İnşaat Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?

İnşaat Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Daha önce hiç kimsenin oturmadığı, el değmemiş bir evin ilk kullanıcı olmak hiç şüphesiz ki mükemmel bir histir. Ancak inşaat sonrasında bir evi yaşamaya hazır hale getirmek için yapılması gerekenler, elbette diğer evlerden farklı olacaktır. Bu anlamda öncelikle inşaat temizliği yapılması gerektiğini unutmamak gerekiyor. İnşaat temizliğinin klasik temizlikten ne kadar farklı olabileceğini düşünüyorsanız, inşaat temizliğinin aslında biraz daha zahmetli ve daha fazla detay gerektiren bir temizlik süreci olduğunu hemen belirtmiş olalım.

Ancak bu sizin gözünüzü korkutmasın; çünkü ihtiyaçlarınıza uygun ve düşük maliyetli prefabrik yaşam alanları üreticisi Villa Yapı olarak biz, bu konuda sizin için ayrıntılı bir rehber hazırladık. Bu sayede siz de yeni evinize yerleşip yeni hayatınızın tadını çıkarmaya başlamadan önce atmanız gereken adımları öğrenerek temizlik ihtiyaçlarınızı daha pratik bir şekilde giderebilirsiniz.

Ev sahibi olmak için izlemeniz gereken yolları ise Ev Nasıl Alınır? Yeni Ev Sahibi Olacaklar İçin Adım Adım Öneriler başlıklı içeriğimizi okuyarak öğreneblirsiniz.

Adım Adım İnşaat Temizliği

İnşaat temizliği her ne kadar zahmetli bir iş olsa da neyse ki yeni ev tamamen boş olduğu için temizliği sürdürmek size pratiklik sağlayacaktır. Böylece sizin için sıraladığımız adımları uygulayarak olabildiğince kısa sürede evinizi yaşamaya hazır hale getirebilmeniz mümkün hale gelecek. Bu noktada temizlik sürecini kısaltmak için eğer mümkünse birkaç kişi ile birlikte çalışmanızı tavsiye ederiz.

Ancak kalabalık bir çalışma grubuna sahip olduğunuzda da herkesin verimli çalışabilmesi için iş bölümü yapmanızda yarar var. Temizlenecek odaların veya bölümlerin dağılımı yapıldığında herkes kendi alanını bilecek ve kendi görevini çok daha titizlikle yerine getirebilecektir. Peki ama inşaat temizliği nasıl yapılır? İşte adım adım inşaat sonrası temizlik tüyoları...

1. Kaba Pisliklerin Temizlenmesi

fırça yardımıyla zeminden toplanan inşaat pislikleri

İnşaatı henüz yeni tamamlanmış evlerde çoğu zaman inşaat malzemelerinden arda kalan kalıntı ve atıklar kalır. Bunları koliler, kablolar, boya fırçaları, molozlar ve bantlar şeklinde sıralamak ve hatta bu listeyi çoğaltabilmek mümkün. İlk etapta evin içini bu atıklardan temizleyerek işe koyulmak en mantıklı adım olacaktır. Bu doğrultuda evdeki kaba pisliği koliler veya poşetler içinde biriktirerek hepsinden toplu bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Fakat inşaat temizliğine girişmeden önce ortamdaki tozu solumanızı önlemek adına bir maske kullanmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde gözle görülemeyecek kadar ufak da olsa sizin için zararlı olabilecek kimyasalları, mikrop ve bakterileri soluyarak tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarmanız olası. Tedbirinizi aldıktan sonra ise evdeki kaba pisliği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer çok büyük molozlar söz konusuysa bu konuda temizlik için belediyeden yardım alabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.

2. Camlardaki Kalıntıların Yok Edilmesi

İnşaat sırasında pencere ve kapı camlarına sıçramış kalıntılar ise evinizde sizi en çok zorlayacak noktalardan biri olabilir. Fakat hemen sizi rahatlatalım; zor leke yoktur, güçlü leke çıkarıcı yöntemler vardır. Örneğin bir jilet yardımıyla önce boya, bant ve harç kalıntılarını kazıyabilir ve ardından tiner veya güçlü bir malzeme ile silerek tamamen temizleyebilirsiniz. Bu noktada kullanacağınız kimyasal direkt olarak teninizle temas etmemesi gerektiğini unutmamalısınız.

Diğer bir önerimiz de cam yüzeydeki kalıntıları su ile ıslatarak yumuşattıktan sonra camı kazımak için tekrar jilete başvurabilirsiniz. Son olarak camlarınızdan temizlediğiniz kalıntıları da ilk adımda biriktirdiğiniz inşaat artıkları ile birlikte evinizden uzaklaştırarak bu adımı da tamamlayabilirsiniz.

Ev boyama hakkında bilgi sahibi olmak için ise Fırçaları Hazırlayın! Püf Noktalarıyla Ev Nasıl Boyanır? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

3. Zemindeki Kalıntıların Kazınması

bir zeminden kazıyıcı yardımıyla çıkarılan boya

Camlardaki gibi evinizin zemininde de boya kalıntıları, alçı ve harç malzemelerine rastlayabilmeniz mümkün. Bu izleri ise zemine zarar vermeyeceğinden emin olduğunuz bir kimyasal madde yardımıyla temizleyebilirsiniz. Zorlu kalıntılar için elbette yine bir kazıyıcı araç kullanabilirsiniz. Ancak zeminlerin özelliğini kaybetmemesi için dikkatli olmanızı ve nazik hareketlerle kalıntıları kazımanızı tavsiye ederiz.

4. Dolapların Temizlenmesi

Evinizi inşaat artıklarından temizlerken atlanmaması gereken bir diğer detay da dolap içleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda dolaplarda kalan inşaat artıklarını toparlayıp attıktan sonra bir bez yardımıyla dolap içlerinin tozlarını almanız ve daha sonra da dolap kapaklarını silmeniz yeterli olacaktır. Ek olarak, dolapların eşya yerleştirilmeden hemen önce detaylı bir şekilde temizlenmesi gerektiğini de belirtmiş olalım. Özellikle mutfak dolaplarının içlerini deterjanlı bir bez ile silmeniz, evinizin hijyenine katkıda bulunacaktır.

5. Banyo ve Tuvalet Temizliği

Evin diğer odaları gibi ıslak zeminli banyo ve tuvaletlerin de inşaat temizliği sürecinde es geçilmemesi gerekiyor. Çünkü derz dolgularından kalma tozlar fayansların üzerini kaplamış olacaktır. Ayrıca fayanslarda yine harç malzemesi kalıntıları olabilir ve bu kalıntıları kazıyarak çıkarmak gerekebilir. Bu sayede evinize yerleşmeden önce yapacağınız son temizlik çok daha pratik bir şekilde tamamlanacaktır.

6. Kapıların Silinmesi

bir bez yardımıyla kapıyı silen pembe eldivenli el

İnşaat sonrası temizlik için son aşamalara gelirken artık evin tozlanmasını önleyecek adımlar atabilirsiniz. Buna göre odaların kapılarını ve evin dış kapısını nemli bir bezle silerek tozlarını almalısınız. Eğer çok fazla toz olduğunu düşünüyorsanız, kapılarınızı küçük bir fırça yardımıyla toz birikintisinden kurtarabilir ve ardından son adım olarak nemli bezle kirlerinden arındırabilirsiniz.

7. Zeminin Detaylı Temizlenmesi

Tüm bu inşaat temizliği sürecinde tozlar ve kirler zemine döküleceğinden zemin yüzeylerinin temizlenmesini en sona bırakmalısınız. Aksi halde temizlenen zemin, inşaat temizliği süresince tekrar tekrar kirlenecektir. Peki zeminler nasıl temizlenmeli? Parke, seramik veya ne tür bir zemine sahipseniz öncelikle elektrikli bir süpürge yardımıyla tüm tozları almanızı öneririz. Ardından zeminin türüne göre özel bir yüzey temizleyici deterjan ve su aracılığıyla yerleri paspaslayıp son haline getirebilirsiniz.

Tüm inşaat temizliği adımlarından sonra eşyalarınızı yeni evinize taşıdıktan sonra tekrar detaylı bir temizlik yapmanızı öneririz. Ev temizliği konusundaki tüyolar için ise Bilmediğiniz İpuçlarıyla Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır?
Sonraki Yazı Trendlere Uygun Pratik Ev Dekorasyon Fikirleri

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ