Prefabrik Ev Uzun Ömürlü Yapısı ile Öne Çıkıyor

Prefabrik Ev Uzun Ömürlü Yapısı ile Öne Çıkıyor

Son yıllarda betonarme yapılar karşısında oldukça sükse yapan, hızlı kurulumu, tasarrufu ve güvenilirliği ile ev sahibi olmak isteyenlerin tercihlerini etkileyen prefabrik evlerin önümüzdeki yıllar içerisinde popülerliğini daha da arttıracağı öngörülüyor. Bunun temel sebepleri bu yapıların sayacağımız özellikleri, hiç şüphesiz. Ancak bir kritik nokta daha var ki; o da olmazsa olmazlardan birini teşkil ediyor: O da prefabrik evlerin uzun ömürlü oluşu.

Betonarme ya da geleneksel yapılar kuşkusuz ki varlığını sürdürmeye devam etmekle beraber prefabrik evlerle ilgili soru işaretleri genellikle bu eksende birleşiyor: "Prefabrik bir ev yaptırdım diyelim. Kaç yıl kullanabilirim?" Bir önyargının önüne geçmemizi sağlayacak bu yazıyla prefabrik yapıların nasıl uzun ömürlü olduğunu da anlayacağız.

prefabrik ev içi

Prefabrik Ev Nedir?

Her bir parçası kullanıcıların kişisel isteklerine göre tasarlanan, sonra da bu parçaların fabrika ortamında birleştirilip araziye montajlanmasıyla elde edilen yapılara prefabrik ev diyoruz. Bu evlerin en önemli özelliği demin de söylediğimiz üzere kişisel isteklere göre çeşitlilik ve değişkenlik göstermesi. Yani her kullanıcının kendi tasarım projesine göre elde edebileceği bir yapı olması. Bu kişisel tasarımlar da evin genişliği, yalıtımı, katları gibi unsurlarla karşımıza çıkıyor. Evlerden hastanelere, spor salonlarından okullara kadar pek çok yapı için tercih edilen prefabrik yapılar, talepteki bu artışıyla beraber kullanıcıların sorularını da beraberinde getiriyor. En önemi sorulardan biri de hiç kuşkusuz bu yapıların ne kadar ömrünün olduğu.

Prefabrik Yapıların Ömrü Ne Kadar?

Önce birkaç önyargıyı kırarak başlayalım. Prefabrik yapıların ya da evlerin önemli bir özelliği montajlanan araziden kolayca sökülebilmesi ve bir başka yere montajının tekrar yapılabilmesi. Bu özelliği şu şüpheyi de beraberinde getiriyor: "Bu kadar kolay söküp takılan bir yapı ne kadar güvenli olabilir?"

Bunun prefabrik evinizde kullanılan malzemelerle ve montajlanacak zeminle çok ilgisi var. Yapınız sağlam bir iskeletten oluşuyor ve kurulacak zemin de sağlamsa bu konuda bir sorun yaşamazsınız. Yani aslında işin bu kısmı kullanıcının tercihlerine göre ortaya olumlu – olumsuz sonuçlar çıkarıyor. Bir diğer yaygın soru da şu: "Malzemelerinin ucuz olması kalitesiz olduğunu mu gösterir?"

Tabii ki hayır, çünkü ucuz maliyetli olmasının esas sebebi betonarme yapılarla karşılaştırdığımız ortaya çıkan rakamlar. Bilindiği gibi geleneksel inşaatlarla kıyasladığımı zaman prefabrik evler oldukça uygun fiyatlara sahip. Bir diğer sebep de malzemelerin meydana getirilişi ve yapıyı inşa etme süreci de diğer yapılara kıyasla oldukça uygun fiyatlarla karşılanır.

prefabrik ev

40 – 50 Yıl

Bir prefabrik evin ortalama ömrü, çevresel etkenlere göre değişkenlik göstermekle beraber 40 ila 50 yıl arasında değişir. Dikkat ederseniz bu süreye ‘’ortalama’’ dememizin bir nedeni var. Bunun nedeni de prefabrik ev ömrünü aslında uzatmanızın da mümkün ve kolay olduğu. Bunun için yapılacak ilk iş prefabrik evinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırmak olacaktır. Tıpkı araba, bisiklet ve hatta kendi sağlığımız gibi; prefabrik evlerin de sağlıklarını kontrol ettirmek ve düzenli bir hasar tespiti ve onarım süreci ile olası risklerin önüne geçmek önemlidir. Yapabileceğiniz bir diğer şey de işin en başında beliriyor: Prefabrik ev için kullanılacak malzemeler çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitlilik bireylerin şahsi tasarımlarına ortaya bir seçenekler havuzu koyuyor. Siz bu seçenekler arasından, en dayanıklı ve uzun ömürlü parçaları seçerek ortalama bir prefabrik evi daha da fazla yaşatabilirsiniz.

Arsanın Durumu

Hava şartları, iklim değişiklikleri, zeminin durumu… Bir prefabrik evi daha sağlıklı ve uzun ömürlü yapacak şeylerden biri de budur. Prefabrik evin inşa edileceği arsanın özellikleri evinizin ömrü ile doğru orantılıdır. Bir diğer püf nokta da evin taşıyıcı kolonlarının dayanıklılığı için kullandığınız malzemelerdir. Yine betonun kalitesi, çatı için kullanılacak malzemeler de uzun ömürlü bir prefabrik ev için etkileyici unsurlardır.

Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ