Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Parke Temizliği Rehberi

Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Parke Temizliği Rehberi

Prefabrik, betonarme veya konteyner olup olmaması fark etmeksizin hemen her evin zeminini kaplamada parkelerden yararlanılıyor. Şıklığı ve kullanışlılığının yanı sıra parke temizliği konusunda da pratiklik sunan bu tür zemin döşemeleri, uzun ömürlü olmaları ile de tercih nedeni yaratıyor. Ancak elbette parkelerin uygun biçimde temizlenmesi, hem insan sağlığı hem de dekorasyon açısından evin genel temizliği kadar önem taşıyor.

Öte yandan parke temizliğini doğru yaptığını düşünmesine karşın aslında olması gerektiği gibi yapmayan kişi sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla. Peki siz parkelerinizi doğru şekilde temizlediğinizden emin misiniz? Bunun yanıtını bulmak için dilerseniz parke temizliği hakkında önemli noktaları ve parkelerin korunması için atılabilecek adımları birlikte inceleyelim.

5 Adımda Parke Temizliği

Parkelerin bakımlı ve temiz olması, evdeki eşyaların kendini gösterebilmesi ve sağlığınız açısından oldukça kritik. Evinizde farkında olmasanız dahi en çok temas ettiğiniz yüzeyin parkeler olduğu göz önünde bulundurulduğunda konunun önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Bu doğrultuda parkelerinizi gerektiği gibi temizlediğinizden emin olmanızda fayda var.

Buna ek olarak parke temizliği, zeminlerin daha uzun süre işlevini sürdürebilmesine ve kullanılabilmesine de katkıda bulunmaktadır. Ev dekorasyonunun en önemli parçalarından biri olan parkeleri temizlerken işinize yarayabilecek önerilerimizi uygulayarak siz de evinizde ferah ve sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz. İşte parkeleri temizlemek için sırasıyla izleyebileceğiniz 5 adım...

1. Parkelerinizi Süpürün

parke temizliği için elektrikli süpürge ile üzerine saksıda çiçek bulunan parkeyi süpürmek

Parkeleri çizmeyecek bir fırça aracılığıyla veya yumuşak aparatını taktığınız elektrikli süpürge ile parkelerinizi süpürerek parke temizliğine başlayabilirsiniz. Elektrikli süpürgeyi kullanırken süpürge aparatının halı için tasarlanan aparat olmadığından emin olmanızda fayda var. Aksi halde halı için uygun olan süpürge ucu, parkelerinizin çizilmesine yol açabilir.

Fırça veya elektrikli süpürge yardımıyla parkeleri süpürmek, parke yüzeyindeki tozların ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Ancak parke aralarında biriken kirleri yok etmek için parkeleri özenli bir şekilde süpürmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

2. Parke Üzerindeki Lekeleri Ortadan Kaldırın

Parke üzerinde temizlenmesi gereken tek şey elbette tozlar değil. Daha önceden parke üzerinde oluşan lekelerin de temizlik sürecinde ortadan kaldırılması hijyen açısından en mantıklı adım olacaktır. Bu anlamda, parke zeminine akan oje, yapıştırıcı, boya, mürekkep, meşrubat lekelerini temizlemek için alkol kullanabilir veya deterjanla ovmayı deneyebilirsiniz.

Lekeleri yok etmek için alkolden yararlanacaksanız bir kaba eşit miktarda koyacağınız alkol ve su karışımını lekeli yüzeyler üzerine uygulayıp daha sonra silebilirsiniz. Fakat bu yöntemlerle çıkmayan sakız, mum artığı gibi lekeleri sivri bir alet aracılığıyla kazıdıktan sonra yüzeye buz kompresi uygulamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ardından lekenin bulunduğu bölgeyi deterjanla ovarak yüzeyin tamamen lekeden arınmasını sağlayabilirsiniz.

3. Parkeleri Silin

mavi paspasla ahşap parkeyi silen insan

Süpürme ve lekelerden kurtulma adımlarından sonra bir kovaya dolduracağınız su ve parke temizliğinde kullanacağınız deterjanlarla yüzeyleri silebilirsiniz. Bu noktada parkelerinizi bir bez yardımıyla veya paspas adı verilen temizlik aparatları ile silmeniz daha kolay olacaktır. Ancak kullanacağınız paspası ya da bezi parkelerinizi silmeye başlamadan önce iyice sıktığınızdan emin olmalısınız.

Parke yüzeylerini temizlemek için kullanabileceğiniz birçok malzeme olduğundan bahsetmekte fayda var. Bu doğrultuda piyasada farklı kullanım amaçlarına göre deterjanlar bulabileceğiniz gibi sirkenin de etkili bir temizlik aracı olarak kullanılabileceğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Arap sabunu ve bulaşık deterjanı da yine parke temizliğinde kullanılabilecek diğer alternatiflerden.

4. Kurulama İşlemini Gerçekleştirin

Parke temizliği konusunda en önem verilmesi gereken noktalardan biri de zeminlerin ıslak kalmaması. Çünkü parkelerin ıslak kalması, şişme, aşınma, çatlamalara ve nihayetinde çürümelere yol açabilir. Bu da elbette parkelerinizin kısa bir ömrü olmasına neden olacaktır. Bu gibi durumlar yaşamamak ve parkeleri daha uzun süreli kullanabilmek için ise yüzeyleri sildikten sonra olabildiğince hızlı bir şekilde kurulamanız gerekmektedir. Mikrofiber bezler, kalan nemi hızla emdikleri için parke kurulama işleminde en çok başvurulan araçlardan biri olmaktadır.

5. Süreci Rutine Bindirin

parke üzerinde duran sprey deterjan ve arkasındaki kovanın içinde duran diğer deterjan çeşitleri

Zemin kaplamalarınızın ömrünü uzatmak, dekorasyonun verimliliğini sağlamak ve evde hijyenik bir ortam yaratmak adına yukarıdaki adımları düzenli olarak uygulamanızı tavsiye ederiz. Bu anlamda en az haftada 1 defa yapacağınız genel ev temizliği süreçlerine parke temizliğini de dahil etmenizde yarar var.

Ev dekorasyonu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Evinizi Ferahlatacak 10 Fikirle Küçük Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Parkeleri Korumak İçin Yapılabilecekler

Parke temizliği konusunda izlenebilecek adımları sıraladıktan sonra zemin kaplamasının korunması için yapılabilecekleri de belirtmeden geçmeyelim. Parkeleri korumak adına birtakım önlemler almanız, yer döşemelerinin çizilmesini ve zarar görmesini engellemenize yardımcı olacaktır. Peki bu doğrultuda neler yapılabilir?

Öncelikle halı veya kilim kullanmanın parkelerin lekelenmesini ve çizilmesini önlemek açısından oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca ev içinde ayakkabılarla dolaşmamak da yine bu konuda alınabilecek önlemlerden. Diğer yandan evdeki koltuk, kanepe gibi ağır eşyaları ve mobilyaları bir yerden bir yere hareket ettirirken sürüklemek yerine kaldırarak taşımanız da işinizi kolaylaştıracaktır.

Buna benzer şekilde keskin ve sert cisimlerin parke yüzeyi ile temas ettirilmemesine de dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde parkelerinizde darbeden dolayı izler ve çizilmeler meydana gelebilir. Son olarak, parke temizliği için kullandığınız deterjan miktarının çok fazla olmadığından emin olmanız gerektiğini de söyleyelim. Ağır kimyasallar içeren deterjanlar çok yoğun kullanıldığında parke yüzeyinin aşınmasına yol açabilir.
Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ