Pratik İpuçlarıyla Taşınma Rehberi
Taşınma fikri ortaya çıktığında çoğu zaman bu süreç biraz göz korkutucu olabiliyor. Bunda hiç şüphesiz ki eşyaların taşınırken kırılma veya kaybolma olasılığı gibi kaygılar etkili olduğu gibi eşyaların yeni ortama yerleştirilmesi, taşınması gibi zaman alan durumlar da etkili olmaktadır. Elbette bu konuda size hak veriyoruz, fakat planlı bir süreç yürüttüğünüzde taşınmak aslında o kadar da endişe yaratacak bir durum değil, aksine heyecanlı bir süreç halini alabilir.
Bu doğrultuda önceliğiniz ilk başta yapılacaklar listesi hazırlamak olmalı. Böylece işleyiş daha düzenli ve eksiksiz ilerleyecektir. Aksi halde unuttuğunuz, göz ardı ettiğiniz birçok önemli detaya çok sonradan ihtiyaç duymanız, taşınma sürecinin aksamasına yol açabilir. Diğer yandan liste hazırlamaya nereden başlayacağınıza karar vermekte zorlanıyorsanız, sizin için hazırladığımız içeriğimizde belirttiğimiz noktaları dikkate alarak kendi “taşınırken yapılacak” listenizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Söz konusu listeyi takip ettiğiniz takdirde sürecin son derece pratik bir şekilde ilerlediğini ve aslında yeni bir eve taşınmanın heyecanlı bir yenilik olduğunu çok daha iyi anlayacağınıza eminiz. O halde dilerseniz daha fazla zaman kaybetmeden, prefabrik yapı sektörünün öncülerinden Villa Yapı’nın sizin için bir araya getirdiği maddeleri incelemeye başlayalım.
Taşınırken Önem Verilmesi Gereken 5 Madde
Maddeleri değerlendirmeye geçmeden önce eski evinizdeki/ofisinizdeki eşyaların yeni yaşam alanına sığıp sığmayacağını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Böylece eşyaların bir kısmının daha sonradan dışarıda kalmasının önüne geçebilir ve yeni yaşam alanınızın büyüklüğüne göre taşınması gereken eşyalara karar verebilirsiniz. Bu tüyomuza dikkat ettiyseniz, artık diğer adımlara geçebilirsiniz demektir.
Eğer yeni yaşam alanınız eskisinden daha küçükse, Trendlere Uygun Pratik Ev Dekorasyon Fikirleri başlıklı içeriğimize göz atarak dekorasyon konusunda yardım alabilirsiniz.
1. Kıyafetleri Ayırın
Kıyafetleri paketlerken önceliklendirmeniz faydalı olacaktır. Buna göre ilk olarak tamamen taşınana kadar giyeceğiniz kıyafetleri planlayıp diğerlerini paketlemeye başlayabilirsiniz. Bu sırada kıyafetler arasında eskiyen ve artık giymediğiniz giysileri ayırarak iş gücünüzü daha verimli bir şekilde de kullanabilmeniz mümkün. Artık kullanmayacağınızı öngördüğünüz bu eşyaları ise ihtiyacı olanlarla paylaşabilirsiniz.
Ardından, kalan kıyafetleri mevsimlere göre kategorilendirmek, yeni evinizde paketleri açarken işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Öte yandan aksesuar ve takılarınıza uygun koliler, hatta kutular ile zarar görmelerini engelleyebilirsiniz. Hatta bu tür eşyalarınızı havalı poşetler içine koyarak orijinalliklerinin bozulmasının önüne geçebilirsiniz.
2. Mobilyaları Demonte Hale Getirin
Mobilyalar, büyük ve ağır eşyalar olduklarından taşınma sürecinde en çok özen gösterilmesi gereken eşyalar arasında yer almaktadır. Bu anlamda öncelikle büyük mobilyaları demonte hale getirip parçalarına ayırmak, en mantıklı karar olacaktır. Bu sayede yeni evinize taşındığınızda eşyaları birer birer birleştirerek eski hallerine getirebilir ve taşınma sürecini de daha pratik bir sürece dönüştürebilirsiniz.
Ancak elbette mobilyaları parçalarına ayırmak, kırılma veya çizilme olasılıklarını tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Mobilya parçalarını dikkatli bir şekilde havalı naylon poşetlerle birlikte paketlemek veya streç filmlerle kaplamak ya da aralarına yumuşak birer kumaş parçası koyarak kolilemek, bu konuda size yardımcı olabilir. Ek olarak, mobilyaları odalara göre kategorilendirmek ve parçaların bulunduğu kolileri isimlendirmek de size zaman kazandırarak aradıklarınızı kolayca bulmanıza yardımcı olacaktır.
3. Gıdaları Paketleyin
Taşınırken genellikle göz ardı edilen ve son ana bırakılan gıdaların paketlenmesi konusu, aslında düşünüldüğü gibi son dakika işi değildir. Bu anlamda örneğin kuru ve bozulmayacak gıdaları taşınma sürecinin son aşamasına gelmeden paketleyebilir ve süreci daha pratik hale getirebilirsiniz. Ancak son tüketim tarihi yaklaşan ve oda koşullarında bozulma olasılığı bulunan gıdaları bu aşamada paketlemek tabii ki doğru olmayacaktır. Bu tür yiyecekleri taşınana kadar tüketmek üzere buzdolabında bekletmek daha mantıklı bir hamle olacaktır.
4. Nakliye Firmasına Karar Verin
Daha önceden tercih etmiş olduğunuz bir nakliye firması ile yeniden iletişime geçebilir ve böylece taşınma gününe karar verebilirsiniz. Ancak yeni bir nakliye firması arayışındaysanız, bu noktada yakın çevrenizin tavsiyelerini göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır. Diğer yandan internetteki nakliye firması yorumlarına göre de kararlarınızı şekillendirebilmeniz mümkün.
Nakliye firmaları ile tek tek iletişime geçip tekliflerini değerlendirdikten sonra ise hangi firma ile yola çıkacağınızı belirleyerek taşınma tarihini resmi hale getirebilirsiniz. Bu aşamada, taşıma firmalarına montajı ve kurulumu yapılacak eşyalar hakkında bilgi vermeniz yararınıza olacaktır. Ardından tüm eşyalarınızın nakliye sırasında sigortalanacağından da emin olduktan sonra bir sonraki maddeye geçebilirsiniz.
5. Abonelikleri Taşıyın
Taşınma işlemi sürecinde kritik öneme sahip olan bir diğer konu ise elektrik, su, doğalgaz, internet gibi aboneliklerdir. Neticede kimse taşındığı yerde elektriksiz veya susuz kalmak istemez. Bu nedenle taşınmadan önce yeni evdeki/ofisteki aboneliklerin başlatıldığından emin olmanız gerekiyor.
Taşınma Sırasında Hayatınızı Kolaylaştıracak Tavsiyeler
- Cam, porselen tarzında kırılma potansiyeli yüksek eşyaları mutlaka ayrı ve dikkatli paketleyin ve bu eşyaları yerleştirdiğiniz paketlerin üzerine de “kırılacak” notu düşün. Böylece taşınma esnasında eşyalarınızın zarar görme olasılığını minimuma indirmiş olacaksınız.
- Paketlediğiniz eşyaları üst üste dizerken ağırlığı fazla olanları alta ve daha hafif olanları üste yerleştirmek, hafif ürünlerin zarar görmesinin önüne geçecektir.
- Taşınırken yapılacaklar listenizi kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Böylece taşınma süreci ilerlerken dahi aklınıza gelen maddeleri listenize hemen ekleyebilir, tamamladığınız maddeleri ise kolaylıkla listeden çıkarabilirsiniz.
- Petrol veya gaz ile çalışan sobaları taşınmaya hazırlanırken mutlaka temizleyin. Bu tarz eşyalar içi dolu halde taşındığında tehlikeli durumların yaşanmasına neden olabilirler.
- Tüm eşyalarınız yeni yaşam alanınıza taşınmadan önce badana-boya işlerinin tamamen bittiğinden emin olun.
- Yeni eviniz/ofisinizde ilk oturacak kişi sizseniz, inşaat temizliğini eksiksiz bir şekilde yapmanızda fayda var.
Ek olarak, yeni evinizin döşemelerini nasıl temizlemeniz gerektiğini Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Parke Temizliği Rehberi başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Yorum Yap