Bilmeniz Gereken Tüm Detaylarıyla Emlak Vergisi Nedir?

Bilmeniz Gereken Tüm Detaylarıyla Emlak Vergisi Nedir?

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşların birtakım vergi yükümlülükleri bulunmaktadır. Emlak vergisi de bunlardan biri olup en çok merak edilen vergi türleri arasında yer almaktadır. Peki emlak vergisi nedir, kimler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür ve bu vergi türü ne zaman ve hangi koşullarda ödenmektedir?

Tüm vergiler gibi emlak vergisi de atlanmaması gereken vatandaşlık sorumluluklarındandır. Bu nedenle geciktirilmeden, zamanında ödenmesi gerekmektedir. O halde dilerseniz emlak vergisi hakkında bilmeniz gereken tüm detayları birlikte inceleyelim ve planlamalarınıza dahil etmeniz bu vergi türünün sizi nasıl etkileyeceği sorusuna ışık tutmuş olalım.

Eviniz için kredi çekmeyi planlıyorsanız Yeni Ev Almayı Planlayanlar İçin Kredi Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimizi okuyarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, adından da anlaşılacağı üzere yaşanılan bina, arsa, arazi, veya iş yeri gibi taşınmaz mal varlıklarından dolayı alınan vergi türüdür. Buna göre Türkiye sınırları içinde bulunan taşınmaz mal varlıkları için 1319 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda devlete belirli tutarda vergi ödenmesi gerekmektedir. Ancak emlak vergisinin arazi ve bina vergisi olmak üzere iki farklı türü olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

madeniz paralar üzerinde konmuş minyatür maket ev

Ayrıca emlak vergisi, vatandaşların gelirine ya da maddi durumuna göre değişkenlik göstermediğini de belirtmekte yarar var. Çünkü başta da belirttiğimiz gibi emlak vergisi, vatandaş olmanın getirdiği bir sorumluluktur. Dolayısıyla maddi duruma bağlı olmaksızın mutlaka ödenmesi gerekmektedir. Öte yandan emlak vergisinin süreklilik arz ettiği bilgisini ve vermiş olalım. Peki bu ne anlama geliyor? Emlak vergisi ödemekle yükümlü olan herkes, her yıl bu vergiyi ödemek durumundadır. Yani tek seferlik değil, yıllık olarak tekrarlanan bir vergidir.

Kimler Emlak Vergisi Öder?

Emlak vergisi nedir sorusunu yanıtladık. Sıra, hangi vatandaşların bu vergiyi ödemeleri gerektiği konusunda. Emlak vergisi, mülk sahipleri ya da mülk sahibi sıfatı taşıyan vatandaşları ilgilendiren bir vergi türüdür. Dolayısıyla ister apartman dairesinde yaşayın ister prefabrik evde, mülkünüz için emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir. Fakat kiracı konumundaki vatandaşların emlak vergisi konusunda sorumlu tutulmadıklarını da belirtmiş olalım.

Öte yandan hisseli taşınmaz mal varlıklar söz konusu olduğunda, her hissedarın kendi hissesi oranında vergi ödemesi gerektiğini eklememiz gerekiyor. Ayrıca iştirak halinde mülkiyetler söz konusu olduğunda ise iştirakçilerin hepsinin vergiye tabii olduklarını söyleyebiliriz.

Elinde ahşap ev şeklinde anahtarlık ve anahtar tutan kişi

Tüm bunların yanı sıra emlak vergisinde bazı muafiyetlerin gündeme gelebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Bu anlamda engelli vatandaşların, şehit yakınları ve gazilerin, emeklilerin, vefat etmiş emekli yakınlarının ve başka geliri olmayan işsiz vatandaşların emlak vergisinden muaf oldukları bilgisini verebiliriz. Ancak bu muafiyetin yalnızca konutlar için geçerli olduğunu ve iş yeri veya arsa gibi diğer taşınmazlar için söz konusu olmadığı ayrıntısını da eklememizde yarar var.

Diğer yandan muafiyetlerden yararlanmak için konutun ülke sınırları içinde bulunması gerektiği ve brüt 200 metrekareden küçük olması gerektiğini de unutmamalısınız. Ayrıca birden fazla konutunuz olduğu durumda muafiyet koşullarını sağlasanız dahi vergiden muaf olamayacağınızı söyleyebiliriz. Eğer sıraladığımız koşullara sahipseniz ve emlak vergisinden muaf olduğunuzu düşünüyorsanız muafiyetten yararlanabilmek için bulunduğunuz belediyeye gerekli evraklarla birlikte başvurabilirsiniz.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi ne kadar diye sorulduğunda vergi oranının hiç şüphesiz ki her konut, her arsa, her arazi ve her iş yeri için aynı olmadığını söyleyebiliriz. Ödenecek vergi tutarı, söz konusu gayrimenkulün değerine göre hesaplanmaktadır. Ek olarak, her yıl hesaplanan asgari rayiç değerler de vergi tutarının her yıl değişmesine neden olmaktadır.

hesap makinesi üzerinde duran modellenmiş üç boyutlu ev

Ayrıca mülkün bulunduğu şehir de vergi oranında rol oynamaktadır. Buna göre büyükşehir kapsamında yer alan taşınmaz mal varlıklarının emlak vergisi iki kat artırımlı olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle emlak vergisi hesaplanırken gayrimenkullerinizin büyükşehir sınırları içinde yer alıp almadığını kontrol etmenizde yarar var.

Eğer taşınmazlarınız büyükşehir kapsamındaysa, beyan edilen vergi değerinin binde 2’si kadar emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir. Fakat büyükşehir sınırlarına girmeyen konutlarda bu oran binde 1’e düşmektedir. Bu oranların konut dışı yapılarda, arazi ve arsalarda farklı olabileceğini de göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi nedir sorusunun yanıtını verip nasıl hesaplandığını da öğrendikten sonra artık verginizi hangi yöntemlerle ödeyebileceğiniz konusunu irdeleyebiliriz. Öncelikle ödeme için ilgili belediyeye başvurulmalı ve ilgili beyanname doldurulmalı. Başvuru sırasında tapu, kullanım izinleri ve kimlik bilgileri de yanınızda bulundurulmalı. Bu işlemlerin sonrasında beyanda bulunduğunuz taşınmazlarınız için artık ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Her yıl iki eşit taksitte ödeme imkanı bulunan emlak verginizi herhangi bir vergi dairesine giderek ödeyebilmeniz mümkün. Buna benzer şekilde bağlı bulunduğunuz belediyeye de ödeme yapabilirsiniz. Fakat zamanınız yoksa e-Devlet uygulaması üzerinden de emlak verginizi ödeyebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu sayede e-Devlet şifreniz ve kimlik bilgilerinizle internet üzerinden kolaylıkla vergi sorumluluğunuzu yerine getirebilirsiniz.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Madeni para dolu cam kavanozun üzerinde yeşeren yapraklar ve arka planda görünen dubleks villa

Emlak vergisinin nasıl ödendiği kadar önem taşıyan bir başka detay da ne zaman ödenmesi gerektiği. Vatandaşların zihninde emlak vergisinin ilk taksitinin mayıs ayının son gününde ve ikinci taksitinin de kasım ayının son gününde ödenmesi gerektiğine dair yanlış bir algı bulunuyor. Fakat bu yanılgı, aslında vergi ödemelerinin yığılmasına neden oluyor. hatta kimi zaman sistemde aksamalara dahi yol açabiliyor. Söz konusu tarihler ise yalnızca son ödeme tarihleri olduğundan vergilerin bu tarihlere kalmadan ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşılabilir.

Peki emlak vergisini ne zaman ödemeli? Emlak verginizi aslında yıl boyunca dilediğiniz an ödeyebilirsiniz. Hatta internet üzerinden gerçekleştireceğiniz ödemeleri, hafta tatillerinde dahi gerçekleştirebilmeniz mümkün. Emlak verginizi geciktirdiğiniz takdirde ise verginize ek olarak günlük olarak hesaplanan gecikme cezasını da ödemeniz gerekecektir.

Emlak vergisi nedir sorusuna dair tüm yanıtları öğrendikten sonra isterseniz yeni bir konut satın almak için yapılması gerekenleri Ev Nasıl Alınır? Yeni Ev Sahibi Olacaklar İçin Adım Adım Öneriler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Taş Ev Yapımı Hakkında Merak Edilenler
Sonraki Yazı Doğaya Karışın: Ağaç Ev Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ