Yapı Ruhsatı Nedir, Ne İşe Yarar?
İnşaat işi ile uğraşanların sık sık karşılaştıkları, fakat diğer herkesin yalnızca bir yapıya ihtiyaç duydukları anda karşılarına çıkan yapı ruhsatı, mutlaka bilinmesi gereken bir kavramdır. Hatta bir yapının inşası söz konusu olduğunda yapı ruhsatı hakkında fikir sahibi olunmadığı takdirde inşaat yapımına dahi başlanamaz. Dolayısıyla eğer bir yapı için kollarınızı sıvayacaksanız, ilk olarak yapı ruhsatı nedir sorusunun yanıtını bulmanızda büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz.
Yapı ruhsatı, bir tür izin belgesi olarak tanımlanabilir. Yapınızın belli başlı kanuni hüküm ve yükümlülükleri taşıdığını bildiren bir izin belgesi olan yapı ruhsatına neden ihtiyacınız olacağını ise içeriğimizin devamını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Dahası, yapı ruhsatına başvurmak için gereken evraklar, yapı ruhsatı olmadan yapı sahibi olma yolları ve diğer önemli noktalar da içeriğimizin devamında. İşte yapı ruhsatı hakkında kesinlikle bilmeniz gereken tüm detaylar...
Ayrıca emlak vergisi hakkında bilgileri de Bilmeniz Gereken Tüm Detaylarıyla Emlak Vergisi Nedir? başlıklı içeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.
İnşaatın Olmazsa Olmazı Yapı Ruhsatı Nedir?
Tahmin edeceğiniz üzere ne tür bir yapıdan söz edersek edelim herhangi bir inşaatın başlayabilmesi için birtakım izinler alınması gerekmektedir. Bu izinler, inşaatın belirlenen hukuksal çerçeveye uygun olarak ilerletileceği ve tamamlanacağını gösterir. Bu izinlerden biri olan yapı ruhsatı da ruhsata tabii olan bir yapının inşaatına başlanabilmesi için verilen bir belge türüdür.
Bir nevi inşaata başlama lisansı olarak da ifade edebileceğimiz yapı ruhsatı, başlıkta da belirttiğimiz gibi bir yapı için olmazsa olmazdır. Yapı ruhsatı olmadan bir inşaat projesine başlamak mümkün değildir. Yani İmar Kanunu kapsamında belirtilen ve şekle bağlanan yapı ruhsatı, söz konusu kanunda ifade edilen kamu kurum ve kuruluşları haricinde tüm yapılar için mutlaka alınması gereken bir izin belgesidir.
Belirlenen koşullara uygun olduğu tespit edilen ve bu doğrultuda yapı ruhsatı tahsis edilen inşaatlar için yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilmektedir. Fakat buna göre yapı ruhsatının verildiği tarihten sonraki 2 yıl içerisinde inşaatın başlamış olması gerekmektedir. Ayrıca 2 yıl içinde başlatılan inşaatın 5 yıl içinde de tamamlanması beklenmektedir.
Aksi halde yapı için alınan ruhsatın geçerlilik süresi sona erecektir. Öte yandan yapı ruhsatı alındıktan sonra dahi yapıda yapılacak değişiklikler için ruhsatın yenilenmesi gerektiğini de belirtmekte fayda var.
Yapı Ruhsatı İçin Nasıl Başvurulur?
Yapı ruhsatı nedir sorusunun yanıtını bulduğumuza göre artık bu ruhsatı için nasıl başvurulacağını da açıklamam gerek. İnşaata başlanırken alınması zorunlu olan yapı ruhsatı, ilgili arazi üzerinde hayata geçirilecek inşaat projesi ile ilgili her detayın göz önünde bulundurulup değerlendirilmesi sonucu verilir. Bu nedenle başvuru için yapı sahiplerinin veya vekillerinin yapı ruhsatı alma dilekçeleri ile birlikte ibraz etmeleri zorunlu olan bazı evraklarla birlikte belediyelere başvurmaları gerekir. Eğer söz konusu yapı, mücavir alan dışında bulunuyorsa yapı ruhsatı için başvuru belediyelere değil, valiliklere yapılır.
Yapı ruhsatına başvururken iletilen belgelerde bir yanlışlık ya da eksiklik olmadığı takdirde yapı için tahsis edilen yapı ruhsatı, 30 gün içerisinde yapı sahibine teslim edilir. Ancak yapı ruhsatı almayı beklemeden inşaata başlandığı hallerde yapı için yıkım kararı verilir ve mal sahibine de para cezası kesilir.
Yapı Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Hangileridir?
Yapı ruhsatına başvurmak için birtakım evrakların ibraz edilmesi zorunluluğundan söz etmiştik. Bu belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkün:
Eğer yapı sahibiyseniz;
- Ruhsat dilekçesi
- İmar çap aslı
- Vergi borcu yoktur yazısı
- Tapu kayıt sureti
- Ada ve parsele ait ölçü krokisi
- Ada ve parsele ait arsa aplikasyon belgesi
- Yapı aplikasyonu
- Plankote
- Numarataj Krokisi
- Yapı denetim harcı ödendi belgesi
- Mal sahibinin kimlik fotokopisi
- Su ve Atık Su İdaresi yazısı
- Arsa boştur onayı ile birlikte ilgili belediyede başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Yapı Ruhsatı Alınmazsa Ne Olur?
Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir, yapı ruhsatı almak için hangi belgelerle başvurulmalıdır sorularının yanıtlarını artık biliyorsunuz. Peki yapı ruhsatı alınmadığı takdirde ne olur? Hem inşaatın başlayabilmesi hem de inşaat sürecinin sürdürülebilmesi için kanuni zorunluluğu olduğu gibi gerekli de olan yapı ruhsatı alınmadan inşaata başlanırsa, inşaatın bulunduğu bölge belediyesi inşaatı durdurma kararı alabilir.
Bununla birlikte inşaatın yıkılması kararı da verilebilir. Diğer yandan inşaatına ruhsatsız başlanan yapının mal sahibi, müteahhit ve diğer sorumlular yüksek miktarlarda para cezaları ödemek durumunda kalırlar.
Prefabrik Evler İçin Yapı Ruhsatı Gerekli Mi?
Prefabrik evler, sizin de bildiğiniz üzere son dönemlerde giderek daha popüler hale gelen birer yaşam alanı olarak karşımıza çıkıyorlar. Dolayısıyla hızlı kurulum, portatiflik, uygun maliyet gibi avantajlarından dolayı tercih edilen prefabrik evler için de yapı ruhsatı almanın gerekli olup olmadığı sorusu da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.Yapı türü olarak betonarme veya diğer ev çeşitlerinden farklı olsa da inşası için tüm yapılar gibi imarlı bir arsaya ihtiyaç duyulan prefabrik evler için de yapı ruhsatı gerektiğini belirtmemiz yanlış olmayacaktır. Fakat prefabrik yapıların ruhsat işlemleri için kimi belediyelerde daha farklı bir süreç işlediğinden söz etmek de mümkün.
Bunun için prefabrik konut inşa edeceğiniz yerin bağlı bulunduğu belediyeye danışmanız, en doğru adım olacaktır.Buna benzer şekilde prefabrik eviniz için yapı ruhsatı koşulları ve diğer merak ettiğiniz tüm konuları, prefabrik yapı uzmanı Villa Yapı ile iletişime geçerek öğrenebileceğinizi de söyleyebiliriz.
Konusu açılmışken imarsız arsalar üzerine prefabrik ev inşa edebilme koşulları ile ilgili bilmeniz gereken noktaları da İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Yorum Yap