Depreme Dayanıklı Evler ile Bilinmesi Gereken Her Şey
Yaşadığımız coğrafyayı göz önünde bulundurduğumuzda birçok kişi, büyük yıkımlara neden olduğunu bildiğimiz depremlerden korunmak için alınabilecek en büyük önlemin depreme dayanıklı evler tercih etmek olduğunun bilincinde.
Bu anlamda yeni ev satın almak isteyen kişilerin ya da evini değiştirmek isteyenlerin aklında ise öncelikli olarak seçtikleri evin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusu canlanıyor.
Depremin yıkıcı etkilerinin zaman zaman ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde, depreme dayanıklı evlerde yaşamak pek çok kişinin ev alırken odak noktası haline geldiğini de söylemek mümkün. Peki bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen temel noktalar nelerdir?
Hazırlamış olduğumuz içeriği inceleyerek depreme dayanıklı evler ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilir, böylece yeni bir eve taşınmaya karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken noktaların neler olması gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Depreme Dayanıklı Ev Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Herhangi bir yıkıcı afet gerçekleşmeden önce gereken önlemleri almak, yaşanan doğal afetin ortaya çıkması muhtemel etkilerini minimuma indirgiyor. Deprem öncesinde alınabilecek en önemli önlemin ise depreme dayanıklı evlerin tercih edilmesi olduğunu söylemek mümkün. İşte depreme dayanıklı evlerin sahip olması gereken özellikler…
Yapı Sağlamlığı
Bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen en önemli noktanın yapı sağlamlığı olduğunu söylemek mümkün. Bu anlamda yapı sağlamlığı ise hiç şüphesiz ki kullanılan malzeme kalitesi ve evin zemini ile yakından ilişkili. Buna ek olarak yapıların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması da büyük önem taşıyor.
Yapının sağlamlığını belirleyen temel noktalardan biri ise kullanılan malzemelerin uzun yıllar boyunca sağlamlığını koruyabilmesi. Yapıda görülen çatlak, nemlenme ya da küflenme gibi durumlar depreme karşı dayanıklılığı azaltabilir.
Bu bağlamda eğer inşaatta kullanılan beton hazır değilse ve içerisine çeşitli malzemeler ilave edilerek hazırlandıysa bu durum binanın sağlamlığını riske atabilir. Ek olarak kullanılan diğer malzemelerin kalitesinden ödün verildiyse bu durumlar son derece tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
Deprem Yönetmeliğine Uygunluğu
Bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen bir diğer önemli nokta ise binanın projesinin depreme uygun olarak hazırlandığından emin olmaktır. Bu bağlamda deprem yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan bir bina depremin yıkıcı etkilerine karşı hasar görmeden içerisinde yaşayan insanları koruyabilir. Bir yapının deprem yönetmeliğine uygun olması, inşa sürecinde depreme karşı alınan tüm önlemlerin alınması ile yakından ilişkilidir.
Örneğin binanın temelinin sağlam atılmış olması, kullanılan yapı malzemelerinin kaliteli ve doğru seçilmiş olması, uzman mimarlar tarafından tasarlanarak başarılı mühendisler tarafından inşa edilmiş olması ortaya çıkan yapının depreme uygunluğunu etkileyen en önemli faktörler arasında sayılabilir.
Su Yalıtımı
Depreme dayanıklı evler ile su yalıtımı arasında bir ilişki olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir binanın uzun ömürlü ve depreme dayanıklı olmasını sağlayan en önemli faktörlerden bir tanesi de binanın su yalıtımının nasıl yapıldığıdır.
Özellikle nemli ve bol yağmur alan yerlerde yapılan binaların suya karşı korunaklı olması gerekir. Çünkü binanın yüksek oranda suya ve neme maruz kalması, yıllar geçtikçe bina genelinde çatlaklar oluşmasına ve içerisinde kullanılan malzemelerin paslanmasına neden olabilir.
Bu anlamda su yalıtımının doğru yapılması depreme dayanıklı evlerin inşası için son derece önemlidir.
Yalıtım hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Hasar Raporu
Depreme dayanıklı ev arayışınızda size yardımcı olabilecek bir diğer kriter ise seçmiş olduğunuz evin hasar raporu olup olmadığı. Özellikle ilgili yapı deprem bölgesinde bulunuyorsa bunun en önemli kriterlerden bir tanesi olduğunu da söylemek mümkün.
Alınacak hasar raporu ile daha önce yaşanmış olan depremlerde yapının hasar görüp görmediği anlaşılırken eğer bina herhangi bir zarara uğradıysa bu konuda yapılan onarım işlemlerinin hangileri olduğu ve kadar süre boyunca geçerlilik taşıdığı da öğrenilebilir.
Uzman Görüşü
Bir evin olası deprem risklerine karşı ne derece dayanıklı olduğunu gözler önüne seren en önemli noktalardan birisi de bu konuda yapılan kontrollerdir. Bu konuda yetkili kişiler tarafından yapılan depreme uygunluk incelemeleri ve yapılan resmi raporlamalar seçtiğiniz evin depreme dayanıklı olup olmadığını belirler.
Depreme Dayanıklı Prefabrik Yapılar
Prefabrik yapılar, ana fikir olarak sıhhi tesisat ve elektrik bağlantılarını içeren duvarlar, emin ve kirişlerin birbirini destekleyecek biçimde yerleştirilmesi temeline dayanıyor ve sanılanın aksine son derece sağlam yapılara sahip olarak üretiliyor.
Kimileri kurulum süreci bu kadar kısa olan bir yapının çok dayanıklı olmadığını düşüyor olabilir. Ancak özellikle deprem gibi doğal afetlerden korunmak için ilk başvurulan seçeneklerden biri olması, prefabrik evlerin sağlam yapılı düzenekler olduğunu kanıtlar nitelikte.
Prefabrik evlerin esnek ve hafif bir yapıya sahip olması da bu yapıları, depremin yıkıcı etkilerinden korunmak adına tercih edilebilecek işlevsel bir yöntem haline getiriyor.
Bu doğrultuda, birçok farklı kullanım amacına da hizmet edebilen prefabrik evlerin deprem gibi doğal afetlerde can ve mal güvenliğinin sağlanmasında büyük oranda etkili olduğunu savunmak yanlış olmayacaktır.
Dolayısıyla deprem gibi afetlerin canlı hayatı üzerindeki etkilerini görmeyi beklemeden, prefabrik evlerle tanışarak çok daha güvenli ve korunaklı bir hayata adım atarak depremin yıkıcı etkilerinden sakınmanın son derece doğru bir hareket olduğunu söylemek mümkün.
Siz de deprem gibi doğal afetlerin yıkıcı etkilerine karşı önlem almak ve prefabrik evlerin sunduğu diğer avantajları yaşamak istiyorsanız, Villa Yapı güvencesiyle hayalinizdeki eve kavuşabilirsiniz!
Prefabrik evler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Detaylı Rehber: Prefabrik Ev Özellikleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizi incelemenizi öneririz.
Yorum Yap