Konteyner Yapılarda Kullanılan Galvaniz Nedir?

Konteyner Yapılarda Kullanılan Galvaniz Nedir?

Galvaniz nedir sorusu ve galvanizin özellikleri, özellikle de konteyner yapılarda kullanılan bir malzeme olması nedeniyle hakkında en çok araştırma yapılan konulardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor.

Prefabrik ve konteyner yapıların sağlamlığını arttıran galvaniz, bu özelliği ile kullanılmış olduğu ev ve işyerlerinin depreme dayanıklılığını da arttırmaktadır. Peki ama galvaniz nedir? Galvaniz ne işe yarar ve prefabrik evler dışındaki kullanım alanları neler olabilir?

Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından biri olan Villa Prefabrik olarak bu yazımızda sizler için cevabını aradığınız galvaniz nedir sorusunu ve galvaniz ile ilgili tüm ayrıntıları yanıtlıyoruz.

Buna ek olarak galvaniz kadar merak edilen bir diğer yapı malzemesi de betopan. Betopan ile ilgili bilmedikleriniz için 9 Özelliği İle Betopan Nedir? başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Galvaniz Nedir?

Galvaniz nedir sorusuna yanıt niteliğinde konteyner yapı

En yalın hali ile galvaniz nedir sorusunu, yapıların dış cephe kaplamalarına yapılan bir uygulama olarak yanıtlamak mümkün.

Biraz daha geniş çerçevede ele almak gerekirse galvaniz, yüksek ısıda eritilmiş olan çinkonun, demir ve karbonun birleşiminden elde edilen çelik ile bir arada kullanılması ve yapıların daha dayanıklı olmasına yardımcı olan bir işlemdir.

İçerisinde hem çelik hem de çinko alaşımı bulunması nedeniyle yapılara galvaniz işlemi yapıldığı takdirde binanın yapımında kullanılan metaller paslanmaz, böylelikle çok daha uzun bir süre hasarsız kullanılabilmektedir.

Kullanımı neredeyse günümüzden üç yüz yıl öncesine, 18. yüzyıla dek uzanan galvaniz, ilk olarak ünlü İtalyan fizikçi Luigi Galvani tarafından bulunmuştur. Adından da anlaşılabileceği gibi galvanize ismini veren kişi de mucidi Luigi Galvani’dir.

Avantajlı özellikleri ve son derece kaliteli olması nedeniyle galvanizin, alternatifi olmayan bir sac sistemi olduğunu söylemek mümkün.

Galvaniz nedir sorusuna hep birlikte yanıt bulmuş olduk. Peki ama galvanizin hangi özellikleri onu tercih edilir kılmaktadır? Yazımızın bundan sonraki bölümünde bu sorunun yanıtını ve galvanizin konteyner yapılar dışındaki kullanım alanlarını görebilirsiniz.

Galvanizin Özellikleri Nelerdir?

Son derece dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen galvanizin daha pek çok farklı özelliği bulunmaktadır. İşte galvaniz uygulamasının en önemli özellikleri!

Uzun Ömürlü Kullanım Sağlar

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi galvaniz işlemi yaklaşık olarak 400 ila 450 derece arasında yapılan bir tür sıcak daldırma işlemine verilen addır. Yüksek ısıda eritilen çinkonun içerisine daldırılmış olan demirin buluşması sonucu ortaya çıkan bağ, aslında üç fazlı bir tabaka oluşmasını sağlar.

Bu da ortaya çıkan ürünün son derece dayanıklı olmasına yardımcı olurken; metalin de ömrünü uzatmaktadır.

Islak ve Nemli Zeminlerde de Uygulanabilir

Galvaniz işleminin en önemli avantajlarından biri de, işlem yapmanın son derece zor olduğu ıslak ve nemli zeminlerde de uygulamasının yapılabilmesidir.

Paslanma İhtimalini Ortadan Kaldırır

Çinko, korozyon yani bir diğer anlamı ile paslanmanın son derece hızlı gerçekleştiği bir malzeme türüdür. Üretimi yapılan maddenin, yapının ya da eşyanın kullanım ömrünü büyük oranda azaltan paslanma sorunu, galvanizleme işlemi sayesinde ortadan kalkmaktadır.

galvaniz nedir sorusuna yanıt niteliğinde konteyner yapı

Uygun Maliyetlidir

Çelik sistemler, genel olarak maliyetin düşmesine yardımcı olmaktadır. Çelik ağırlıklı bir işlem olması nedeniyle galvanizleme uygulaması, uygun maliyetli bir işlem olarak ön plana çıkmaktadır.

Galvaniz işlemi, elektro galvaniz kaplama yöntemi ve sıcak daldırma galvaniz yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Sıcak daldırma galvaniz tekniği ise alternatifine göre çok daha uygun maliyetli olmaktadır.

Yüksek Koruyuculuk Sağlar

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi galvaniz, üç fazlı bir tabaka oluşturmaktadır. Bu da onu muadili olmayan, hava ile temasında dahi son derece güçlü kılacak bir uygulama haline getirmektedir.

Öte yandan galvanizleme işleminde kromat da kullanıldığı takdirde kullanılmış olan çelik ve çinko karışımı çok daha dayanıklı olmaktadır.

Sık Sık Bakıma İhtiyaç Olmaz

Galvanizin avantajlı özelliklerine değindik. Son olarak belirtilmesi gereken özelliği ise galvaniz uygulamasının bakım ihtiyacının son derece az olmasıdır. Yani yapılan bu uygulama sürekli olarak bakım ve yenilik isteyen bir işlem değildir.

Biz genel olarak konteyner yapımındaki özelliklerine değinmiş olsak da galvaniz, daha pek çok farklı sektörde tercih edilen bir uygulamadır. Sözünü etmiş olduğumuz özellikleri ise galvanizi çok tercih edilen bir yapı türü olarak ön plana çıkarmaktadır.

Galvaniz İşlemi Nasıl Yapılır?

Galvaniz uygulaması, aslında son derece meşakkatli bir süreci de içinde barındırmaktadır. İki farklı şekilde yapılabilen galvanizleme işleminin yapımı sırasıyla aşağıdaki adımları içermektedir.

  • Yağ alma
  • Durulama
  • Asitle Dağlama
  • Durulama
  • Fluxlama
  • Kurutma ve daldırma

Galvaniz işleminin yapım tekniklerini ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

Elektro Galvaniz Kaplama İşlemi

Saf çinko kullanılarak gerçekleştirilen elektro galvaniz kaplama yönteminde, içi elektrot dolu bir kaba ya da kazana ihtiyaç duyulur. Kazanın içerisine daldırılan anot elektrotu çinkoya bağlanırken kanot elektrotuna ise kaplaması yapılacak olan malzeme bağlanır.

Verilen elektrik sayesinde elektronlar anottan koparken kanottaki malzemeye bağlanmış olur. Böylelikle galvaniz işlemi sonuçlandırılır.

Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplama

Üzerine galvaniz kaplama yapılan malzemelerin ömrünü hatrı sayılır biçimde arttırdığı bilinen sıcak daldırma yöntemi, diğer kaplama türlerine göre en çok tercih edilen tekniklerdendir.

Elektro galvaniz kaplamasına göre daha basit bir işlem olan sıcak daldırma galvanizde, malzemelerin sıcak daldırma yolu ile kaplanması yapıldıktan sonra çeşitli testlere tabii tutulmaktadır.

Galvaniz Hangi Alanlarda Kullanılır?

iş makinelerinin olduğu yerde çalışan teknisyen

İnşaat sektörü başta olmak üzere kendisine pek çok farklı sektörde birçok farklı kullanım alanı bulan galvanizin kullanımının daha da yaygınlaşacağını öngörmek mümkün.

İnşaat sektöründe ağırlıklı olarak konteyner yapılarda tercih edilen bir kaplama yöntemi olan galvaniz, yapıların başta deprem olmak üzere suya ve paslanmaya da dayanıklı olmasına yardımcı olurken ekonomik yönü ile de tercih sebebi olmaktadır.

İnşaatın yanı sıra beyaz eşya sektörü de galvanizin en çok kullanıldığı alanlar arasında ön plana çıkmaktadır. Galvaniz kaplamanın diğer kullanım alanlarını ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Prefabrik yapıların üretimi
  • Denizcilik sektörü
  • Enerji sektörü
  • Otomotiv sektörü
  • Madeni eşya sanayii
  • Depo ve baraka inşaatı
  • İzolasyon ve kaplama işlemleri
  • Havalandırma tesisleri

Galvaniz nedir, hangi alanlarda kullanılır ve sahip olduğu özellikler nelerdir gibi soruların yanıtını artık biliyorsunuz. Avantajlı yönleri ile en çok tercih edilen kaplamalardan biri olan galvanizin elbette uygulanma şekli de çok önemlidir.

Tercih ettiğiniz firma ya da kişilerin bu konuda deneyimli olması, ilerleyen süreçte herhangi bir sorun yaşamamanız adına kritik önem arz etmektedir.

Eğer galvanizin güçlü yönleri ile daha da dayanıklı hale gelen bir konteyner eve sahip olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden Villa Prefabrik ile iletişime geçebilir; hayallerinizdeki eve Villa Prefabrik güvencesi ile sahip olabilirsiniz!

Konteyner yapılar ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Konteyner Nedir? Konteyner Evler Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Önceki Yazı İlham Alacağınız Çatı Katı Modelleri
Sonraki Yazı 9 Özelliği İle Betopan Nedir?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ