Prefabrik Duvar Temizliğine Yardımcı Olacak İpuçları
Prefabrik ev veya betonarme ve modüler yapıların tümünde duvar temizliği oldukça önemli. Çünkü, her daim tertemiz olan ev duvarları, evleriniz çok yeni olmasa bile çok pırıl pırıl ve ferah bir görünüm oluşturur.
Evlerde temiz ve yepyeni bir atmosfer yaratmanın tek yolunun duvarları baştan başa boyamak olduğu zannedilse de özellikle de prefabrik evlerde çok büyük bütçeler harcamadan, birkaç küçük ipucu ile duvar temizliği yapmak çok kolay.
Prefabrik yapı sektörünün öncü markası Villa Prefabrik olarak bugünkü yazımızda prefabrik duvar temizliğine ilişkin ipuçlarını sıralıyoruz. Sözünü ettiğimiz temizlik sırları sayesinde kendinizi yormadan evinizin duvarlarının parıltısına şahit olabilirsiniz.
İşte öğrendiğinizde hayatınızı kolaylaştıracak duvar temizlik önerileri!
Prefabrik Duvar Temizliği Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere pek çok ev gibi prefabrik ev içleri de, genellikle ev sahiplerini memnun edecek şekilde dekore edilmektedir. Bununla birlikte evin hem iç hem de dış cephesinde kullanılan malzemelerin niteliği de yine ev sahiplerinin talep ve beklentilerine uygun olarak şekillenmektedir.
Bu anlamda prefabrik evlerin duvarlarında genellikle yanmaz kaplama ve duvar duvar kağıtlarının tercih edildiğinin altını çizmekte fayda var.
Elbette duvar temizliğine girişmeden önce duvarda kullanılan kaplamanın ya da boya malzemesinin özelliklerine mümkün olabildiğince hakim olmak gerekiyor. Ardından temizlik sürecini çok daha pratik bir biçimde gerçekleştirebilir, ışıldayan duvarlara sahip olabilirsiniz.
Buna ek olarak bir evin tüm odalarının aynı oranda kirlenmesinin mümkün olmadığı düşünüldüğünde duvarın kirlilik oranına, rengine ya da leke türüne göre alternatif yöntemler deneyebilirsiniz.
Peki prefabrik yapılarda duvar temizliği nasıl yapılır? Duvar temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken temel noktalar nelerdir? Tüm bu soruların yanıtını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz…
Doğal ve Etkili: Karbonat ve Sirke
Ev temizliğine önem veren hemen herkes bilir ki karbonatın temizleyemeyeceği leke türü hiç yok denilecek kadar azdır. Karbonat ve sirke ikilisinin prefabrik yapıların duvar temizliğinde de oldukça başarılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Karışımı hazırlamak için ise bir litre suyun içerisine bir çay bardağı sirke ve bir paket karbonatı ilave ederek karıştırmanız yeterli olacaktır.
Temizlik esnasında kullanacağınız bezi bu karışımın içerisine batırıp iyice sıktıktan sonra duvarların üzerinde yer alan lekelerin kolaylıkla temizlendiğini görebilirsiniz. Öte yandan bu karışımla banyo ve balkonlarınızın duvarlarını da temizleyebilirsiniz.
Çok Kirli Olmayan Duvarlar İçin: Su ve Sünger
Eğer prefabrik evinizi yalnızca yazlık ya da kışlık olarak kullanıyorsanız bu durumda duvarlarınızın çok da kirli olmadığı muhtemeldir. Peki az kullanılan veya çok kirlenmeyen evlerin duvar temizliği nasıl yapılmalıdır?
Aslında kirin az olduğu duvarlar için çok fazla efor sarf etmenize ve kendinizi yormanıza hiç gerek yoktur. Yalnızca su bile duvarların üzerindeki kiri yok etmeye yetecektir. Bu nedenle duvarlarınızı ıslak bir sünger veya bez yardımıyla silerek parlamalarını sağlayabilirsiniz.
Ek olarak belirtmemiz gerekiyor ki duvarlarınız için seçmiş olduğunuz malzeme ne olursa olsun dokusuna zarar vermemek adına çok sert hareketlerden sakınmalı, temizlik ürünlerinin seçimini de buna uygun bir biçimde yapmalısınız.
Örnek verecek olursak duvarlarınızı temizlik için tercih ettiğiniz metal fırçalar ya da ucu sivri aletler, duvarlarınızın çizilmesine ve zarar görmesine neden olacaktır. Bu da ortaya istemediğiniz, kötü ve eski bir görünümün çıkmasına kapı aralayabilir.
Kirli Duvarlar İçin: Temizleme Solüsyonları
Kullanıma bağlı olarak tıpkı betonarme evlerde olduğu gibi prefabrik ev duvarlarının da zamanla kirlenmesi son derece doğaldır. Bu durumda doğal temizlik yöntemlerinin işe yaramayacağını tahmin etmek ise hiç de zor değil.
Eğer duvarlarınız su ile temizlenmeyecek denli kirli ise temizleme solüsyonlarını tercih edebilirsiniz. Nötr temizleme solüsyonları prefabrik duvar plakalarının kolaylıkla temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Bunun için temiz bir bezin üzerine birkaç damla temizleme solüsyonu döktükten sonra ovalayarak duvarlarınızı silebilirsiniz.
Fakat seçtiğiniz solüsyonların içerisinde duvarlarınızın rengine ya da dokusuna zarar verecek cinsten kimyasallar bulunmadığına dikkat etmeniz de önemli olan bir diğer konu. Aksi takdirde duvarlarınızın yüzeyi zarar görebilir ve istemediğiniz bir görüntü oluşturarak sizi zor duruma sokabilir.
Bir Başka Doğal Çözüm: Tuzlu Su
Prefabrik duvar temizliğinde dikkate alabileceğiniz bir diğer yöntem ise tuzlu su ile yapılan temizliktir. Özellikle dar alanların temizliğinde etkili olan tuzlu su, genellikle çok yoğun olmayan duvar lekelerinin temizliğinde erkilidir.
Duvar temizliğini tuzlu su ile yapmaya karar verdiyseniz tek yapmanız gereken 3 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı tuz eklemek olmalıdır. Temiz bir bezi hazırlamış olduğunuz karışımın içerisinde ıslatarak lekeli bölgelerin temizliğini sağlayabilirsiniz.
Eğer bu tekniği küçük lekelerde sürekli olarak tekrarlarsanız evinizin duvarlarının her daim temiz kaldığını görebilirsiniz.
Duvar Temizliğinde İlginç Bir Teknik: Diş Fırçası
Diş fırçası ile duvar temizliği ilk bakışta ilginç bir teknikmiş gibi görünse de aslında çok etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü diş fırçaları ile duvarlar ve süpürgelikler arasında biriken kiri kolaylıkla temizlemeniz mümkün. Tek yapmanız gereken eski bir diş fırçasını yumuşak hareketlerle sürtmek olacak.
Elbette bu noktada duvarlarda iz oluşturmamak adına sert hareketlerden olabildiğince kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Son olarak vermiş olduğumuz örneklerde de görebileceğiniz gibi duvarların temizliğinde kuru sünger ya da bez kullanmak yerine nemli bez kullanmanın temizlik sürecini hızlandıracağının ve duvarların iyice temizlenmesine yardımcı olacağının da altını çizelim.
Öte yandan duvar temizliği kadar kritik olan bir diğer konu da parkelerin temizliği. Evinizdeki parkeleri nasıl temizleyebileceğinizi öğrenmek isterseniz Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Parke Temizliği Rehberi başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca prefabrik yapı sektörüne dair hazırlamış olduğumuz diğer blog içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Yorum Yap