlik Katın

tablolarla dekore edilen oturma odası

Fotoğraf ve resim tabloları, bulundukları ortama ruh katan estetik ve dekoratif ögelerdir. Bu objelerin villa içi kullanımı, odalara hem şık hem de sanat dolu bir görünüm sağlayacaktır. Geniş bir duvarda tek başına kullanılan büyük bir tablo veya daha küçük bir duvarda farklı ebatlarda ve asimetrik olarak asılan çeşitli tablolar evin genel temasıyla da uyumlu olduğunda dekorasyon konusunda mükemmel birer araç olacaklardır.

5. Ev Bitkilerine Yer Verin

villa içi dekorasyonunda kullanılan ev bitkileri

Çiçekler ve diğer ev bitkileri, doğru konumda kullanıldıklarında benzersiz birer dekorasyon ürünü olabilirler. Üstelik bu canlıların bulunduğu ortama renk katma ve diğer eşyaların dekorasyonunu güçlendirme gibi etkileri de bulunmaktadır. Ancak villa içi bitki kullanımında dikkat edilmesi gereken çok kritik bir konudan bahsetmemek olmaz. Bitkiler geceleri karbondioksit salınımı yaptıkları için uyuduğunuz odaların dekorasyonunda canlı bitkilere yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

6. Ahşap ile Villanıza Ağırlık Katın

ahşap yemek masası ve sandalyeler

Ahşabın doğayı villa içine getirmenin yanı sıra ortamda sıcak bir atmosfer yaratmaya yardımcı olduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Bu doğrultuda villanızın genel teması ile uyumlu olabilecek ahşap yemek masaları, ahşap kaplama duvarlar, kahve sehpası olarak kullanılabilecek eski bir ahşap sandık gibi eşyalar kullanarak dekorasyonunuzu güçlendirebilmeniz mümkün. Öte yandan villa dış cephesini ahşap kaplatarak daha estetik bir görünüm de elde edebilirsiniz.

7. Minimalizm Akımına Şans Verin

minimalist akıma göre dekore edilen sade yatak odası

Her ne kadar villanızda geniş alanlara sahip olsanız da her boşluğu doldurmanıza gerek yok. Özellikle son yıllarda daha da popüler hale gelen minimalizm akımına göre işinize yaramayacak eşyaları kaldırmanız, evin genel havasına uymayan ve yalnızca alan kaplayan dekoratif ögeleri atmanız ve dolayısıyla eşya sayısını minimuma indirmeniz villa içi görünümün sadeleşerek daha da gösterişli hale gelmesini sağlayabilir. Üstelik bu sayede ortamdaki kalabalıktan kurtulabilir ve bundan kaynaklanan stres seviyesini de düşürebilirsiniz.

8. Daha Aydınlık Bir Ortam Yaratın

sarı ışık veren ampuller kullanılan aydınlatma ürünleri

Villa içi aydınlatma konusuna girmeden olmaz. Güneş ışığından olabildiğince fazla yararlanmaya çalışmalı, güneş ışığına ek bir ışık kaynağı olarak da lambalarınızda sarı ışık kullanmalısınız. Ayrıca odalarda ayna kullanmanız da aydınlatmanın geniş alanlara yayılmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede en sağlıklı aydınlatma seçeneklerini uygularken yaşam alanını daha büyük ve ferah hale de getirebilirsiniz.
Önceki Yazı Doğaya Karışın: Ağaç Ev Nasıl Yapılır?
Sonraki Yazı Bilmediğiniz İpuçlarıyla Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ