İmar Barışı Nedir? İmar Barışı Prefabrik Evleri Kapsıyor Mu?

İmar Barışı Nedir? İmar Barışı Prefabrik Evleri Kapsıyor Mu?

Son dönem mimari trendler arasında prefabrik evler, ön plana çıkan seçenekler arasında yerini aldı. Tasarımsal açıdan pek çok şekilde yorumlanabilen prefabrik evler, kolay kurulumları ve güvenli yapılar olmaları sayesinde ön plana çıkıyor.

Eğer siz de bir arsa sahibi iseniz, mutlaka prefabrik ev seçeneklerini araştırmış olmalısınız. Sahip olduğunuz arsa imarlı ise dilediğiniz prefabrik evi istediğiniz gibi inşa ettirebilirsiniz. Eğer arsanız imarlı değilse, sahip olduğunuz prefabrik ev ile imar barışından faydalanabilirsiniz.

Aklınızda imarlı ve imarsız arsanın ne olduğuna dair soru işaretleri varsa "İmar Nedir ve İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?" içeriğimizden de faydalanabilirsiniz.

Arsanızın imar durumunu sorguladıktan sonra eğer sizin için gerekli ise imar barışından faydalanabilirsiniz. İmarsız arsaya prefabrik ev yapmak isteyenlerdenseniz ya da halihazırda böyle bir eviniz varsa, imar barışı konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde imar barışı nedir, imar affı için nasıl başvurulur ve imar barışı prefabrik evleri kapsar mı sorularının yanıtlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.

İmar Barışı Nedir?

imar barışı nedir

İmar barışı, yapı sahiplerinin imar ve iskan sorunlarını çözen Yapı Kayıt Belgesi'ni, 3194 sayılı İmar Kanunu’na ilave edilen 16. madde ile temin etmelerini sağlayan düzenlemedir. Yapılan düzenleme ile ev sahipleri, imarsız arsaya yapılan yapıları kayıt altına alabilirler. Bu sayede imarlı yapıların sahip olduğu tüm haklardan faydalanabilirler.

İmar barışı faydaları nelerdir diye soracak olursanız, bu konuda uzun bir liste sıralamak mümkün. Öncelikle yasa dışı olarak görünen imarınız yasal hale gelmiş olur. Düzenleme öncesinde hukuksuz yapılara verilmiş yıkım kararları da İmar Yeni Kayıt Belgesi oluştuktan sonra iptal edilir.

Sahip olduğunuz yapıda kat mülkiyeti hakkı sizlere tanınır. İmar barışından faydalanmış yapılar için krediye uygunluk şartı tamamlanarak banka kredisi alınabilir.

İmar Affı İçin Nasıl Başvurulur?

imar affı başvuru

İmar affı için başvuru yapmak düşünüldüğü kadar zahmetli değildir. Arsa sahibinin ya da yasal vekilinin başvurusu sonucunda işleme alınan imar barışı talepleri, e-Devlet platformu üzerinden zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Buna ek olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkili olarak belirlenen kurullara da başvuruda bulunmak mümkündür.

Başvurunuz alındıktan sonra en kısa sürede dönüş gerçekleşir. Başvurduğunuz yapı üzerine sadece bir adet Yeni Kayıt Belgesi edinmeniz mümkün olacaktır. Başvuru aşamasından önce gerekli evrakları gereken bilgileri toplayarak işleminize başlayabilirsiniz.

İmar affı başvurusu için gereken bilgiler:

  • e-Devlet şifresi
  • Telefon numarası
  • Ada ve parsel bilgileri içeren tapu (varsa)
  • E-posta adresi
  • Yapının adresi
  • m² cinsinden toplam inşaat alanı
  • Yapıdaki konut veya iş yeri sayısı
  • İlgili belediyelerden alınacak arsa ya da arazinin emlak vergi birim değeri
  • m² cinsinden yapının bulunduğu arsanın alanı
  • İmar mevzuatına neden aykırı olduğunun gerekçesi
  • Yapıya ait bir fotoğraf

Ayrıca, başvuru sırasında sistemin size sunduğu seçenekler arasından yapı sınıfını da işaretlemeniz gereklidir.

İmar Barışı Prefabrik Evleri Kapsar mı?

İmar barışı nedir sorusuna yanıt bulduk. Buna ek olarak eğer imar barışı prefabrik evleri kapsar mı diye düşünüyor, kapsamla ilgili endişe duyuyorsanız kaygılanmanıza hiç gerek olmadığını söyleyebiliriz. İmar barışı sayesinde alınan Yeni Kayıt Belgesi'ne prefabrik eviniz için de başvuru yapabilirsiniz.

maket ev ve anahtar
Sahip olduğunuz yapı yıkılana kadar ya da kentsel dönüşüme girene kadar belgeniz geçerliliğini koruyacak ve yapı sahiplerinin elinde bulunan imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İmar barışına dahil olmuş prefabrik yapılarınız için elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi altyapı ihtiyaçlarınızı da en rahat şekilde halledebilirsiniz. Buna ek olarak iş yeri ve restoran ruhsatlarına başvurarak binanızı farklı amaçlar ve iş kolları için de kullanabilirsiniz.

Dolayısıyla prefabrik ev sahibi olmak için beklemenize hiç gerek yok. Prefabrik ve konteyner sektörünün öncülerinden Villa Prefabrik aracılığı ve güvencesiyle ihtiyacınıza uygun prefabrik yapılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, istek ve ihtiyaçlarınızı belirlemek!

Bu doğrultuda tek katlı prefabrik ev veya dubleks prefabrik ev seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. En rahat edeceğiniz prefabrik evleri, farklı tasarım ve alan ölçülerine göre Villa Prefabrik sayesinde kolaylıkla seçebilirsiniz.

Yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesi ve dayanıklılığı sayesinde uzun seneler sıkıntı yaşamadan prefabrik evinizi kullanabilirsiniz. Prefabrik evleri tercih etmeniz, güçlü bir deprem kuşağında yer alan ülkemizde en güvenilir yapı tercihlerinden birine sahip olmanız anlamına gelecektir. Tüm bunlara ek olarak, Villa Prefabrik ile kurulum ve işçilik avantajı sayesinde hayalinizdeki prefabrik eve en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Önceki Yazı Ev Seçimi Yaparken Metrekare Nasıl Hesaplanır?
Sonraki Yazı Zamanı Daha Keyifli Geçirmek İçin Evde Yapılacak 10 Aktivite

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ