4 Özelliği İle Sürdürülebilir Mimari Nedir?

4 Özelliği İle Sürdürülebilir Mimari Nedir?

Hızlı nüfus artışı ve küresel iklim değişiklikleri ile birlikte dünyanın geleceğine dair duyulan endişenin artması, pek çok kişiyi buna yönelik bir çözüm arayışına itmiştir. Mimari endüstrisindeki koşulları çevreci bir bakış açısı ile yeniden düzenlemeye yardımcı olması için ise sürdürülebilir mimari ortaya çıkmıştır.

Peki ama sürdürülebilir tam olarak hangi anlama gelmektedir? Sürdürülebilir mimari yapılar hangi özelliklere sahiptir? Sürdürülebilir mimari, dünyanın geleceği noktasında neden bir anahtar unsur olarak görülmektedir? 

Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından biri olan Villa Prefabrik olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde sürdürülebilir mimari konusuna dair bilmeniz gerekenleri tüm ayrıntıları ile mercek altına alıyoruz. 

Ek olarak yeni bir konut arayışındaysanız Arsa Sahipleri İçin Bütçelere Uygun Konut Türleri başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sürdürülebilir Mimari Nedir? 

İnsanoğlunun en önemli aktörlerinden biri olduğu küresel çevre kirliliği, çok çeşitli iklim sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Aslında buna yönelik bir çözüm olarak ortaya çıkmış olsa da sürdürülebilir mimari nedir sorusunun anlamını daha farklı ifade etmek mümkün. 

Sürdürülebilir mimari ya da sürdürülebilir yapı, bina ve diğer yapı türlerinin hem insana hem de doğaya olumsuz etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan bir mimari yaklaşımdır. 

Adından da anlaşılabileceği gibi sürdürülebilirlik fikrinin altında yatan temel sebep, yapıların inşasında kullanılan inşaat malzemelerinin ve diğer kaynakların çevreye ve insan sağlığına zararlı olmamasıdır. 

Örnek verecek olursak, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması, atık yönetiminin yapılabilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi gibi ayrıntılar, şehir planlamalarında sürdürülebilir mimariyi daha geniş bir alanda görmemize olanak tanımaktadır. 

Bununla birlikte sürdürülebilir yapılanma, tekdüze, klasik ve toplu yapılanmanın tam tersi olarak, modern ve işlevsel bir yapılanmanın örneğidir. Yeşilin ön planda olduğu prefabrik ve ahşap yapılar, ekolojik evler sürdürülebilir mimarinin en güzel örnekleri arasında gösterilebilir. 

Sürdürülebilirliği mümkün olan yapılanma ile ilgili bilmeniz gereken ayrıntıları sıraladık. Peki ama sürdürülebilir yapı malzemeleri hangileri olabilir? Dilerseniz gelin bu konuyu da inceledikten sonra sürdürülebilir mimarinin özelliklerini ele alalım.

Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri Nelerdir? 

ahşap ev penceleri

Mimaride sürdürülebilirliği sağlamanın ilk ve en önemli adımı, yapıların inşasında kullanılan malzemelerin sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir yapı malzemelerini ise aşağıdaki gibi listelemek mümkün: 

  • Cam elyaf izolasyonu 
  • Ahşap 
  • Koyun yünü 
  • Fırınlanmış toprak 
  • Kil 
  • Bambu 
  • Kağıttan yapılan paneller 
  • Geri dönüştürülmüş malzemeler 
  • Organik boya ve bileşikler 

Sürdürülebilir Mimari Hangi Özelliklere Sahiptir? 

Mimaride sürdürülebilirliğin sağlanması, yalnızca konutların tasarlanması, planlanması ve inşası ile uğraşan kişilerin değil, konut satın almak isteyen kişilerin de bu alternatiflere yönelmesi ile mümkün hale gelmektedir. Sürdürülebilir yapıların özelliklerini aşağıdaki gibi ifade edebiliriz: 
  1. Sürdürülebilir yapı tasarımında bir önceki başlıkta sözünü etmiş olduğumuz çevreye zararsız ve yenilenebilir malzemelerden yararlanılmaktadır. 
  2. Yapıların yağmur suyu toplama ve geri dönüştürme sistemleri bulunmaktadır. Bununla beraber yenilenebilir enerji sürdürülebilir mimarinin temel yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Güneş panelleri ve küçük ölçekli rüzgar türbinleri buna örnek olarak gösterilebilir.
  3. Sürdürülebilir mimarinin amacı insanları şehir hayatından uzaklaştırmak değil aksine modern yaşamdan kopmadan hem konutlarda hem de diğer yapı türlerinde doğayı karşısına almayacağı bir yaşam biçimi sunmaktır.
  4. Sürdürülebilir yapılar, çevreye uyumlu olduklarından kullanılamaz hale gelmesi çok mümkün değildir. Çünkü buna uygun olarak inşa edilen yapılar, sürdürülebilir olduklarından uzun yıllar boyunca aynı kalabilirler. 

Prefabrik Evler Sürdürülebilir Mimariye Örnek Olabilir Mi?

dubleks prefabrik ev

Özelliklerine bakıldığında pek çok insan prefabrik yapıların sürdürülebilir olup olmadığını merak etmektedir. Hem çevrede yaşayan diğer insanlar üzerinde herhangi bir rahatsızlık oluşturmaması hem de ekolojik olması nedeniyle prefabrik yapıların da sürdürülebilir örnekler arasında yer aldığının altını çizelim. 

Bu doğrultuda sizler de kendinize herhangi bir yaşam alanı edinmeden önce oturacağınız yapının sürdürülebilirliği olup olmadığını göz önünde bulundurarak sürdürülebilir mimariye katkıda bulunabilirsiniz. 

Buna uygun olarak hareket eden ve sürdürülebilir konutlara yönelen kişi sayısı arttıkça, sürdürülebilir yapılar çoğalacak ve bu da doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına yardımcı olacaktır. 

Prefabrik yapıların sürdürülebilir yapı türleri ile örtüşen özelliklerini aşağıdaki başlıklarda görebilirsiniz: 

1. Daha Az İnşaat Atığı Üretmesi

Prefabrik yapıların inşasında kullanılan malzemelerin çoğunluğunun çevreye zararsız olması, daha az inşaat atığı üretilmesine kapı aralamaktadır.  Prefabrik evlerin geleneksel yapı türlerine göre daha az atık üretmesi ise sürdürülebilir yapı türlerine örnek olarak gösterilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesidir.

2. Daha Az Enerji Tüketmesi 

Prefabrik yapıların inşasında harcanan zaman, geleneksel yapılara göre daha az olduğu için bu konut türlerinin yapımında harcanan enerji tüketimi de minimum seviyelerdedir.

3. Gürültü Kirliliğini Engellemesi

Modüler yapıların inşası, geleneksel yapıların aksine şantiyede değil fabrika ortamında gerçekleştirildiği için gürültü kirliliği de engellenebilmektedir. Bu sayede diğer insanlar bundan rahatsız olmamış olur.

4. Tasarımının Değiştirilebilmesi 

Prefabrik yapıların sürdürülebilir olup olmadığına dair bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da, bu yapı türlerinin tasarımlarının değiştirilebilir olmasıdır. Ek olarak modüler olmaları nedeniyle bir yerden başka bir yere kolaylıkla taşınabilir, böylelikle atıl durumda kalmazlar

Gördüğünüz gibi prefabrik yapılar, çeşitli özellikleri ile sürdürülebilir mimarinin bir örneği sayılabilmektedirler. Bu anlamda doğaya ve insana saygılı bir konut arıyorsanız prefabrik konutları inceleyebilirsiniz. Eğer kaliteli ve bütçenize uygun bir prefabrik ev arıyorsanız, Villa Prefabrik’in hem kaliteli hem de modern tasarımı ile dikkat çeken prefabrik ev ve modüler ev ürünlerini inceleyebilirsiniz.  

Doğa ile iç içe olmanıza yardımcı olacak bahçe evlerine dair bilgi edinmek için Doğayı Hissedeceğiniz Prefabrik Bahçe Evi başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Son olarak sizler için hazırladığımız keyifli ve bilgilendirici içeriklerin yer aldığı blog sayfamızı sık sık ziyaret etmeyi de unutmayın! 

Önceki Yazı Kış Günlerinde Evinizi Isıtacak Alternatif Isınma Yöntemleri
Sonraki Yazı Prefabrik Duvar Temizliğine Yardımcı Olacak İpuçları

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ