Konteyner ile Prefabrik Yapıların Farkları Nelerdir?
Yapı sektöründe kullanılan teknolojinin gün geçtikçe hızlanması ve gelişmesi, modüler ve hazır yapılara olan talebi de gittikçe artırıyor. Prefabrik ve konteyner gibi hazır yapılar, sunduğu pratiklik ve işlevsel yönleri ile yaşamın pek çok noktasında farklı amaçlarda kullanılabilmektedir.
Betonarme yapıların yüksek maliyetli olması, inşaat gibi uzun ve uğraş gerektiren bir süre gerektirmesine karşılık prefabrik ve konteynerler fabrika ortamında üretilen, hızlı kurulum ve uygun maliyet sunan yapılar olarak bir adım öne geçmektedir.
Hızlı, pratik, kolay taşınabilen portatif yapılar olarak benzerlik gösteren konteyner ve prefabrikler bazı noktalarda farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Prefabrikler; tek katlı ve çift katlı prefabrik ev, ofis, yatakhane, yemekhane, sosyal tesis, büfe, güvenlik kulübesi gibi pek çok amaç için kullanılabilmektedir.
Konteynerler çoğunlukla şantiyelerde pratiklik ve portatif bir özellik sunduğu için barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yatakhane, toplu bir hizmet sunmak açısından da yemekhane olarak kullanılmaktadır. Konteynerler, ev ve hobi bahçesi gibi alternatif alanlar için de oldukça sık tercih edilmektedir.
Konteynerler daha kısa vadede hızlı çözüm almak istenen barınma, işletme, sosyal hizmetler gibi alanlarda tercih edilmektedir. Prefabrikler daha uzun vadede planlanan yaşam ve iş alanları, hizmet sektörü gibi alanlara hitap etmektedir.
Bu farklılıkların yanı sıra prefabriklerin betopan, konteynerlerin galvaniz sac dış cephe kaplamasına sahip olması ve kullanılan malzemelerin farklılık göstermesi gibi özellikleri de söyleyebiliriz. Bu iki hazır yapı arasındaki farklılıklar nelerdir, içeriğimizde sizler için bahsettik:
Prefabrik ile Konteynerların Konumlandırılacağı Zeminin Özellikleri ve Farkları
En çok tercih edilen bu iki hazır yapı arasındaki ilk fark; kurulumunun yapılacağı zemin özellikleri oluyor. Prefabrik yapıları oluşturan malzemeler fabrika ortamında üretilmekte ve kurulum yapılacağı alana demonte olarak getirilmektedir. Montaj işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle beton bir zemine ihtiyaç duyulmaktadır.
Yaklaşık 25 ya da 30 cm gibi bir yüksekliğe sahip beton zemin oluşturulduktan sonra prefabrikler kolayca monte edilebilmektedir. Konteynerler, fabrikada montajı tamamlanan ve hazır olarak vinç yardımı ile kurulum alanına getirilen modüler yapılardır.
Prefabriklerde olduğu gibi konteynerlerde de düz bir zemin oluşturulması gerekmektedir. Ancak konteyner kurulumu için gerekli olan zemin yüksekliği prefabriklerden farklı olup, yaklaşık 10 cm yüksekliğe sahip bir zemin yeterli olmaktadır.
Konteyner ve prefabrikler fabrika ortamında üretimi gerçekleştirilen modüler yapılar olarak benzerlik göstermektedir. Ancak bu iki hazır yapının tasarımında kullanılan malzemeler farklılık göstermektedir.
Konteynerler, dış cephe tasarımında boyalı galvaniz sac kullanılan ve dış duvar ile iç duvar arasına ısı yalıtımını sağlayan malzemelerin yer verilmesi ile tasarımı tamamlanan hazır yapılardır. Prefabriklerin dış cephe kaplaması ise betopan olmaktadır.
Ayrıca ahşap desen uygulaması son dönemlerde prefabriklerde oldukça fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Ahşap betopan dış cephe tasarımına sahip prefabrik ev modellerine buradan göz atabilirsiniz.
Kurulum Özellikleri ve Montaj İşlemleri
Hazır yapılar olarak fabrika ortamında üretimi gerçekleştirilen ve malzemeleri teknik hata sıfıra indirilerek tasarlanan prefabrik ve konteynerler, seçilen modele ve kullanım alanına göre farklı montaj özelliklerine sahiptir. Prefabrik evler, ofisler, yatakhane ve yemekhanelerin; malzemeleri fabrikada üretilmekte, panel şekline getirilerek nakliye işleminden sonra kurulum alanına getirilmektedir.
Ardından uzman ekip tarafında belirlenen proje çizimine uygun olarak hatasız bir şekilde panellerin birleştirilmesi ile montajı tamamlamaktadır. Konteynerler ise prefabriklerde olduğu gibi fabrika ortamında malzemeleri üretilmekte ancak hazır bir forma getirilerek yalnızca arazi üzerindeki düz bir zemine konumlandırılmaktadır.
Ardından kullanım alanına göre değişen özellikleri doğrultusunda pencere monte edilmesi, elektrik ve su tesisatlarının tamamlanması gibi işlemleri kapsamaktadır.
Kullanım Amacı ve Süreci
Konteynerler; acil durumlarda, betonarme için uygun zaman ve alan olmayan dönemlerde, prefabrik kurulumuna gerek duyulmayan hızlı işlemlerde pratik çözümler sunması açısından çoğunlukla tercih edilirliğini artırmaktadır. Uzun yıllar kullanıma dayanıklı yapılar olarak öne çıkan konteynerler kısa vadeli ve proje bazlı işlerde, alternatif yaşam alanlarında daha çok tercih edilmektedir.
Prefabrikler ise aynı konteynerlerde olduğu gibi uzun yıllar kullanıma dayanıklı yapılar olarak benzer özelliklere sahiptir ancak prefabrik yapılar daha uzun dönemli projeler, yaşam alanları ve çalışma alanları için tercih edilmektedir. Hazır yapılar olarak birbirine oldukça benzeyen konteyner ve prefabrikler belirtmiş olduğumuz özellikler açısından farklılaşmaktadır.
Yorum Yap