Fırçaları Hazırlayın! Püf Noktalarıyla Ev Nasıl Boyanır?

Fırçaları Hazırlayın! Püf Noktalarıyla Ev Nasıl Boyanır?

Betonarme, ahşap veya prefabrik ev… Yaşam alanınız hangi malzemeden inşa edilmiş olursa olsun, orayı yuva haline getiren hiç şüphesiz ki aileniz ve sizsiniz. Dolayısıyla yuvanızı kişisel beğenilerinize uygun hale getirmek de en doğal hakkınız. Bir evin en önemli dekorasyon işlemlerinden olan duvar boyama, bu noktada ailenizin ruhunu yansıtabilmenizin en etkili yollarından. Ancak ev nasıl boyanır, hangi noktalara dikkat etmek gerekir sorularının yanıtlarını bilmiyor olmanız çok normal. Sonuçta profesyonel olarak ev boyamıyorsanız, bu uygulama hakkında detaylı bilgiye de sahip olmayabilirsiniz.

Yılların tecrübesi ve en kaliteli malzemelerle yaşam alanları ve sosyal alanlar konusunda uzman olan Villa Yapı, ev boyama konusunda tüm incelikleri derleyerek işinizi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Boya hazırlığı nasıl yapılır, ev nasıl boyanır sorularının yanıtlarını bulabileceğiniz rehberimiz doğrultusunda siz de kendi evinizi bir profesyonel gibi boyayabilecek ve istediğiniz gibi bir yuva haline getirme fırsatı bulabileceksiniz!

En İdeal Şekilde Ev Nasıl Boyanır?

Ev boyama işlemi, sevdiğiniz bir renkte boya satın alıp herhangi bir fırça ile duvara uygulamaktan çok daha fazlasını gerektiriyor. Bu doğrultuda doğru adımları takip edip süreci eksiksiz tamamlamak, kusursuz bir yaşam alanına sahip olmayı garantiliyor. Peki ev nasıl boyanır? İşte 6 adımdan oluşan ve basit anlatımlar ile işinizi pratik bir şekilde tamamlamanızı sağlayacak ev boyama rehberi...

1. Eşyalarınızı Ortadan Kaldırın

evin duvarlarını merdiven yardımıyla boyama hazırlığı

Boyamaya başlamadan önce işlem süresince ortalığın toz ve kirle kaplanabileceğini göz önünde bulundurarak mobilya, duvar tablosu ve aksesuarları mümkünse başka odalara taşıyın. Eğer mümkün değilse tüm eşyaları odanın ortasında toplayıp üzerlerini gazete veya çarşafa benzer büyük bir kumaş ile örtün. Bu sayede boya malzemelerinin eşyaların üzerine damlama olasılığına karşı etkili bir önlem almış olacaksınız.

Buna benzer şekilde zemin döşemesinin de boya damlaları ile kirlenmemesi adına zemini muşamba bir örtü ile kapatmanızda büyük yarar var. Aksi halde oluşan boya lekelerini ağır kimyasallar kullanarak çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da hem cildinizin tahriş olmasına hem de ek malzemeler için ekstra ücret ödemenize yol açacaktır.

2. Duvarları Boya İçin Hazırlayın

duvarı boyamadan önce zımparalama işlemi için zımpara kullanmak

Duvarlarınızı boyamadan önce yapılması gereken bir diğer uygulama da duvar yüzeylerini boya için hazır hale getirmek. Düşündüğünüzden çok daha kritik olan bu adımı atlamanız, boyanızın arzu ettiğiniz gibi görünmemesine neden olabilir. Duvarlarınızı boyaya hazırlamak için öncelikle yüzeylerin durumunu gözlemlemenizde fayda var. Daha sonra ise duvarlardaki sorunlara uygun yöntemler uygulayarak duvarlarınızı hazır hale getirebilirsiniz.

Bu anlamda eğer duvar yüzeyinde rutubet veya çatlak oluşumu varsa bu bölgeleri zımpara ve macun gibi malzemelerle onarmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Duvarları pürüzsüz hale getirdikten sonra ise yüzeyde kalan toz kalıntılarını temizlemek için sabunlu su ve sünger kullanabilirsiniz. Tozların temizlenmesi, boyama işleminden sonra duvarınızın daha estetik görünmesine ve kullandığınız boyanın daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Ek olarak, duvarlardaki kabloları, kirişleri, prizleri ve diğer detayları da bantlayarak kapatmanız, boyanmaması gereken yerleri korumanızı sağlayacaktır.

3. Duvarlara Astar Uygulayın

rulo fırça ile boya öncesi duvarı astarlamak

Ev nasıl boyanır sorusunun yanıtını aradığımız bu süreçte artık sıra duvarların astarlanmasında. Bu işlemi mutlaka her boyama işlemi öncesinde yapmalısınız. Böylece boyanın duvar yüzeyinde daha iyi tutunmasını sağlayabilir ve dolayısıyla boyadan da tasarruf edebilirsiniz. Astarlama için astar boyayı tüm duvarlara bir kat uygulamanız yeterli olacaktır. Ardından boya işlemine geçmeye yalnızca bir adım kadar uzak olduğunuzu söyleyebiliriz.

4. Boyaları İşleme Hazırlayın

Boyalarınızı satın aldıktan sonra en güzel sonuçları alabilmeniz için hazırlık yapmanız büyük önem taşıyor. Bu anlamda boyaları doğru şekilde hazırlamak için boya markasının önerdiği adımları izleyebilirsiniz. Söz konusu adımlar genellikle boya malzemesinin inceltilmesini içerir. Boyanın inceltilmesi için de boyanın olduğu kovaya belirli bir ölçüde inceltici malzeme karıştırılır. Ancak bu konuda en doğru işlemi uyguladığınızdan emin olmanız için boyayı satın aldığınız yapı firmasına danışmanız veya boya kovasında yazan yönergeleri takip etmeniz yararlı olacaktır.

5. Evinizi Boyayın

evin duvarlarını boyama süreci, badana

Astarın tamamen kurumasının ardından boyaları da hazırladıysanız artık evin duvarlarını sırasıyla boyamaya başlayabilirsiniz. Öncelikle tavan, sonra duvarlar ve son olarak süpürgelikleri boyayarak süreci pratik bir şekilde tamamlayabilmeniz mümkün. Tavanlar için çoğunlukla beyaz boya tercih edilse de isteğe göre elbette farklı bir renk de kullanabilirsiniz. Ancak bu noktada tavan renginin duvarlardan daha açık renkte olması gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Köşe ve kenarların olduğu incelikli bölgeleri ise kestirme fırçası ile detaylı bir şekilde boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile de duvarlarınızın yüzeylerini renklendirip boyama işlemine son halini verebilirsiniz. Ayrıca duvarlarda istediğiniz rengi yakalayabilmek için boyanızı 2 veya 3 kat uygulayabilirsiniz. Fakat katları yaparken en az 2 saat beklemenizde fayda var. Tüm bu işlemlerin ardından duvarlarınızın yüzeylerini olası hatalara karşı tekrar gözden geçirin ve kuruduktan sonra rötuşları yapın.

6. Boya Sonrası Evinizi Temizleyin

yeni boyanmış evin koridorunda duran ahşap şifonyer

Boya-badana işlemlerinin bitmesi, tüm sürecin de son bulduğu anlamına gelmiyor. Sırada yaşam alanınızı gerçek bir yuvaya dönüştürmek var. Bunun için prizleri ve kabloları boyadan korumak için uyguladığınız bantları kaldırmakla işe başlayabilirsiniz. Daha sonra varsa eşyalara damlayan boyaları temizleyin. Son olarak, evi genel düzenine kavuşturmak için temizlik maddeleri ile döşemeleri ve mobilyaları temizleyip eşyaları olması gerektiği yerlerine geri yerleştirin.

Ev nasıl boyanır sorusunun yanıtını birlikte bulup adımları tek tek irdelediğimize göre artık mevsimlik boya işlemlerinde veya yeni mobilyalar aldığınız zaman evinizi pratik bir şekilde boyayabilirsiniz. Bunun aynı sıra ev dekorasyonu konusunda önerilere ihtiyacınız varsa Küçük Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Önceki Yazı Home Ofis Nedir ve Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ