çelik konstrüksiyon ev

Tüm Bilgiler ile Çelik Konstrüksiyon Ev Nedir ve Fiyatları Nelerdir?

Yapı ve inşaat sektöründeki teknolojik gelişmelerin yarattığı avantajlara artık farklı tazda ev inşa seçeneklerini bulmak mümkün. Çelik konstrüksiyon ev ve binalar, inşaat sektöründe son yılların yükselen trendlerinden. Klasik inşaat döntmemlerine alternatif olan çelik konstrüksiyon ev yöntemi, çok daha hızlı de dayanıklı yapılar ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu anlamda geleceğin mimarisi, çelik konstrüksiyon ev ve iş yerlerini, ofis ve hastaneleri içerecek diyebiliriz!

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Çelik konstrüksiyon ev ve binalar hakkında aklımızdaki sorulara yanıt bulabilmek için, öncelikle çelik konstrüksiyonun ne olduğuna bakalım. Çelik konstrüksiyon, bir yapı tekniğidir. Bu teknik, tamamen çerçeveye bağlı bir binanın zemin, çatı ve duvarlarını desteklemek için dikdörtgen bir ızgarada inşa edilmiş dikey çelik tekniğinin gelişmesi, çok katlı binaların ve gökdelenlerin yapımını mümkün kılmıştır.

Çelik konstrüksiyon da bir çeşit prefabrikasyon yöntemidir. İnşa edilecek evin ihtiyaçlarına göre önceden hazırlanan çelik konstrüksiyon iskeleti, evi oluşturacak şekile dikilir. Bu da inşaat sürecini hızlandırıcı ve sağlamlaştırıcı bir etki yaratır.

Çelik Konstrüksiyon Nasıl Çalışır? 

çelik konstrüksiyon, çelik konstrüksiyon ev nedirHaddelenmiş, yani kimi işlemler sonucu, istenilen biçime getirilen çelik profil veya çelik sütun kesitleri “I” harfinin şeklini alır. Bu şekli almış bir kolonun iki geniş flansı, yapıdaki basınç stresine daha iyi dayanmak için kırış uzerindeki flanslardan daha kalın ve geniştir. Bunun için genellikle betonla doldurulmuş kare ve yuvarlak çelik borular da kullanılabilir. Çelik kirişler sütunlara civata ve dışlı bağlantı elemanları ile bağlanır. Bu çelik kirişler ile merkezi bir ağ oluşturulur. Bu ağ da yüksek binaların ayakta kalmasını sağlar. İşte çelik konstrüksiyon ev bu temel prensiple ayakta kalır.  Peki, çelik konstrüksiyon ev nasıl oluyor da ayakta duruyor? Çelik konstrüksiyon nasıl çalışıyor?

Çelik Konstrüksiyon Ev Nasıl Avantajlar Saglar?

Çelik konstrüksiyon ev beraberinde pek çok faydayı da getirmektedir. Bu faydalar arasında depreme karşı dayanıklılık, kolay monte edilebilirlik, hata payında düşüklük, tasarruf, yıldırım riskinin az olması ile işi ve ses yalıtımı yer almaktadır

Depreme Karşı Dayanıklıdır

Hiç kocaman bir binaya bakıp, “Bu nasıl oluyor da ayakta kalabiliyor?” diye düşündünüz mü? Ya da kimi deprem bölgelerindeki yapılar nasıl deprem esnasında hasar bile almadan kurtulanılıyorlar, merak ettiniz mi? Sorunuzun cevabı çelik konstrüksiyon içerisinde yer alıyor olabilir. Çelik konstrüksiyon ev mantığı ile inşaat sektöründe ön plana çıkan bir takım özellikler, bu evleri depreme karşı dayanıklı hale getirmelidir. Bu özellikler hafiflik, homojenlik ve esnekliği kapsamaktadır. Her bir özelliği ve çelik konstrüksiyon ev tasarımlarına kazandırdıkları avantajları şu şekilde açıklayabiliriz. 

Hafiftir

dayanıklı ev inşa eden işçi, çelik konstrüksiyon ev nedir

Çelik konstrüksiyon ev modelleri denince akla gelen ilk avantaj, depreme karşı dayanıklılık olacaktır. Bu, temel bir fizik prensibine dayanmakta. Bir yapı ne kadar hafif bir şekilde tasarlanırsa bir deprem esnasında alacağı darbe de o kadar azalmış olur. Klasik inşaat yöntemleri ile inşa edilen betonarme yapılara göre çok daha hafif olma prensibine dayanan elik konstrüksiyon ev tasarımları, hafif olmaları ile depreme karşı dayanıklılardır. Bu özellikleri ile de özellile deprem kuşağındaki ülke ve şehirlerde tercih edilebilirler. 

Homojendir

Bunun yanısıra çelik konstrüksiyon ev ve öteki yapılar yapılırken kullanılan çelik, betona göre çok daha homojen bir yapıya sahiptir. İçerisinde pek çok farklı maddeyi bulunduran beton yapılara oranla çelik bazlı yapılar tek bir madde içermeleri ile daha homojen bir şekilde imal edilmişlerdir. Peki, bu nasıl bir avantaj sağlar? Homojen yapılar depreme karşı neden dayanıklıdır. Bunun nedeni bir maddenin direnç gösterme özelliğine dayanmaktadır. Heterojen bir yapı her noktasında farklı bir direnç gösterir. Bu nedenle kimi noktalar dışarıdan gelen bir etki ile kırılabilirken kimi noktalar dayanır. Bu da deprem gibi bir durumda dezavantaj sağlar. Oysa çelik konstrüksiyon ev gibi homojen özelliğe sahip binalar her noktada aynı direnci gösterir. Bu da bu yapının depreme karşı dayanıklı olmasını sağlar.

Esnektir

Çelik konstrüksiyon ev ve beton temelli ev kıyaslandığı zaman ortaya çıkan bir başka fark ise esneklik alanında kendisini göstermektedir. Çelik konstrüksiyon ev son derece esnek bir yapıya sahiptir. Bunun temel nedeni esas olarak yukarıda saydığımız iki özellike, yani hafiflik ve homojenliğe dayanmaktadır. Hafiflik ve homojenlik sayesinde esneklik de beraber gelmektedir. Bu da bir evin ya da herhangi başka bir yapının deprem sırasında esnek olmasını sağlamaktadır

Kolayca Monte Edilebilir

çelik monte eden işçi, çelik konstrüksiyon nedir

Çelik konstrüksiyon ev ve yapılar özellikle inşaat süresini hızlandırmaları ile ön plana çıkmaktalar. Geleneksel inşaat yöntemleri ile ve beton kullanılarak yapılan ev ve yapıların aksine çelik konstrüksiyon ile üretilen evler çok daha ivedi bir şekilde tamamlanırlar. Bunun nedeni aslında temelde prefabrik yapılar ile benzer bir prensibe dayanmalarıdır. Prefabrik ev modelleri, fabrikada hazırlanıp sahada birleştirilme prensibine dayanırlar. Bu nedenle de klasik yöntemlerle inşa edilen evlerden daha hızlıdırlar. Benzer bir prensibe sahip olan çelik konstrüksiyon ev modellere de önceden hazırlanıp inşaat sahasında birleştirilirler. Bu nedenle de toplam inşaat süresi kısalır. 

Tasarruf Sağlar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çelik konstrüksiyon ev yapıları önceden yapılıp sahada birleştirilirler. Bu sayede de daha tasarruflu bir inşaat süreci geçirilmesine yardımcı olurlar. Bu tasarruf süreci iki farklı açıdan ele alınabilir. İlk olarak zamandan tasarruf edilmiş olur. Klasik bir inşaat sahasındaki işleyiş, pek çok farklı sebeple zaman zaman kesintiye uğrayabilir. Beklenmedik bölünmeler arasında kötü hava koşulları, resmî tatiller ve beklenmedik aksaklıklar yer alabilir. Bunun bir nedeni de geleneksel inşaat sahalarının uzun süre ayakta kalmaktasıdır. Önceden hazırlanan çelik konstrüksiyonlarda ise inşaat süreçlerinin kimi kısımları hızlandırıldınız için bu süre kısaltılmış olur. Tasarruf konusunda ikinci ele alınacak konu ise pek tabii ki paradan tasarruftur. İnşaat süresinin kısalması ile inşaata dayalı masraflar da azalacaktır. İşçilerim veya kiralanan inşaat malzemelerinin günlük masrafları düşürüldüğünde inşaat süresinin toplam maliyeti gözle görüşür orada azalır ve bu durum inşaatı gerçekleştiren kişilere ve inşaat sonucunu bekleyen mal sahiplerine büyük avantajlar kazandırır. 

Hata Payı Düşüktür

Her filmin üç kere baştan çekildiğini duymuş muydunuz? bir film önce senaryo olarak yazılıyor, sonra çekilirken biraz değişiyor ve montaj sırasında en baştan yaratılıyor. Aslında insana sektörü de biraz buna benziyor. Önce mimarı planı yapılıyor, sonra mühendislik hışmı tasarlanıyor; ancak ustaların elinde en baştan yapılıyor. Bu gibi durumlarda da hatalar ortaya çıkabiliyor. Bu hatalar kimi zaman küçük bir hata oluyor. Duvar kadığındaki bir kayma ya da yanlış yere takılmış bir priz gibi… Kimi zamansa bu hatalar hayatı oldukça zorlaştırıyor. Zor kapanan bir kapı, yanlış yöne açılan bir pencere ya da salonun tam orta yerine denk gelen bir sütun. Klasik yöntemlerle yapılan inşaatlarda hata payı biraz daha yüksek oluyor.

Çelik konstrüksiyon ev ve binalarda ise bu durum farklıdır. Bir mimarin masasında tasarladığı, bilgisayarında ince ince hesapladığı ve santimlik hesaplarla ortaya çıkardığı plan, çelik konstrüksiyon ev ve yapılarda birebir kuruluyor. Bu yöntem, bu tarz matematiksel ve statik hesaplamaların birebir korunduğu bir yöntemdir. Kısa zamanda montajı tamamlanan bu evlerde dış yapıda her şey kusursuz oturur. Bu durumda da içte yer alan ve gözle görülmese de bir evden alına konforda belirleyici olan badana, sıva, tesisat ve köşeme gibi işlerde de mükemmeline ulaşılır. Bu evlerde kullanılan ana malzemeler bütünü ile fabrikalarda, bilgisayar ve mühendis nezaretinde üretildiği için son derece kusursuz olurlar.

Yıldırım Riski Düşüktür

çelik konstrüksiyon, çelik konstrüksiyon ev nedir

Çelik konstrüksiyon ev size aslanda pek de aklınıza gelmeyen bir fayda aha sağlar. Bu evlerde topraklama yapıldığı için yıldırım düşme tehlikesi minimuma indirgenmiştir. Bunun başlıca nedeni çeliğin yalıtıcı bir madde olmasıdır. Bununla birlikte güçlü bir şekilde izole edilmiş olması ve topraklama yapılası yıldırım düşmesi durumuna karşı evi korur. Bu riskin olduğu düşünülen yerlerde, çelik konstrüksiyon ev çok daha avantajlı olacaktır.

Isı ve Ses Yalıtımı Yüksektir

Çelik konstrüksiyon ev ve villalarda öne çıkan özelliklerden bir tanesi de yalıtımdır. Hem yalıtımlı hem de yalıtımsız olarak alınabilen bu yapılar, farklı yalıtım ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunmaktadır. Betonarme türdeki yapılar ile tamamen aynı şekilde yalıtımlanabilen çelik konstrüksiyon ev ve villalarda işi ve ses yalıtımı en yüksek seviyededir. Bu nedenle müzik yapanlar için prova alanları ya da kayıt stüdyoları da bu türdeki evlerden dönüştürülebilir.

Çelik Konstrüksiyon Ev Özellikleri

beyaz prefabrik ev, çelik konstrüksiyon ev nedir

Çelik konstrüksiyon ev yaptırmaya karar verdiniz, ancak bu evin ne gibi özelliklere sahip olacağını bilemiyorsunuz. Bu ev, geleneksel inşaat yöntemleri ile yapılmış evlere benzeyecek mi? Yoksa bazı şeyleri eksik mi olacak? Ya da bazı şeyler fazla mı gelecek? İşte bunun için dikkat etmeniz gereken noktaları dizler için derledik.

Çelik Konstrüksiyon Ev ve Yalıtım

Çelik konstrüksiyon ev sahibi olmak istiyorsunuz, ancak evinin nasıl bir yalıtım sistemine sahip olacağından emin olamıyorsunuz. Merak etmeyin! Çelik konstrüksiyon ev de tıpkı geleneksel yöntemler ile yapılmış ev gibi son derece farklı yalıtım yöntemleri ile yalıtılabilir. Yapılan sağlıklı bir mantolama ile, aşınma ve nem gibi problemlere karşı evinizi koruyabilirsiniz. Galvanize hale getirilmiş çelik malzemelerle yapılan evler, özellikle nemli bölgelerde tercih edilebilir, Zira bu malzeme nem ile aşınmaz. Bunun yanısıra paslanma sorunu da yaşanmaz. Kimi farklı malzemelerle yapılan evler, zaman zaman haşerelerin saldırısına uğrarlar. Temelde sorunlara neden olan bu gibi durumların düzeltilmesi de oldukça zordur. Öte yandan çelik konstrüksiyon ev ve binalarda bu tarz sorunlar yaşanmaz. Farklı yalıtım seçenleri ile eviniz güvenceye alınır. 

Çelik Konstrüksiyon Ev ve İç Mimarı

prefabrik ev içi, çelik konstrüksiyon ev

Yaptıracağınız çelik konstrüksiyon ev dışarıdan güzel bir şekilde görünüyor. Peki, içinde neler oluyor? İç mimarı açıdan da çelik konstrüksiyon ev ve binalar tıpkı geleneksel yöntemlerle yapılan evler gibidir. Bunu biraz daha detaylı analiz edelim şimdi. Bu evlerin içerisindeki elektrik tesisatı tıpkı öteki evler gibidir. İnternet bağlantısı, televizyon girişleri, prizleri ve elektrik düğmeleri ile tam teşekküllü hizmet verir. Isınma sistemleri gelişmiştir. Kalorifer sistemleri, sıcak şu ve yemek pişirme imkanları normal evleri aratmaz. Aynı şekilde evin içerisini dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. çeşitli farklı ağırlıktaki mobilyalar evin içerisine rahatça yerleştirilir. Bunun yanısıra bu evlerin pencere ve kapıları da isteğe göre ayarlanabilir. İsterseniz pimapen, isterseniz ahşap kaplamalı şekilde pencere ve kapı çerçeveleri yaptırabilirisiniz. Bu evlerde güvenlik önlemleri de rahatça alınabilir. Çelik kapı ya da hırsızlığa karşı yöntemler bu evlere entegre edilebilir.

Çelik Konstrüksiyon Ev Fiyatları

Çelik konstrüksiyon ev sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka bu yatırımın ne kadara mal olacağını merak edersiniz. Bu noktada sizin ihtiyaçlarınız ön plana çıkıyor. Çelik konstrüksiyon ev, metrekaresi ve kat sayısı ile farklı fiyatlara elde edilebilir. Örnek vermek gerekirse 80 metrekarelik, 2 + 1 iki katlı bir evin fiyatı 120 bin ile 130 bin TL arasında bir fiyata elde edilebilir. Bu metrekare sayısı 130’a çıkıp oda sayısı 3 + 1’i bulduğunda ise 220 bin TL gibi bir fiyat ortaya çıkabiliyor.

Çelik konstrüksiyon ev ve villalar, tek katlı ya da iki katlı olarak üretilebiliyor. Oda sayısı beş odaya kadar arttırılabiliyor. Bu ödemenin içerisine hafriyat, zemin betini ve kaplaması, ıslak yüzeylere seramik kaplaması, mutfak dolaplarının monte edilmesi, kapı ve pencerelerin takılması, yer malzemesinin kaplanması, duvarların sıvalanması ve duvar boyasının yapılması da dahil edilmelidir.

Bu süreç içerisinde işlemeli gerçekleştirecek olan ekibin barınma, yemek ve günlük ödemeleri de bu masraf içerisinde değerlendirilmelidir. Bu anlamda çelik konstrüksiyon ev satın alırken bütün bu hizmetleri bir arada sunan bir şirket ile çalışmak size avantaj sağlayacaktır.

Tarihte Çelik Konstrüksiyon Ev ve İş Yerleri

Çelik konstrüksiyon ev ve öteki amaçlı binalarının ortaya çıkış sürecine bakalım şimdi. Yapısal amaçlar için çelik kullanımı başlangıçta oldukça yavaş bir süreçti. Bunun nedeni çeliğin işlenmesinin zaman alan bir işlem olmasıydı. 1855’te ise bu durum değişti.

Bessermer İşlemi adı verilen yöntem ile çelik çok daha kolay bir şekilde işlenmeye başlandı. Bessemer işlemi, açık ocak fırınının geliştirilmesinden önce, erimiş pik demirden çeliğin seri üretimine yönelik ilk ucuz endüstriyel işlemdi. Kilit prensip, pürüzlerin erimiş demirin içinden üflenen havayla oksidasyon yoluyla uzaklaştırılmasına dayanıyordu. Oksidasyon ayrıca demir kütlesinin sıcaklığını yükseltip ve erimesini sağlıyordu. Bu sayede çelik üretimi kolaylaştı ve çelik konstrüksiyon ev kavramı, inşaat sektörü alanına girmiş oldu. Bu süreç sayesinde  yüksek çekme ve basınç dayanımları artı iyi esnekliğe sahip olan ucuz çelikler elde edilmeye başlandı. Bunlar daha sonra ferforje ve dökme demir, demir bazlı yapı ürünlerine olan talebin çoğunu karşılamaya devam etti.

Bu süreci bozan ve esas olarak fosforun varlığından kaynaklanan bu sorunlar, 1879'da İngiliz mucit Sidney Gilchrist Thomas tarafından çözüldü. Bu gelişme ile beraber 1880 yılında güvenilir, yumuşak çeliğe dayalı bir inşaat dönemi başladı. Bu tarihe kadar üretilen çeliklerin kalitesi makul ölçüde tutarlı hale geldi. Bu durum da çelik konstrüksiyon ev ve öteki binalar açısında inşaat alanında devrim niteliğinde bir sonuca neden oldu.

İlk Çelik Konstrüksiyon Bina

eski çelik konstrüksiyon, çelik onstrüksiyon ev nedir

Tarihte yapılan ilk çelik konstrüksiyon bina. Amerika Birleşik Devletleri’nde yer almaktadır. İlgilizcesi Home Insurance Building olan bina dilimizde Ev Sigortası Binası olarak geçmektedir. Ev Sigortaları Binası, 1884 yılında mimar William Le Baron Jenney tarafından New York'taki Ev Sigortası Şirketi için Chicago’da bir ofis olarak tasarlanan bir gökdelendi. Yapımı bir yıl süren bina, yanmaz bir yapısal çelik ve metal çerçeve tarafından hem içte hem de dışta desteklenen ilk yüksek yapı olarak tarihe geçmiştir.

1885 yılında tamamlanan Ev Sigortası Binası, iskelet çerçeve konstrüksiyonunu kullanan ve duvar kaplamalarının yük taşıma işlevini tamamen kaldıran ilk kişidir. Bu durumda demir kolonlar sadece duvarlara gömülüdür ve yük taşıma kapasiteleri duvarcılık kapasitesine, özellikle de rüzgar yüklerine ikincil gibi görünmektedir.

Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ