prefabrik nedir, beyaz prefabrik ev

Evleri, Şantiyeleri, Çeşitleri ve Tüm Avantajları ile Prefabrik Nedir?

Prefabrik kavramı, hayatımıza gelende geçici marina çözümleri aradığımızda giriyor. Oysaki prefabrik, başlı başına bir inşa alanı haline dönüşmüş durumda. Prefabrik nedir sorusuna yanıt aradığımız bu yazıda, prefabrik yöntemi ile akıllı marina çözümlerini nasıl kullanabileceğinizi göreceksiniz.

Prefabrik Nedir?

Prefabrik nedir sorusuna yanıt bulabilmek için, öncelikle kelimenin özüne inmemiz gerekiyor. Prefabrik kelimesi, dilimize İngilizce’deki prefabrication yanı önceden hazırlık kavramından geçmiştir.

Önceden hazırlanmış ev anlamına gelen prefabrik, bir yapının bileşenlerinin bir fabrika veya başka bir imalat sahasında üretilip birleştirilmesi; ve montajının yapılacağı inşaat alanına taşınmasıdır.

Bu terimin kullanılmasının asıl amacı, prefabrik nedir sorusuna yanıt verirken bir yadan da bu inşaat tarzının geleneksel inşaat uygulamalarından ayrılmasıdır.

Prefabrik Sadece Ev Mi Demektir?

prefabrik yapı, prefabrik nedir

Buna vereceğimiz yanıt: Hayır! Prefabrik nedir sorusunun cevabı sadece önceden yapılıp başka bir yere monte edilen evler için kullanılmıyor. Aynı zamanda sabit bir sahadaki yapılar dışındaki şeylerin imalatı için de geçerlidir.

Örneğin, bir makinenin bir bölümünün veya herhangi bir hareketli yapının imalatı sırasında, inşaat sahası dışında bir yerde üretim yapılması ve bu üretilen malzemenin sahaya getirilip monte edilmesi de prefabrik anlamına geliyor. Kısacası prefabrik, herhangi bir şeyin inşaasında kullanılan ve akla yatkın olan yöntemlerden bir tanesi.

Prefabrik İnşaat ile Klasik İnşaatın Farkı Nedir?

prefabrik ev yapımı, prefabrik nedir

Prefabrik evler bir anda bir alanda bitiveriyorlar. Oysa klasik inşaat çok daha uzun sürüyor… Peki, bu zaman farkı dışında klasik inşaat ve prefabrik inşaat arasındaki fark nedir? Buna cevap bulabilmek için, prefabrik nedir sorusuna verdiğimiz yanıtı hatırlamamız gerekiyor.

Geleneksel yöntemle bir ev inşa ederken, önce malzemeler sahaya taşınır. Bu malzemeler aradında tuğlaları, kereste, çimento, kum, çelik ve inşaat gereçleri vardır. Daha sonra bir temel kazılır ve bu temel üzerine bir ev inşa edilir.

Prefabrik ev inşaatında ise, başlangıç aynı şekilde yapılır. Öncelikle evin üzerinde konumlanacağı bir temel atılır. Daha sonra duvar, zemin ve çatı bölümleri; hatta pencere ve kapı çerçeveleri dahil olmak üzere her şeyi ile başka bir yerde üretilmiş olan ev bir vinç ile bu temelin üzerine ulaştırılır. Daha sonra da temele civatalanır.

Prefabrik Sadece Sahada Mı Birleştirilir?

prefabrik ev yapımı, prefabrik nedir

Prefabrik bir yapının başka bir yerde üretildiğini öğrendik. Montajı da sahada yapılıyor dedik. Ancak kimi zaman bu montaj, yolda da gerçekleştirilebilir. Kimi üreticiler, bu yöntemi tercih ediyor. Bunun bir nedeni zamandan kazanmak. Parçaları oluşturulan evler ya da yapılar, eğer uzak bir yola gidiyorsa, zamandan kazanmak adına gemi ya da uçakta birleştirilebiliyorlar. Bir başka nedeni ise masrafları azaltmak. Özellikle gemilerde yapan birleştirmede, bir fabrikada ortaya çıkabilecek masraflar azaltılmış oluyor. Üstelik vergiden de kar ediliyor. Belki de bu nedenle prefabrik nedir sorusunun bir yanıtı da, zaman ve apara kazandırıcı bir yöntemdir oluyor.

Prefabrik Üretimin Yararları Nelerdir?

küçükten büyüğe doğru dizilmiş paralar ve saat, prefabrik nedir

Aslında yukarıdaki başlıkta ve prefabrik nedir sorusuna verdiğimiz alternatif yanıtta buna biraz değindik. Şimdi ise biraz daha bu konunun temeline inmek lazım… Klasik üretim varken neden prefabrik üretim tercih ediliyor? Neden geleneksel yöntemler varken prefabrik yöntemler kullanılıyor?

  • Öncelikle prefabrik üretim, oldukça tasarruflu bir yöntem. Bunun nedeni, inşaat sahasına transferi minimuma indirmesi. İnşaatla ilgilenenler ne demek istediğimizi anladılar. Bu alana yabancı olanlar için şöyle özetleyelim. Mahallenizdeki bir inşaat sahasını düşünün. Oraya yığılan kum günlerce kalır, işçiler gece gündüz çalışır, malzemeler taşınır… Bunların hepsi, oldukça masraflı işlemlerdir. Prefabrik ile bu masraflar minimuma indirgenir.
  • Prefabrik nedir sorusuna verdiğimiz yanıt sadece paradan değil aynı zamanda vakitten tasarrufu da iç Prefabrik yapılar genelde karışımıza uzun uzun inşaat yapamayacağımız durumlarda çıkıyor. Acil veya geçici çözümler oluşturabilmek için gündeme geliyor. İşte bu tarz durumlar için prefabrik bir yapıyı kurmak, büyük bir inşaatı tamamlamaktan daha kolay oluyor.
  • İnşaatların çevreye verdiği rahatsızlığı hepimiz hayatımızda en azından bir kere deneyimlemişizdir. Sabah bizi uykumuzdan uyandıran bir çimento karma makinesi, yolu tıkayan şantiye araçları ya da etrafa toz toprak yaratan faaliyetler… Elbette ki sağlam ve sürdürülebilir yapılarda yaşayabilmek için klasik inşaat yöntemlerine mecburuz. Ancak kimi durumlarda bunlarla uğraşmak yerine daha sessiz ve daha az çevreyi rahatsız edeb prefabrik yöntemini kullanmak mümkün oluyor. Bir anlamda prefabrik nedir sorusuna verdiğimiz yanıt da, “çevreyi rahatsız etmeyen bir inşaat yöntemidir” oluyor.

Prefabrik Üretimin Günümüzdeki Kullanım Alanları

Prefabrik nedir sorusuna yanıt aradık, prefabrik üretimin tarihine göz atarak zamanda kısa bir yolculuk yaptık. Sıra geldi bu üretim biçiminin günümüzdeki kullanım alanlarından bahsetmeye…

Prefabrik Üretimin Klasik İnşaatlarda Kullanımı

prefabrik fabrika, prefabrik nedir

Prefabrik üretim, öncelikli olarak yapı ve inşaat mühendisliğinde kullanılmakta. Bu iki alanda en yaygın kullanılan prefabrikasyon şekli, özel bir parçanın veya formun birçok kez tekrarlandığı yapılarda prefabrik beton ve prefabrik çelik bölümlerin kullanılmasıdır. Yani eğer aynı parçadan birden faza bulunacaksa, bunun bir fabrikada üretilmesi ve inşaat sahasına nakledilmesi tercih edilmektedir.

Peki, neden bu tekrar eden parçalar sahada üretilmiyor? Neden başka bir yerde üretilmesine ihtiyacımız var? Beton bileşenleri yerinde kalıplamak için gereken kalıbı oluşturmak ve sahaya ıslak beton teslim etmek, zamanın çok ince bir şekilde ayarlanmasını gerektiren bir durum. Betondaki kuruma başlamadan önce hassas bir zaman yönetimi gerektiren bu durum inşaat sırasında oldukça zor olabiliyor. Bir fabrikada beton bölümlerin dökülmesi, kalıpları yeniden kullanabilme avantajlarını sağlıyor. Bu sayede tek bir kalıp ile daha fazla inşaat malzemesi üretilebiliyor. Ayrıca bu kalıpları sıkışık bir şantiyeye taşınmak ve ıslak olarak pompalanmak zorunda kalma derdi de ortadan kalkıyor.

Prefabrik üretim teknikleri apartman bloklarının yapımında ve tekrarlanan konut birimlerinde de kullanılmaktadır. Prefabrik konut birimlerinin kalitesi, geleneksel olarak inşa edilmiş birimlerden içinde yaşayanlara ayırt edilemeyecekleri noktaya yükselmiştir. Bunu aslında bu konudaki teknolojinin her geçen gün gelişmesine borçluyuz! Bu teknik ayrıca ofis bloklarında, depolarda ve fabrika binalarında da kullanılmakta… Prefabrik çelik ve cam bölümler, büyük binaların dış yüzeylerinde yaygın olarak tercih ediliyor.

Prefabrik Bir Binanın Kullanımı

prefabrik okul, prefabrik nedir

Prefabrik üretim klasik inşaat yöntemleri içerisine entegre edilebileceği gibi, tamamen prefabrik olarak üretilen evlerde kalmak da mümkün. Tek katlı ya da çok katlı müstakil evler, yatakhaneler, yemekhaneler, ofis binaları, saunalar, giyinme kabinleri, tuvalet ve banyolar, okullar… Her biri prefabrik olarak üretilip ihtiyaç duyulan yere nakledilebiliyor.

Prefabrik nedir dendiğinde belki de aklınızda biraz derme çatma, biraz kötü yapılar canlanıyor olabilir. Oysa günümüzde prefabrik teknolojisinin gelişmesi ile bu durum değişmiştir. Modüler duvar elemanlarının ön üretimi, her bir duvar veya çerçevenin yerinde inşaatı sırasında kaliteyi iyileştirme eğiliminde olan bir montaj hattı üzerinde karmaşık işi yalıtımı, pencere çerçevesi bileşenlerinin kaliteli bir şekilde üretilmesi ile bugün prefabrik evler mükemmel bir hale gelmişlerdir. Mevcut uygulamalarda kat planını müşterinin gereksinimlerine göre değiştirmek, yüzey kaplama malzemesini seçmek, kişiselleştirilmiş cephe malzemesi kullanmak mümkün olmaktadır.

Prefabrik Ev Nedir?
prefabrik ev, prefabrik nedir

Prefabrik nedir konusuna genel bir başlangıç yaptık. Bu bilgilere sahip olmak, sizin kişisel olarak tercih edeceğiniz prefabrik ev nedir sorusuna  yardımcı olacaktır.

Prefabrik evler, önceden kolayca imal edilebilecek ve monte edilebilecek standart bölümlerde, saha dışında önceden imal edilmiş olan özel konut tipleridir. Mevcut bazı prefabrik ev tasarımları postmodernizmden veya futurist mimariden ilham alan mimarı detaylar içermektedir. Yani prefabrik bir ev sadece barınma ihtiyacınızı karşılamakla kalmaz. Aynı zamanda size zamanın ruhuna uygun bir yaşam alanı sunar.

Prefabrik Evler Neleri İçerir?

prefabrik ev, prefabrik nedir

Prefabrik nedir sorusu üzerinde araştırma yapan kişiler genelde prefabrik ev yaptırmakla ilgilenirler. Eğer araştırmalarınız sizi de bu yönde yönelttiyse, prefabrik evlerin neleri içerdiği hakkında bilgi edinmeniz yararlı olacaktır.

Üretilen bu prefabrik evlerin inşa edilmesi tipik olarak, sıhhi tesisat ve elektrik hatlarının bölümler arasında birleştirilmesini ve bölümlerin bir araya kapatılmasını içerir. Bu şekilde normal bir evdeki tüm hizmet ve konfor prefabrik ev içerisine de dahil edilmiş olur. Üretilen evler, düz ayak da tabir edilen tek katlı evlerden, ya da merdivenle çıkılan bir üst katı içeren iki katlı evlerden oluşabilir. Prefabrik olarak üretilen birçok ev, farklı tasarımlara sahiptir. Bu evler kalıcı bir temel üzerine inşa edilebilir ve doğru şekilde tasarlanırsa, onları klasik yöntemlerle inşa edilmiş bir evden ayırmak neredeyse imkansız olacaktır!

Prefabrik Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
prefabrik ev içi görünümü, prefabrik nedir

Herhangi bir bölgeye prefabrik bir yapı yaptırmayı düşünüyorsanız, dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu unutmamalısınız. Bu noktalar prefabrik evdeki konforunuzun düzeyini belirleyecektir. Prefabrik evdeki yaşantınızı en tatmin edici şekile yaşayabilmek için, önce prefabrik nedir konusunu araştırmalı, daha sonra da istediğiniz alanı belirlemelisiniz. Belirlediğiniz bu bölgede size hizmet verecek bir yapı şirketi saptamakla işe başlayabilirsiniz.

Öncelikle prefabrik evinizi nereye yaptıracağınızı saptayın. Bu seçim esnasında gerçekleştirilecek fizibilite çalışmasını asiste etmesi için prefabrik evi satın alacağınız şirketten yardım isteyebilirsiniz. Genellikle bu alanda uzun yıllardır çalışmalar yapan şirketler, uzmanlıklarını inşaat öncesinde de sizlerle paylaşırlar..

Daha sonra ihtiyaçlarınıza en uygun prefabrik yapıya karar vermelisiniz. Örneğin bir çiftin hafta sonu kaçamağı için yaptıracağı küçük prefabrik bir ev ile; ailesinde engelli bireyler bulunan birinin seçeceği prefabrik ev birbirine benzemeyecektir. İhtiyaçlarınıza en uygun ev modelini belirleyen hazırlıklara devam edin.

Prefabrik ev modelinizi seçtiniz, montaj aşamasına geldiniz. Bu tarz bir evin inşaası sadece bu montaj aşamasından ibaret olacağı için, evinizi en usta şekilde inşa edecek bir şirketle çalışmanız önemli. Bir anlamda bu evde geçirdiğiniz tüm süre boyunca canınızı bu şirketin tasarımına emanet edeceksiniz. Dolayısıyla güvendiğiniz biri ile çalışmanız önemlidir.

Prefabrik bir ev, bir kez monte edildiğinde, evin bulunduğu yere yerleşeceği bir yerleşim döneminden geçer. Bu süre zarfında, bazı alçı pan çatlakları görünebilir ve yanlış takılmış olan herhangi bir cihazda, kablo tesisatı veya sıhhi tesisatta sıkıntılar çıkabilir. Bu nedenle yerleşim dönemi boyunca da garantili hizmet veren şirketler üzerinden bu evi almanızda fayda var.

Prefabrik ev fiyatları ve Prefabrik ev modelleri için bilgi almak isterseniz linklere tıklayabilirsiniz.

Prefabrik Evlerin Geleceği
son teknoloji prefabrik ev, prefabrik nedir

Prefabrik evler Avrupa, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde giderek daha popüler hale geliyor. Bunun nedeni, piyasadaki birçok evle karşılaştırıldığında nispeten ucuz olmalarından kaynaklanıyor.

Modern mimarlar, iyi tasarlanmış ve seri üretimli modern evler sunmanın bir yolu olarak prefabrikasyonlar ile deney yapıyorlar. Bir tasarımın bir bölgenin ihtiyaçlarını karşılayıp karşımlamayacağını anlamak için prefabrik evler ile denemeler yapmak aslında oldukça mantıklı… Modern mimarı, referans dekorasyona dayanıyor ve prefabrik yapılar temiz çizgiler ve açık kat planları ile bunu destekliyor. İleride prefabrik evleri mimarı ve inşaat mühendisliği alanında çok daha yoğun bir şekilde görebileceğiz.

Prefabrik Üretimin Tarihi

lüks prefabrik ev, prefabrik nedir

Prefabrik nedir sorusuna verdiğimiz yanıt, aslında son derece modern bir yöntemin kapılarını açmışız gibi görünse de, bu yöntem oldukça eskiye yer alıyor. Tarihin eski dönemlerinden beri, inşaat için başka bir yerde hazırlık yapmak ve bu hazırlığı bir inşaat sahasına taşımak tercih edilen bir yöntem.

Prefabrik üretim, antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Örneğin, dünyanın bilinen en eski mühendislik yolu bu şekilde yapılmıştır. Milattan Önce 3800 civarında İngiltere'de inşa edilen Sweet Track yani Tatlı Yol isimli çalışma, temelde prefabrik prensibine dayanmaktadır. Bu yol için gerekli malzemeler sahada monte edilmemiş, önceden başka bir yerde hazırlanıp daha sonra sahaya getirilmiştir. Yolu oluştura ahşap yapıların başka yerde üretilip sahaya sonradan getirilmesi, bu yolu prefabrik bir yapı haline getirmiştir.

Prefabrik yapılar, sadece Avrupa medeniyetlerine değil, aynı zamanda dünyanın çeşitli başka yerlerinde de kullanılmaktaydı. Antik Sri Lanka'nın Sinhalese krallığında da bundan yaklaşık 2000 yıl önce prefabrik teknolojisinin ilk örneklerinin kullanıldığı düşünülmektedir.

Prefabrik nedir diyince pek çoğumuzun aklında deprem sonrasında yapılan o pratik ve hayat kurtarıcı evler canlanıyor. Aslında böyle olması tesadüfi değil. Zira prefabrik yapıların tarihine baktığımız zaman da, bunların tarihteki pek çok felaketin akabinde kendilerini gösterdiklerini gözlemliyoruz. Örneğin 1755'teki büyük Lizbon depreminden sonra, Portekiz başkentindeki Baixa bölgesi, daha önce görülmemiş bir ölçekte prefabrikasyon kullanılarak yeniden inşa edildi. Bu bölgede çalışan Sebastião José de Carvalho e Melo isimli mühendis, prefabrik yapıları kullandı. Bunları hem deprem sonrasında yıkılan şehrin küllerinden yeniden doğması için tercih etti, hem de bu şekilde Pombaline mimarisi ve şehir planlaması tarzını ortaya çıkartmış oldu. Bu şekilde şehir sakinlerini depremden önce duyulmamış güvenli yeni yapılarda yaşamaya başladılar.

Prefabrik yapılar ile ilgili bir başka gelişme yine Portekiz’de yaşandı. 30 Aralık 1773'te kurulan Algarve'deki Vila Real de Santo António kasabası, tamamen prefabrik malzemeler kullanılarak inşa edildi.

Yine Portekiz’de, 30 Aralık 1773’te kurulan Algarve'deki Vila Real de Santo António kasabası, toplu halde prefabrik malzemelerin kullanılmasıyla hızla kuruldu. Prefabrik taşların ilki Mart 1774’te atıldı. 13 Mayıs 1776’ya kadar şehrin merkezi tamamlandı ve resmen açıldı. Seri üretimin henüz dünyamızda kendini göstermediği bu zaman diliminde bu şekilde bir prefabrik üretim yapılması, oldukça önemli bir başarıdır.

Prefabrik yapıların, tasarruflu olduklarına prefabrik nedir sorusuna yanıt ararken değinmiştik. Bu tasarruflu olma özelliği, özellikle yeni keşfedilen kıtalara şehirlerin inşa edilmesi sürecinde de kendini göstermiştir. Örneğin 19. yüzyılda Avustralya’ya, İngiltere’den çok sayıda prefabrik ev ithal edilmiştir.

Prefabrik nedir dendiğinde akla gelen cevaplardan bir tanesinin acil durumlarda kullanılan bir barınma yöntemi olduğuna değindik. Bu acil durumlardan bir tanesi de hiç şüphesiz dünya savaşları. Örneğin 20. yüzyılda prefabrik yapılar evleri bombalanan binlerce kentli ailenin geçici konutu olarak yaygın şekilde kullanılmıştır.

Prefabrik yapılar sadece pratik ve hızlı çözümler değil aynı zamanda mimarı harikalar yaratmak için de kullanılıyor. Örnek olarak ilk akıllara gelen ise Londra’daki Kristal Saray. 1851 yılında inşa edile bu yarının demir ve cam parçaları prefabrik olarak üretilmiş ve takılmıştır. Aynı zamanda yine İngiltere’de inşa edilen Oxford Rewley Road tren istasyonu bunun daha küçük ölçekte takip edilmiş bir varyasyonudur.

Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ