Keyifli Bir Kış Bahçesi İçin Dekoratif Fikirler

Keyifli Bir Kış Bahçesi İçin Dekoratif Fikirler

Havalar soğumaya başladığında artık kapalı mekanlara geçme zamanı geliyor demektir. Fakat bu durum yine de arkadaşlarla manzara eşliğinde sohbet etmeye veya gökyüzünü seyrederken ailecek zaman geçirmeye asla engel değil. Çünkü kış bahçesi kavramı, olumsuz hava koşullarında dahi keyifli zaman geçirmeyi mümkün kılan bir ortama sahip olmayı mümkün kılıyor. Peki dileyen herkes kış bahçesine sahip olabilir mi?

Elbette! Peki kış bahçesi nasıl olur? Adı kış bahçesi olsa da aslında genellikle cam bir bölme gibi düşünebileceğimiz bu odalar, dileyen herkesin evinin balkonunda veya verandasında sahip olabileceği bir ortamdır. Sıcak havalarda keyfini sürdüğünüz bu yerleri kış bahçesi haline getirerek manzara keyfinizi kışın da sürdürebilmeniz mümkün! Dilerseniz kış bahçesi ambiyansı detaylı olarak inceleyip yaşam alanınızda böyle bir ortam oluşturabilmenin püf noktalarına birlikte göz atalım.

Kış Bahçesi Nedir?

Yaz aylarında zaman geçirmekten hoşlanılan bahçe, teras, balkon gibi düzenlemeye müsait alanların kışın da oturmaya hazır hale getirilmesi ile kış bahçelerine sahip olunabiliyor. Genellikle katlanır camlarla açık yerleri kapatılan ve bir oda haline getirilen bu mekanlar, özellikle şehir hayatının yoğunluğu ve kışın olumsuz hava koşulları göz önünde bulundurulduğunda adeta nefes almak için mükemmel alanlar haline geliyor.

Dışarıda yağan yağmuru ve karı izleyerek çayınızı/kahvenizi yudumlayabileceğiniz, dostlarınızla keyifli zamanlar geçirebileceğiniz, ailenizle yemek yiyebileceğiniz veya hobilerini geliştirebileceğiniz kış bahçesi, evinizde geçirdiğiniz zamanın çok daha kaliteli olmasına da önayak olabilir. Peki kışın da bahçe keyfi yaşamanıza imkan sağlayan kış bahçelerini hazırlarken hangi noktalara önem vermeli, dekorasyon konusunda nelere dikkat etmelisiniz?

kış balkonu olarak da tanımlanan camla kapatılmış kış bahçesi ve içinde şezlong tarzı koltuklar

Yaşamınızı geçirebileceğiniz ve tüm ihtiyaçlarınıza yanıt verecek prefabrik ve konteyner evler geliştiren Villa Yapı, bugün bu sorunun yanıtını sizler için veriyor. Kış bahçesi hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bulmak için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Mutluluk Köşesi Kış Bahçesi İçin Önem Verilmesi Gerekenler

Soğuk havalarda dışarıda kalmak yerine evinizin bir bölümünü mükemmel bir dinlenme alanına dönüştürmek istiyorsanız, öyleyse kış bahçeleri tam size göre! Eğer kış bahçesine dönüştüreceğiniz ortamı belirleyip sabit ya da katlanır camla da açık yerlerini kapattıysanız, o halde artık geriye sadece sizin için derlediğimiz maddeleri gerçekleştirmek kalıyor. İşte kış mevsiminin güzelliklerini evinize getirecek özenli bir kış bahçesine sahip olmanız için önem vermenizde fayda olan noktalar...

1. Su ve Isı Yalıtımı

Adı üzerinde; kış bahçesi. Dolayısıyla dışarıdaki olumsuz hava koşullarından etkilenmeyen bir bölme oluşturmak gerekiyor. İster apartman dairesinde kış balkonunun isterseniz de müstakil evinizde kış bahçesinin keyfini çıkartabilmeniz için su ve ısı yalıtımı yaptırmanın kritik bir önem taşıdığını anlamak çok da zor değil.

Buna göre çatı ve pencerelerin soğuk havanın içeri girmesini önleyecek türde olması, kapıların hava koşullarına dayanıklı olması ve duvarların yağışlı havalarda suyun kış bahçesine girmesini önleyecek şekilde yalıtılması gerektiği sonucuna ulaşabiliriz. Yani kış bahçeniz yapılırken ısı ve su yalıtımının eksiksiz bir şekilde tamamlandığından emin olmanızda büyük fayda var.

2. Duvar ve Zemin Renkleri

yeşil duvarları olan ve mutfak masası ile sandalyeleri bulunan mutfakla iç içe kış bahçesi

Dekorasyonun temel ögelerinden biri olan duvar ve zemin renklendirmesi için evinizin geri kalanı ile uyumlu veya kış teması ile uyumlu renkler seçebilirsiniz. Diğer yandan duvarlarınızda daha dekoratif dokunuşlar yaratmak adına duvar kağıdı da tercih edebilirsiniz. Zemin için ise gönlünüze göre ahşap parkeler veya seramik döşemeler kullanabilirsiniz.

Ek olarak, kış bahçenizde gerçek bir bahçe konsepti yaratmak istiyorsanız bahçeler için kullanılan yer döşemelerine göz atmanızı tavsiye ederiz. Boya, duvar kağıdı ve yer döşemelerini seçerken kış bahçesini dekore etmek için kullanacağınız eşyaları ve halı/kilimi gözden geçirmenizde fayda var. Böylece birbiriyle uyumlu renkler yakalayabilir, kendi içinde ahengi olan bir kış bahçesi oluşturabilirsiniz.

Duvarlarınızı renklendirmek için nasıl boya ve badana yapabileceğinizi öğrenmek için Fırçaları Hazırlayın! Püf Noktalarıyla Ev Nasıl Boyanır? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

3. Konforlu ve İşlevsel Mobilyalar

Gelelim dekorasyon sürecinin en zevkli aşamasına, yani mobilya seçimine. Evinizin diğer odalarında olduğu gibi hiç şüphesiz ki kış bahçenizi de fonksiyonel hale getirmek için bazı mobilyalara ihtiyacınız var. Ancak bu noktada kış bahçesini hangi amaçla kullanacağınıza karar vermeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin misafirlerinizi ağırlayacağınız bir kış bahçesi için bir oturma grubu alabilirsiniz. Elbette misafirlerinize ikram ettiklerinizi koyabilmeleri için de zarif bir orta sehpa...

Fakat kış bahçenizi aile yemekleri için değerlendirmeyi planlıyorsanız yeteri kadar büyük bir yemek masasına ve sandalyelere ihtiyacınız olacağı aşikar. Eğer kış bahçeniz bu aktiviteler için gereken alana sahip değilse veya yalnızca kitap okumak gibi kişisel amaçlarla kullanmak istiyorsanız rahat bir koltuk da işinizi görecektir. Diğer yandan hobi odası haline getirmeyi planlıyorsanız kış bahçenizde hobi eşyalarınızı muhafaza edebileceğiniz depolama çözümleri ile belki küçük bir masa veya sehpaya da ihtiyacınız olabilir.

4. Aydınlatma Seçenekleri

kış bahçesinde akşam hava karardığında yanan ışıklandırma

Kış günlerinin keyfini akşamları da çıkartabilmeniz için yeteri kadar ışık verebilen bir aydınlatma çözümü seçmenizi öneririz. Bu anlamda kış bahçesi teması ile uyumlu ışıklandırma ürünlerini inceleyebilir ve zevkinize göre avizeler, duvar aplikleri, lambaderler tercih edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bahçe ambiyansı yaratmak için dekoratif fenerlerden de yararlanabilmeniz olası.

Diğer yandan daha nostaljik esintiler için kış bahçenizde mumluk da kullanabilirsiniz. Aydınlatma seçeneklerini satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ürünlerin göz sağlığını olumsuz etkilemeyecek türde olması. Bu doğrultuda doğal ve sıcak tonlarda, yeteri kadar ışık veren, gözleri yormayacak aydınlatma ürünleri seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

5. Süs Eşyaları

Süs eşyaları söz konusu olduğunda zihniniz başta biraz dağılmış olabilir. Çünkü ev dekorasyonunda süsleme için kullanılabilecek şeyler tabii ki hayal gücü ile sınırlı. Fakat bu noktada yine evinizin genel havası ile uyumlu ve kış bahçenizi kullanma amacınıza hizmet edecek türden eşyalar seçmeniz, evinizde bütünlük yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Kış bahçeniz için süs eşyaları bakarken evinizin geri kalanında da kullanabileceğiniz objeler seçebilirsiniz. Örneğin tablo, çerçeve, biblo, vazo, saat gibi materyaller her zaman her odada kullanabileceğiniz objeler. Böylece zaman zaman odalarda eşya değişikliği yaparak evinizi tazeleme fırsatı da bulabilirsiniz. Öte yandan canlı çiçeklerle kış bahçenizi rengarenk ve yaşayan bir atmosfere de bürüyebilirsiniz.

6. Tekstil Ürünleri

bej renkli rahat üç kişilik koltuk ve üzerinde renkli yastıklar ile kolçağında duran bir şal

Kış bahçesi dekorasyon fikirleri listemizin son maddesi ise kış bahçenizi konforlu ve keyifli bir alana dönüştürmenize yardımcı olacak tekstil ürünlerinden oluşuyor. Dekorasyon söz konusu olduğunda belki ilk akla gelmeyen, ufak bir detay olarak görülen tekstil ürünleri, aslında kış bahçenizin havasını tamamen değiştirmeyi sağlayabiliyor.

Örneğin büyük grafik desenlerle bezeli yastık kılıfları, vintage tarzda bir alanı bir anda daha modern bir hale getirebiliyor. Buna benzer şekilde klasik tarzda bir kış bahçesinde değerlendirebileceğiniz pastel tonlara sahip masa örtüleri ve perdeler, atmosferi anında canlandırabilir. Ayrıca kışın içinizi ısıtacak battaniye ve şal seçenekleri de dekorasyon malzemeleri arasında değerlendirilebilir.

Ev dekorasyonu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve küçük alanları bile büyük gösterecek dekorasyon fikirleri edinmek için Evinizi Ferahlatacak 10 Fikirle Küçük Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Önceki Yazı Bir Yaşam Alanından Daha Fazlası: Ekolojik Ev
Sonraki Yazı Soğuk Havalarda Hayat Kurtaracak Müstakil Ev Isıtma Sistemleri

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ