İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?
Prefabrik yapıların güvenlik ve ekonomi alanlarında sunduğu pek çok özellik, bu yapıların son yıllarda popüler olmasını sağlayan başlıca nedenlerdir. Hal böyleyken bu tür yapılara olan eğilim artış gösteriyor ve kullanıcılar geleneksel yapıların yanı sıra prefabrik yapılarla da ilgileniyor.
Yazımızda bu yapılarla ilgili en önemli konulardan birinin ayrıntılarını derliyoruz: imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? İsteğe göre yapılmaya başlanan prefabrik yapılar hakkında belki de ilk bilmemiz gereken şey, yapının inşa edileceği mekânın ne gibi özellikleri olmalı ve hangi şartları karşılaması gerektiği konusu. Peki tekrar soralım ve ayrıntıları verelim: imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı?
İmarlı Arsa Nedir?
Önce bu konuya bir açıklık getirmek gerekiyor.
İmarlı arsa; üzerine herhangi bir binanın inşa edilmesine hiçbir engel teşkil etmeyecek özelliklere sahip bir toprak parçasıdır.
Bu arsa alanlarına istediğimiz yapı modellerini, izin verildiği ölçülerde inşa ettirebiliriz. Yapının türüne göre; turizm, ticaret ya da yalnızca konut özelliğine göre türlü imar izinleri vardır.
İmarsız Arsa Nedir?
İmarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı, diye sorarken imarsız arsanın da ne demek olduğunu bilmemiz işime gelecektir.
İmarsız arsa, bir tarla özelliğine sahip toprak parçasının meydana getirdiği arsa türü olarak bilinir.
İmarsız arsaya belirli şartlar ve koşullar sağlandığında yapı kurulabilir. "Tarla özelliğine sahip toprak parçası" dememizin sebebi de tam olarak bu; çünkü imarsız arsa ekme, biçme gibi tarla faaliyetlerinin yapılabildiği arsa türü olarak karşımıza çıkıyor. Yapı inşa etmeyi düşünen bireylerin de bu bakımdan yatırım yaparlarken imarlı arsa yöneldikleri ve tercihlerini bu yönde kullandıkları bilinmektedir.
İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?
Hemen söyleyelim ki evet, imarsız arsaya prefabrik ev yapılır; ancak sağlanması gereken bazı şartlar vardır. Kullanıcılar bu şartların hepsini karşılayabildiği takdirde, imarsız bir arsada da prefabrik ev sahibi olabilirler.
Peki bu şartlar nelerdir? Sıralayalım:
- İmarsız arsaya prefabrik yapmak için gereken ilk şey; bahsi geçen arsanın yola cephesi olması gerektiğidir.
- İmar kanunu ve bu konuyu içeren ilgili yönetmelikler kadastro parsellerde yapılan uygulamalarda yola cephesinin olması şartını koşuyor.
- Yola cephesi olmayan parsellere çeşitli uygulamalarla yol cephesi tedarik edilmedikçe, yapısız bir arsanın yapılı bir arsaya dönüştürülmesine izin verilmiyor.
- Kadastro cepheli imarsız arsalardaki imar izni yüzde 5 kadardır. Ayrıca bu şu anlama geliyor: en fazla 250 metrekarelik ev yapma izni verilmektedir.
- Yapı diyelim ki imarsız arsaya inşa edildi. Gelgelelim altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına belirtilen bir önemli husus daha var. Ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerinin kesin bir şekilde sağlanması gerekiyor.
- Son bir temel şart daha var: arsanın bağlı bulunduğu belediye ile şu konu üzerine görüşmeniz gerekiyor: imar durumundan bağımsız olarak ileride yaşanabilecek sorunlara karşı önlem almak gerekiyor. Bu nedenle de arsanın mutlaka ama mutlaka sorgulatılması gerekiyor.
- Prefabrik yapılar, İmar Kanunu ve yönetmelikleri çerçevesinde ele alındığında kanunun tanımına uyan bir yapı olarak görülüyor. Prefabrik evlerin imarsız arsaya yapılabilmesi için bu tür şartların sunulmasının sebebi de bu. Özetle; prefabrik evler de geleneksel yapılarla aynı tanıma girdiği için istisna bir durum söz konusu olmuyor.
Prefabrik Yapı Mevzuatı
Son olarak; adı geçen İmar Kanunu ve yönetmeliklerinde prefabrik yapılarla ilgili yapılan tanımlama ve açıklamalar şu şekilde yer alıyor:
‘’Prefabrikasyon yapılar, hazır elemanlar ve bileşenlerle kurulan yapılardır. Kullanma amacına göre dayanım, görünüm, ikamete uygunluk, konfor, süre ve en az bakım yönlerinden olağan koşullara yeterli şekilde yanıt verebilecek tutarlı bir yapım sistemi meydana getirmek üzere, elemanlarının çoğunluğu atölyede modern endüstriyel yöntemlerin duyarlığı ile ve seri halinde imal edilmiş olan yapı türü prefabrikasyon yapı olarak kabul edilir. İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca yapılar, imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir. Prefabrik yapılar, Kanun uyarınca yapı tanımına girdiğinden, yapım şekli prefabrik olan bu yapılara da bu madde hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, mevzuat ile prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna getirilmemiştir.’’
Comments
Yorum Yap