Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır?

Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır?

Ev sahipleri için en önemli konuların başında yalıtım geliyor. Çünkü yalıtım, hem yaşanılabilir hem de yatırım yapılabilir bir evin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkıyor. İlk defa ev sahibi olacak veya daha önce yalıtım yaptırmamış kişiler, yalıtım konusunda yeteri kadar bilinçli olmayabilirler. Ancak yalıtım nedir sorusunun yanıtını ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin herkesin bilmesinde fayda var.

Yalıtım çeşitlerini öğrenmek ve ev için gerekli olan yalıtım türünü yaptırmak, aslında yaşam kalitesinin artmasında büyük bir rol oynadığı için önem verilmesi gereken bir konu. Peki siz yalıtım hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorsunuz? Eğer henüz yeterince bilinçli değilseniz veya yalıtımla ilgili bilgi dağarcığınızı genişletmek istiyorsanız, sizin için en ideal prefabrik yaşam alanlarını inşa eden Villa Yapı’nın hazırladığı içeriğin devamını inceleyebilirsiniz.

Hayatınıza yeni bir evde devam etmeyi planlıyorsanız Ev Nasıl Alınır? Yeni Ev Sahibi Olacaklar İçin Adım Adım Öneriler başlıklı içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Yalıtım Nedir, Neden Yapılır?

İzolasyon olarak da anılan yalıtım kavramı, temel olarak çeşitli malzemelerin kullanılarak istenmeyen enerjinin bir taraftan diğer tarafa geçişinin engellenmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Daha açık olmak gerekirse ev ortamının birtakım malzemelerle izole edilmesi ile ses, ısı gibi enerjilerin bu ortama sızmasını sağlama işlemine yalıtım adı verildiğini söyleyebiliriz.

Bir diğer deyişle, evinizi soğuktan, sıcaktan, nemden, gürültüden ve bunlara benzer rahatsızlık yaratabilecek diğer enerji türlerinden korumak için yalıtım yaptırmanız gerekmektedir. Yalıtım sayesinde hem evinizin daha huzurlu ve konforlu hem de sağlıklı ve dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Doğru teknikle yapılan yalıtım işlemleri, evde kullanılan enerjiden tasarruf etmeyi de mümkün kılacaktır. Ayrıca yalıtım malzemeleri çoğu zaman bakım gerektirmediğinden uzun vadede ortaya ek maliyetler çıkmasını da önlemektedir. Diğer yandan yalıtım sayesinde ev ortamını ve yapıyı olduğu kadar çevreyi korumak da söz konusu olacaktır.

Yine de yalıtım nedir sorusunun yanıtını tam olarak özümseyebilmek için yalıtım türleri hakkında bilgi sahibi olmak gerektiğini de belirtmemizde yarar var. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yalıtım çeşitleri ve yalıtım yaptırılmadığı takdirde meydana gelebilecek durumlar ile yalıtım uygulamalarını incelemeye başlayalım.

Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?

Yalıtım nedir sorusuna yanıt niteliğinde bir evin yalıtım malzemeleri uygulanmış duvarı

Evinizde huzur bir şekilde yaşamak, yağışlı havaları, gürültüyü dert etmemek, yangından korunmak ve daha sayılabilecek pek çok faydası için evinize izolasyon yaptırmanız, daha önce de belirttiğimiz gibi hayatınızı kolaylaştırmayı sağlayacaktır. Peki yalıtım çeşitleri nelerdir ve size ne gibi avantajlar sunabilirler?

Isı Yalıtımı: Isı enerjisinin olumsuz etkilerinden korunmak için evinize yaptırmanız gereken yalıtım türü, ısı yalıtımıdır. Bu doğrultuda, dış ortamdaki soğuk veya sıcak havanın evin iç ortamına ulaşmasını önlemek amacıyla iç ve dış cephe ısı yalıtımı uygulanabilmektedir. Isı yalıtımı yapmanın size sağlayacağı en büyük fayda ideal ısıya sahip bir ortamda yaşamanın yanı sıra yakıt ve soğutma maliyetlerinde avantaj sağlamak olacaktır.

Soğuk havalarda evinizi ısıtmak için kullanabileceğiniz ev ısıtma sistemlerini öğrenmek için Soğuk Havalarda Hayat Kurtaracak Müstakil Ev Isıtma Sistemleri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ses Yalıtımı: Trafik, inşaat, insan sesi gibi gürültü kaynaklarının ev ortamında huzuru bozmasını önlemek amacıyla yapılan ses yalıtımı, özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar için son derece kritik bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Ses izolasyonu sayesinde dış mekandaki sesin evin içine girmesi ise önemli ölçüde önlenebiliyor. Hatta izolasyon için kullanılan malzemelere bağlı olarak gürültünün tamamen kesilmesi dahi söz konusu olabiliyor.

Su Yalıtımı: Evlerin su yalıtımının yapılması, yağışlı havalarda suyun ya da nemin yapıya zarar vermesinin önüne geçmeyi mümkün kılmaktadır. Standart betonarme yapılarda yapının temeline de uygulanması gereken su yalıtımı malzemeleri, yapı türü fark etmeksizin hepsinde çatılara ve duvarlara da uygulanabiliyor. Bu sayede sıvının ev ortamına sızması engellenmiş oluyor.

Yangın Yalıtımı: Hem can hem de mal kaybına yol açan yangının yıkıcı etkilerini en aza indirgemek adına yangın yalıtımı yaptırmak, herkes için hayati bir önem taşımaktadır. Evde çıkan yangının yayılmasını ve eve zarar vermesini önlemek, ek olarak yangını söndürmek için zaman kazanmayı sağlamak amacıyla uygulanan yangın yalıtımı için mutlaka en doğru malzemelerin kullanıldığından emin olunmalıdır.

Tesisat Yalıtımı: Isı ve su yalıtımından daha yüksek verim alabilmek için mutlaka yaptırılması gereken bir izolasyon türü olan tesisat yalıtımı sayesinde tesisat borularının korozyona uğraması önlenebiliyor. Bu sayede yapının daha sağlıklı ve dayanıklı olması mümkün hale geliyor.

Yalıtımsız Evlerde Hangi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?

Atkı ve bere takılmış maket ev

Yalıtım nedir, artık biliyoruz. Peki ama yalıtım yaptırmadan da yaşanamaz mı? Elbette yaşanabilir, fakat yalıtım eksikliği bulunan evlerde pek çok olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Örneğin, ısı yalıtımı yapılmadığında kış mevsiminde ev dışı koşullardan büyük oranda etkilenirsiniz. Soğuk havanın etkisini tüm evde hissedeceğiniz için yakıt tüketimini artırma ihtiyacı duyarsınız. Bu durumda da enerji maliyetleriniz artar ve gereksiz yere ek harcama yapmanız gerekir.

Buna benzer şekilde ses yalıtımı olmayan bir evde dışarıdaki gürültüyü, hatta yan odadaki sesleri bile rahatsız edici düzeyde işitmek durumunda kalırsınız. Üstelik inşaat yakınında bulunan bir evde veya yoğun trafiğin olduğu bir muhitte yaşıyorsanız, işitme kaybı dahi yaşamanız söz konusu olabilir. Su yalıtımı yaptırmadığınız durumlarda ise zamanla evinizde oluşan nemden sağlığınız açısından olumsuz yönde etkilenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu gibi riskler yaşamamak adına eviniz için en uygun yalıtım çeşitlerini, en doğru malzemeleri seçerek yaptırmanız yararınıza olacaktır.

Yalıtım Nasıl Yapılır?

Evinizde yalıtım yaptırmak istiyor, fakat nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Başta da belirttiğimiz gibi ısı, ses ve diğer rahatsızlık yaratabilecek ögelerin ev ortamına girmesini önlemek üzere yapılan yalıtım uygulamaları için özel yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Bu malzemelerin evin içinde en uygun noktalara monte edilmesiyle birlikte rahatsızlık yaratabilecek koşulların da önüne set çekilmiş olur. Yalıtım için kullanılan başlıca malzemeleri ise cam yünü, taş yünü, bitüm katran, asfaltlı cam tülü, polietilen köpük şeklinde sıralamak ve çoğaltmak mümkün.

Yalıtım malzemelerine ek olarak prefabrik evin yapımında kullanılan malzemeleri de öğrenmek için İdeal Bir Yaşam Alanı İçin Kullanılan Prefabrik Ev Malzemeleri Neler? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Konteyner Nedir? Konteyner Evler Hakkında Bilgiler
Sonraki Yazı İnşaat Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ