Bilmediğiniz İpuçlarıyla Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Bilmediğiniz İpuçlarıyla Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Eviniz ister küçük, ister büyük, ister prefabrik, isterseniz de taş ev olsun; mutlaka düzenli olarak temizlik yapmak gerekir. Zaten sanıyoruz ki ev temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını bilmeyen yoktur. Örneğin tozlardan kurtulmak için halıları süpürmek gerektiği, yağ tabakasından kurtulmak için mutfak tezgahının silinmesi gerektiği, kirlerden arındırmak için klozeti yıkamak gerektiği gibi noktaları zaten hayatın akışı içinde öğreniyor, ihtiyaç duyulan diğer temizlik kurallarını da uyguluyoruz.

Fakat biz bugün herkesin bilmediği, temiz bir eve sahip olmak için hayatı kolaylaştıran bazı temizlik ipuçlarını sizler için derledik. Hem ekonomik, hem pratik, hem de hijyeni garantileyen bu temizlik sırları ile siz de evinizde sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz. Peki sizi çok yormadan evinizi temizlemeyi mümkün kılan bu ipuçları neler?

Pratik Ev Temizliği Sırları

Aklınıza daha önce gelmemiş yöntemlerle evinizi detaylı bir şekilde temizlemek ister misiniz? Eğer yanıtınız evetse, aşağıdaki maddeleri uygulayarak siz de kendi temizlik sırlarınıza yenilerini ekleyebilirsiniz. İşte hem pratik hem keyifli ev temizliği sırları...

1. Kedi-Köpek Tüyleri İçin Eldiven Çözümü

Kedi ve köpek sahipleri çok iyi bilir ki, evlerinde her daim bu tüylü dostlarımızın bıraktığı izler vardır. Üstelik bazı dönemlerde evcil hayvanlar çok daha fazla tüy döktüğünden ev temizliği daha kritik bir önem taşımaya başlar. Ancak bu tüy temizleme ritüeli yorucu bir süreçtir ve sürekli olarak yapmak gerekir. İşte bu noktada bize kulak vermeniz ve tüylerden kurtulmak için bulaşık eldiveni kullanmanız hayatınızı kolaylaştırabilir. Çünkü plastik bulaşık eldiveni ile halıya, koltuğa ve hatta pantolonlarınıza yapışan tüyleri kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

2. Cam Temizliğinde Kahve Filtresi Mucizesi

cam silmek için cam yüzeyine sprey sıkan eldivenli el

Kahve... İnsanın sabah uyanınca aklına gelen en güzel şeylerden biri! Kahve demişken, kahve demlemek için kullandığınız kağıt kağıt filtreleri ile cam ve ayna silebileceğinizi biliyor muydunuz? Denediğiniz zaman kahve filtresinin bildiğimiz cam bezlerinden çok daha etkili sonuç verdiğini siz de göreceksiniz.

Kahve filtresinin başka bir faydası daha var. Eğer çekmecenizde, gardrobunuzda veya odanızda geçmeyen kötü bir koku varsa, kahve filtresinin içine bir yemek kaşığı karbonat koyarak ve sevdiğiniz bir esanstan birkaç damla damlatarak bu soruna mükemmel bir çözüm yaratabilirsiniz. Bu doğrultuda kağıt kahve filtresini top haline getirip ağzını da bant aracılığıyla kapatmanız yeterli olacaktır. Ardından odanızın veya gardrobunuzun günden güne daha güzel koktuğuna siz de şahit olabilirsiniz.

3. Gıcırdayan Parkeler İçin Bebek Pudrası

Kimi zaman parkelerin üzerinde yürürken gıcırtı ve çıtırtı sesleri gelebiliyor. Bazıları için bu durum oldukça sinir bozucu bir hal alıyor. Fakat bu sesi kesmenin hiç ummadığınız bir yolu olduğunu söylesek, ne dersiniz? Eğer bu seslerden kurtulmak ve evinizde gerilim filmi efektine artık bir son vermek istiyorsanız parke boşluklarının arasında bebek pudrası dökmeniz yeterli olacaktır.

4. Tıkalı Lavabolarda Karbonat Etkisi

tıkalı lavaboyu açmak için karbonat kullanmak

Ev temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtına herksin bir cevabı olabilir. Peki tıkanan bir lavaboyu açmak için kaç yöntem sıralanabilir? Sayısız kullanım alanına sahip olan karbonat, bu soruna da mükemmel bir çözüm getiriyor. Yemek artıkları ya da saç nedeniyle tıkanan lavabonuzu karbonatla gayet kolay bir biçimde açabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, lavabo deliğine bir yemek kaşığı kadar karbonat dökmek ve sonra üstüne birkaç bardak sirke boşaltmak. Ardından 5 dakika bekleyip lavabo deliğine birkaç bardak sıcak su boşalttığınızda lavabonun zahmetsiz bir şekilde açıldığını görebilirsiniz.

5. Kesme Tahtası ve Limon Ferahlığı

Salata tahtası veya diğer bir adıyla kesme tahtası, çok cefakar bir mutfak objesidir. Üstünde meyve de dilimlenir, domates de doğranır, sarımsak da ezilir. Bu yüzden salata tahtanızdaki farklı lezzetlerin kalıntıları sık sık temizlemek gerekir. Peki en etkili çözüm ne olabilir? Bıçak yardımıyla ikiye böldüğünüz bir limonla salata tahtanızı ovaladığınız takdirde hem lekelerin gittiğini ve hem de tahtanızdaki kokuların yok olduğunu görebilirsiniz.

6. Bakır Kaplarda Ketçap Parıltısı

bakır tencereye üstten bakış

Bakırdan yapılmış mutfak gereçlerinin modası asla geçmiyor. Fakat kullanımdan kaynaklı olarak bakır ürünler bir süre sonra parlaklığını yitiriyor. Bu da ne yazık ki bakır kaplarınızı dilediğiniz gibi kullanamamanıza yol açabiliyor. Siz yine de bakır ev gereçlerinizi istediğiniz gibi kullanın. Çünkü eğer ketçabınız varsa, bakır parlatmak için de bir çözümünüz var demektir. Bakır tava veya tencerenizin yüzeyine bir miktar ketçap döküp yayabilir ve birkaç dakika sonra yüzeyi bir bez aracılığıyla silerek eski parlaklığına yeniden kavuşan bakır kaplarınızı kullanma keyfi yaşayabilirsiniz.

7. Kola ile Klozet/Küveti Temizliği

Kullanım sonucu lekelenen, sararan klozet ve küveti kola yardımıyla parlatıp temizleyebilmeniz mümkün. Klozet, küvet, lavabo yüzeylerine birkaç bardak kola dökün ve bir gece bekleyin. Ertesi gün fırça ile ovduktan sonra bu yüzeylerin ilk günkü beyazlığına kavuştuğunu görünce çok şaşıracaksınız.

8. Mobilyalarda Zeytinyağıyla Işıltısı

ahşap mobilyayı bezle silen kadın eli

Zeytin ve zeytinyağının faydalarını saymakla bitirmek elbette mümkün değil. Ancak ahşap mobilyalar üzerindeki etkisini gördüğünüzde gözlerinize inanamayacağınıza eminiz. Bunu deneyimlemek için temiz bir beze birkaç damla zeytinyağı damlatın ve bu bezle mobilyalarınızı silmeye başlayın. İşte hepsi bu kadar!

9. Uzaktan Kumandada Antiseptik Hijyeni

Televizyon kumandası, klima, cep telefonunu gibi elektronik eşyalar, biz göremesek dahi ortamdaki bütün tozu ve kiri topladığı için aslında en sık temizlenmesi gereken objelerden birkaçı olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihazları temizlemek için etkili bir yol arıyorsanız, ellerinizi dezenfekte etmek için kullandığınız solüsyonu deneyebileceğinizi belirtelim.

Kağıt havlunun üzerine el dezenfekasyonu için kullanılan antiseptik solüsyondan bir miktar dökün ve uzaktan kumandanızı ya da diğer cihazlarını nazik hareketlerle temizleyin. Hatta tuşların arasını da temizlemek için kulak temizleme çubuğu kullanabilirsiniz.

10. Mikrodalga Fırın İçin Buhar Gücü

mikrodalga fırının ısısını ayarlayan kadın

Mikrodalga fırınınızı temizlemek için içine bir bardak su ve sirke karışımı yerleştirin, ardından fırını çalıştırın ve bu karışımın buharlaşarak kirlere ulaşmasını sağlayın. Daha sonra fırının içini bir bez yardımıyla silin. Bu işlemle birlikte yiyeceklerden dolayı kirlenen mikrodalga fırınınızın kısa sürede tertemiz olduğuna şahit olabilirsiniz.

11. Bulaşık Makinesi ve Oyuncak Temizliği

Ev temizliği nasıl yapılır sorusunun en bilinen yanıtlarından biri olan bulaşık makinesi ile temizlik, oyuncaklarda da inanılmaz başarılı bir yöntem. Bu iki farklı eşyanın birbiri ile ilgisi olabileceğini daha önce düşünmediğinizin farkındayız. Fakat plastik oyuncakları temizlemede bulaşık makinesi kadar etkili başka yöntem varsa dahi bu kadar pratik olacağını sanmıyoruz.

Kirlenen oyuncakları bulaşık makinenize yerleştirin ve bulaşık deterjanını da makine içindeki göze yerleştirin. Ardından makinenizi çalıştırın. Yıkama süreci bittiğinde oyuncakların hiç olmadıkları kadar temiz olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada makinede elektronik özelliğe sahip bir oyuncağın yıkanmaması gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

12. Alkolün Paslanmaz Çelik Üzerindeki Etkisi

mutfakta askıda asılı paslanmaz çelik tavalar

Paslanmaz çelikten üretilen gereçler üzerinde parmak izlerinizin kaldığına mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Bu mutfak gereçlerini temizleyip parlatmak için mikrofiber bezin üstüne biraz alkol, birkaç damla da zeytinyağı damlatıp silmeniz yeterli. Alkol yerine bulaşık deterjanı, bebek veya masaj yağı da kullanabilirsiniz.

13. Banyoda Diş Fırçası İzleri

Eski diş fırçalarınızı çöpe atmayın, çünkü diş fırçasının dişleri temizlemekten başka bir işlevi daha var. O da lavabo ve fayans derzlerini temizlemek. Mutlaka yaratıcı bir zihniyetin geliştirdiği bu temizlik fikrini siz de lavabolarınızı, derz aralarını, kararan seramikleri temizlemek için uygulayabilirsiniz. Ancak temizlik için kullanacağınız eski diş fırçanızı kaynar suda sterilize etmeyi unutmayın.

14. Kurşun Kalem İzlerini Yok Eden Güç: Diş Macunu

Diş macunu tüpünden dışarı sıkılan diş macunu

Diş fırçası demişken diş macununun da ev temizliğinde oldukça faydalı bir obje olduğunu iddia edebiliriz. Özellikle çocuklu ailelerin muzdarip olduğu kurşun kalem izlerinden kurtulmak için duvar, masa, parke veya diğer yüzeyler üzerine bir miktar diş macunu sürün ve ardından bir bez aracılığıyla yüzeyi temizleyin.

Parke temizliği için izleyebileceğiniz adımları öğrenmek için Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Parke Temizliği Rehberi başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ek olarak, diş macununun gümüş parlatma özelliği olduğunu da vurgulayalım. Gümüş takılarınızı veya gümüş kaselerinizi bir damla su ve nohut büyüklüğünde diş macunu ile ovalayıp daha sonra kuru bir bezle silerek ilk günkü hallerine kavuşmalarını sağlayabilirsiniz.

15. Çıkartma İzleri İçin Sirke Gücü

Eğer küçük bir çocuğunuz varsa, evinizin herhangi bir köşesinde illa ki sakız ve cipslerin içinden çıkan yapışkanlı çıkartmalara rastlamışsınızdır. Bu çıkartmaları "çıkarmaya" çalıştığınız zaman yapışkan bir iz kaldığında sirkenin gücüne başvurabilirsiniz. İz kalan yerlerin üzerine sirke dökün ve 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra bir bez yardımıyla bu izleri kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.

Önceki Yazı Villa İçi Nasıl Olmalı? Villa Sahipleri İçin Dekorasyon Önerileri
Sonraki Yazı Bir Yaşam Alanından Daha Fazlası: Ekolojik Ev

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ