Bir Yaşam Alanından Daha Fazlası: Ekolojik Ev

Bir Yaşam Alanından Daha Fazlası: Ekolojik Ev

Son yıllarda ekolojik ev kavramını sıklıkla duymaya başladık. Peki bu ekolojik ev ne anlama geliyor? Ekolojik ev tanımından orman içinde yapılanmış bir ahşap ev mi anlamak gerekiyor yoksa geri dönüştürülmüş malzemelerle yapılmış bir ev mi? Belki de geleneksel bir apartman dairesini dahi ekolojik ev haline getirebilmek mümkün. Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenmek için dilerseniz ekolojik ev tanımına şöyle bir bakalım.

Ekolojik Ev Nedir?

Ekolojik ev, enerji ve kullanılan malzeme bakımından doğal ekosisteme dayanan, dolayısıyla çevreye zarar vermeyen bir ev türüdür. Tıpkı doğal ekosistem gibi ekolojik ev de su, enerji, ısı ve sarf malzemeleri bakımından kendi kendine yeter. Bu enerjileri kullanır ve kullanım fazlasını depolar.

Bildiğimiz sıradan evler ise kaynakları tıpkı bir kara delik gibi soğurmaktadır. Bu evlerde kullanılan kaynaklar depolanamadığı için bir süre sonra faydasız hale gelir ve çevreye karışır. Hatta bu evde üretilen atıklar çevreye boşaltılır ve söz konusu atıkların bazıları da toksik ve çevreye zararlı hale gelmektedir.

İdeal bir ekolojik evde ise atık ve israf diye bir şey yoktur. Zira kullanılan kaynaklar bir daire çizerek birden fazla amaca da hizmet edebilir. Örneğin güneş enerji sistemi kullanılan bir evde su ısıtmak için doğalgaz harcamaya gerek yoktur; zira doğal bir kaynak olan güneş ışığı, depolanan suyu ısıtır ve her türlü kullanıma hazır hale getirir. Yani ekolojik evlerde enerji depolama özelliği vardır ve bu enerji çok amaçlı kullanıma sahiptir.

Ekolojik Yaşam Felsefesi

ekolojiyi tanımlamak için kullanılan yeşil bir doğa içinde dünya şeklinde cam küre

İnsanlar ve şehirler genelde tek yönlü bir enerji ve materyal akışına alıştığından alternatif yöntemler hakkında ne yazık ki birçoğumuz çok fazla fikir sahibi değiliz. Fakat ekolojik bir tasarım anlayışına sahip evlerde geri dönüştürülebilir ve de sürdürülebilir bir felsefe ile çok daha verimli yaşayabilmek mümkündür.

Peki biz insanlar ekoloji felsefesini nasıl öğrenebilir ve yüzümüzü doğaya nasıl dönebiliriz? Yiyecek artıklarımızı ele alalım. Yemek artıklarını çöpe atmak yerine kompozit hale getirip bahçenizdeki bitkileri beslemek için kullandığınızda ekolojik felsefeye giriş yapmış olduğunuzu rahatlıkla varsayabilirsiniz.

Çünkü yemek artığını çöpe attığınız zaman enerjinin akışını, yani geri dönüşünü bozmuş olursunuz. Üstelik evdeki yemek artıklarını çöpe attığınız zaman bir şehirde faaliyet göstermesi gereken çöp kamyonu sayısını artırmış olursunuz. Çöp kamyonunun çıkardığı egzoz dumanı da soluduğunuz havayı kirletir. Yani atılan hatalı bir adım, farkında bile olmadan birçok yanlışı tetiklemiş olur.

Dilerseniz başka bir örnekle konuyu daha anlaşılır hale getirelim. Maalesef sıradan bir evde duş suyu kanalizasyona karışarak kendine yeni bir kullanım alanı bulamaz. Fakat sözgelimi çevreye zarar vermeyen kimyasallardan oluşan bir şampuan kullanırsanız evde duş için harcadığınız suyu bir su tankında biriktirebilir ve gerektiğinde arabanızı yıkamak veya bahçenizi sulamak için dahi kullanabilirsiniz. Bu sayede normalde boşa gidecek olan su farklı kullanımlarla daha verimli hale getirilmiş olur.

Üstelik teknoloji, atıklardan elektrik enerjisi üretmeyi dahi mümkün kılıyor. Bu sistemler kentsel düzeyde kullanıldığında şehirdeki tüm hanelerin elektrik ihtiyacı ekolojik bir biçimde karşılanabilir, hatta kullanım fazlası enerji satılarak hane geliri yükseltilebilir. Gördüğünüz gibi bir evin "hayat döngüsü" optimize edilerek ev içinde yaşamak için gereken enerji ve materyal miktarı daha verimli hale getirilebilir.

İlham Verici Ekolojik Ev Örnekleri

Ekolojik ev söz konusu olduğunda çevreye duyarlı, sürdürülebilir sistemlere sahip bir yaşam alanının kastedildiğini daha önce de belirtmiştik. Bu doğrultuda dilerseniz şimdi de ekolojinin ön plana alındığı, ancak mimari ve estetik kaygıların göz ardı edilmediği, insanın içini ısıtan ekolojik ev örnekleri listemizi birlikte inceleyelim.

1. Sürdürülebilir İskoç Evi

Ekolojik ev örneği ahşap İskoç evi

Bu kulübeyi andıran müstakil ev, görüldüğü üzere büyük çoğunlukla doğal malzemeler kullanılarak üretilmiş. İskeleti meşe ağacından yapılmış evin, ilginç ve oldukça estetik bir görünüme sahip olmasının yanı sıra zemin ısıtma sistemi ile döşendiğini ve ısı kaybını önleyen yalıtım malzemeleri ile yalıtıldığını da belirtmekte fayda var. Tüm bu özellikler, görselini gördüğünüz evin karbon ayak izini en aza indirmek üzere bilinçli olarak tercih edildiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu evde yaşayan aile üyelerinin de doğaya karşı sorumlulukları önemli ölçüde yerine getirilmiş olduğu yorumunu yapabilmek mümkün.

Müstakil evler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hep Duyuyoruz Ama Müstakil Ev Ne Demek Biliyor Muyuz? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

2. Karbon Salınımsız Ekolojik Çiftlik Evi

taşlardan yapılmış ekolojik çiftlik evi

Evde kullanılan enerjiden daha fazlasını üretmeyi mümkün kılan ve bu enerjiyi depolamaya yarayan sistemle donatılmış bu taş evde olabildiğince doğal malzeme kullanıldığını görüyoruz. Ek olarak, geniş cam alanların bulunması, güneş ışığından mümkün olabildiğince yararlanma amacının göz önünde bulundurulduğuna işaret ediyor.

Bu örnektekine benzer bir kır evine sahip olmak için hangi adımları uygulamanız gerektiğini, Kır Evi Hayalinizi Nasıl Gerçekleştirebilirsiniz? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

3. Yalıtımlı Ekolojik Ev

iki katlı ekolojik villa ev

İngiltere'de inşa edilen bu gösterişli ve dubleks ev, oldukça kapsamlı bir izolasyon sistemine sahip. Dolayısıyla evde ısı kaybı neredeyse sıfır. Evin bu şekilde inşa edilmesi, hem fazla enerji tüketiminin önüne geçmeyi mümkün kılıyor hem de doğayı koruma altına almayı sağlıyor.

4. Atıklardan Yapılmış Ekolojik Ev

atıklarla yapılmış ekolojik bir ev

"Atık diye bir şey yoktur. Sadece yanlış yerde bulunan şeyler vardır." mottosundan yola çıkılarak İngiltere’de inşa edilen bu ev, tamamen atık maddeler kullanılarak yapılmış. Bu proje evi inşa etmek tamı tamına 20.000 atık diş fırçası, 4000 DVD, 2000 disket, 5000 adet atık parke kullanılmış. Buradan yola çıkıldığında aslında hiçbir şeyin atık olmadığını, mutlaka başkasının bir ihtiyacını karşılayabilecek bir eşyaya dönüşebileceğini savunmanın da yanlış olmayacağı sonucuna ulaşabiliriz.

5. Eko-Binarestore edilmiş yalıtımlı bina

 New York'taki 100 yıllık bir binanın ekolojik felsefeye göre restore edilmesiyle güncel görünümüne kavuşan ev, 2 adet güneş paneline sahip. Ayrıca evde enerji kaybını en aza indirmeyi mümkün kılan ve buna ek olarak evde temiz hava devir daimi sağlayan bir havalandırma sistemi de bulunuyor. Bu örnek de istendiğinde insanoğlunun teknolojiyi kullanarak dünyanın geleceğine nasıl önemli yatırımlar yapabileceğinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

6. Bambudan Ekolojik Ev

Voleybol sahasının yanında duran ve bambudan ve kilden yapılmış ekolojik ev

Yapımında bambu ve kil gibi basit malzemeler kullanılmış olmasına rağmen bu ekolojik evde güneş paneli, yağmur suyu toplama ünitesi ve jeotermal ısıtma sistemi gibi gayet gelişmiş ve doğaya duyarlı sistemler bulunuyor. Vietnam’daki bu ekolojik ev, minimalist ve bir o kadar da faydacı tasarımıyla benzerlerinden kolaylıkla sıyrılıyor.

7. Ekolojik Apartmanı

Ekolojik felsefeye uygun inşa edilmiş bir apartmanın akşamüstü görünüşü

Ekolojik bir yaklaşımın sadece müstakil ve pahalı evlerde sergilenebileceğini de kim söylemiş? Los Angeles'ın Batı Hollywood semtinde yer alan bu apartman bloğu hem bütçeye uygun hem de çevreye duyarlı. Güneş enerjisi, ekolojik ısıtma sistemi ve hatta kendine özel bir ormanı bulunan bu evde yaşamak müthiş bir deneyim olmalı.

Ülkemizde de özellikle son yıllarda ekoloji hassasiyetine sahip yapıların üretildiğine şahit olmaktayız. Eğer siz de bu örneklere benzer bir evde yaşamınızı sürdürmek istiyorsanız, Villa Yapı güvencesiyle üretilen prefabrik ve konteyner evlerde çevre dostu ve ekolojik felsefeye uygun yaşayabilirsiniz.

Önceki Yazı Bilmediğiniz İpuçlarıyla Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Sonraki Yazı Keyifli Bir Kış Bahçesi İçin Dekoratif Fikirler

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ