Yeni Ev Almayı Planlayanlar İçin Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Yeni Ev Almayı Planlayanlar İçin Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Herkes kendine ait bir evde yaşamak ister. Üstelik kira tutarlarının giderek yükselmesi, günümüzde ev sahibi olmayı çok daha mantıklı hale getiriyor. Ancak ev satın alırken de ne yazık ki herkesin evin tek seferde topluca ödeme yapabilme imkanı olmuyor. Bu noktada bankaların ev sahibi olmak isteyenler için hazırladığı konut kredisi programları ön plana çıkıyor. Fakat bu sefer de konut kredisi nasıl alınır sorusu zihinlerde yankılanıyor.

Eğer konut kredisi, hayatınız boyunca hayalini kurduğunuz o eve sahip olmak için önünüzde ideal bir seçenek olarak yer alıyorsa, bu krediyi almak için hangi adımların atılması gerektiğini öğrenmenizde büyük fayda var. Biz de prefabrik yapılar inşa ederek hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenize yardımcı olan Villa Yapı markası olarak ailenizle mutlu bir hayat sürmenizi sağlayacak ev için konut kredisi nasıl alınır sorusunu sizler için adım adım yanıtladık.

Hem bütçe dostu hem de sıcak bir yuva olabilecek müstakil evler hakkında bilgi sahibi olmak için Bütçenizi Sarsmadan En Ucuz Müstakil Ev Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Konut Kredisi Nasıl Alınır: Adım Adım Ev Sahibi Olma Rehberi

Konut kredileri, bir ev satın alırken evin tüm ücretini peşin olarak ödemenin mümkün olmadığı durumlarda başvurulan bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ancak elbette söz konusu kredi ile evin tüm ücreti karşılanmıyor. Bunun yerine sizin ödeyemediğiniz tutar ve bankanızın verebileceği tutar karşılaştırılıp bir fiyat teklifi çıkartılıyor. Bankanızın size sunacağı bu teklifi makul bulmanız durumunda ise konut kredisinden faydalanabilmeniz mümkün hale geliyor. Kredi geri ödemesi ise belirlenen vadede ve belirlenen faiz oranları ile yapılıyor.

Başlangıçta karışık ve yorucu bir süreç gibi görünse de aslında konut kredisi ile ev sahibi olmak için takip edilmesi gereken adımları doğru attığınızda, kısa sürede evinizin tapusuna sahip olabilirsiniz. Peki bu adımlar nelerdir? İşte hayatınızın en önemli kararlarından birini vererek ev sahibi olmanızı sağlayacak konut kredisinden yararlanmak için izlemeniz gereken adımlar...

1. Bütçenizi Belirleyin

konut kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtını görselleştiren bozuk paralar ve maket ev

Konut kredisi nasıl alınır sorusuna yanıt verdiğimiz içeriğimizde ilk olarak hanenize giren tüm aylık kazancı, aylık giderleri ve uzun vadede yapılması olası harcamaları hesaplamakta fayda olduğunu söyleyebiliriz. Bu hesabın sonucunda yeni satın alacağınız evin kredisi için ne kadarlık bir harcama yapabileceğiniz sonucuna kolaylıkla varabilirsiniz. Aksi halde hesapsız bir şekilde kredi başvurusunda bulunulduğunda kredi borcunun zorluklar içinde ödenmesi söz konusu olabilir. Hatta bu süreçte hem maddi hem de manevi kayıplar yaşanabilir.

Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması adına öncelikle aylık gelir ve giderinizle kıyaslandığında kredi için aylık ne kadar borçalanabileceğinizi öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır. Üstelik hesaplama sonucunda ulaşacağınız rakamlar, kredi başvurusu sırasında ödeme planı yaparken de işinizi kolaylaştıracaktır.

2. Kredi Notunuzu Öğrenin

Kredi için bankalara başvurmadan önce yapılması gerekenlerden biri de kredi notunuzu öğrenmek. Kredi notu; kredi kartı ödemelerinizi zamanında yapıp yapmamanıza, borçlarınıza, kredi kullanım sıklığınıza göre belirlenir. Yani aslında kredi notunu, bankalar için borçlarınıza ne kadar sadık olduğunuzu gösteren bir tür rapor olarak da tanımlayabiliriz. Kredi notunuzun düşük olması, konut kredisi almanızı zorlaştırabilecek bir durumdur. Yüksek olması ise kredi başvurularında sizi avantajlı hale getirecektir.

Peki kredi notunuzu nasıl öğrenebilirsiniz? Aslında bunun birçok basit yolu mevcut. Banka gişelerinden ücretsiz bir şekilde kredi notunuzu öğrenebileceğiniz gibi e-Devlet üzerinden de risk durumunuzu hesaplatabilirsiniz. Bunlara ek olarak, hesabınızın bulunduğu bir bankanın müşteri hizmetleri telefon numaralarını aramak da kredi notunuzu öğrenmek için başvurabileceğiniz bir yöntem olabilir.

3. Kredi Koşullarını Araştırın

hesap makinesi üzerinde duran maket ahşap ev

Kredi notunuzu öğrendikten sonra bankaların konut kredisi başvuru koşullarını incelemeniz, sizin için en uygun kredi programını bulmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü her bankanın faiz oranları, dosya masrafları, taksit süreleri gibi kriterleri farklıdır. Ayrıca evinizin türüne göre konut kredisi koşulları da farklılaşabilir. Örneğin kimi bankalar prefabrik evler için konut kredisi verirken kimilerinin kredi programında prefabrik evler yer almamaktadır. Bu gibi durumlar hakkında bilgi almak için tüm bankaları tek tek gezmeniz veya telefonla bilgi almanız elbette zaman alacağından öncelikle internet üzerinden bir ön araştırma yapmanız işinizi kolaylaştırabilir.

Ardından koşulları değerlendirip bankaları ön elemeden geçirerek sizin için en uygun koşulları sunan bankalarla birebir görüşmeler gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Üstelik yüz yüze yapacağınız görüşmelerde faiz indirimi ve işlem ücretleri konusunda banka ile anlaşmaya gidebilmeniz de olası. Tüm bu aşamaların sonunda hangi banka ile ilerleyeceğinize karar verdikten sonra başvuru için bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

4. Başvuru İçin Gerekli Prosedürü Uygulayın

Tüm bu adımların sonunda sıra, konut kredisine başvurmak için gerekli olan evrakları derlemeye geliyor. Bu noktada banka personelinin yönlendirmeleri doğrultusunda hangi belgeleri toparlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Nüfus cüzdanı, gelir durumunu gösteren belge, ikametgah ilmuhaberi, satın alacağınız evin tapusunun fotokopisi gibi evrakları tamamladıktan sonra ise kredi işlemleriniz başlatılır.

Bu işlemler sırasında banka, konut kredisi için gerekli tüm koşulları karşılayıp karşılamadığınızı inceler. Beyan ettiğiniz tüm evraklar incelendikten sonra herhangi bir sorun olmaması durumunda kredi talebiniz onaylanır ve evinizin değerini belirlemek üzere bir uzman görevlendirilir. Bu uzman, ekspertiz sürecini yönetir ve verdiği karar doğrultusunda bankanız size verebileceği en yüksek kredi tutarı hakkında bilgi verir. Bu tutarı kabul ettiğiniz takdirde bankanızla birlikte sizin için uygun olan bir ödeme planı çıkarabilir ve nihayet konut kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtını bu süreçlerin sonunda kendiniz verebilirsiniz.

5. Satın Alma İşlemlerini Tamamlayın

prefabrik dubleks ev

Tüm adımlar sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünde artık evinize sahip olmak için önünüzde son bir adım kalmış demektir. Bu aşamada, ipotek işlemleri başlatılır. Konut kredisinin geri ödemesi tamamlanana kadar eviniz banka için teminat olarak görünür ve buna ipotek adı verilir. Tapu dairesinde satın alma işlemleri tamamlandıktan sonra bankanızın adınıza açtığı hesabınıza krediniz yatırılır ve tüm bu adımların sonunda artık hayalinizdeki eve kavuşmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Konut kredisine başvurmadan önce ailenizle birlikte yuva haline getireceğiniz eve karar verirken dikkat etmenizde fayda olan noktaları öğrenmek için Ev Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ