hesaplama yapan uzman ve müşteri

Kaçak Yapı Cezası Nedir? Ödenmezse Ne Olur?

Yapı ruhsatı almayan kişilerin merak ettiği kaçak yapı cezası, son derece ciddi sonuçlara yol açabilir. İmarsız arazisi bulunan veya arazisi imarlı olsa bile evraklarla uğraşmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilen kaçak yapılar, oldukça ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki tam olarak kaçak yapı cezası nedir? Ödenmezse ne olur? Prefabrik yapı sektörünün öncü markası Villa Prefabrik olarak bu yazımızda kaçak yapı hakkında aklınıza gelen soruları yanıtlıyor olacağız.

Buna ek olarak Yapı Ruhsatı Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Kaçak Yapı Cezası Nedir?

hukuki kaçak yapı cezası alan ev

Kaçak yapı cezası için kaçak bir yapının olması gerekir. Kaçak yapılar, gerekli izinleri almadan yapılan yapılardır. Kaçak yapı cezası ise yapı ruhsatı almayan, ruhsata aykırı davranan veya imarsız araziye ev yapan kişilerin karşılaştığı cezai bir işlemdir.

Türk Ceza Kanunu'na göre kaçak yapı sahipleri; belirli miktarda bir para cezası ile cezalandırılır. Ancak sadece yapı sahipleri değil aynı zamanda kaçak yapı inşaatına ortak olan müteahhit, mühendis ve şantiye yetkileri de cezai işlem ile karşılaşır. Ayrıca mahkeme kararları da belirtilen bu kişilerin kayıtlarına işlenir. Dolayısıyla ceza süresince yeni herhangi bir iş yapamazlar.

Kaçak Kat Cezası Nedir?

Kaçak yapı nedir artık biliyorsunuz. Öte yandan kaçak yapı cezası gibi kaçak kat cezası da bulunur. Kaçak yapı cezasından farklı olarak kat bazında verilen kaçak kat cezası, yapı projesine dahil olmadığı zaman ortaya çıkar. Kaçak kat çıkmanın sonucunda ise kaçak yapı cezasında olduğu gibi para cezası verilir. Kaçak kat para cezası var olan yapının durumuna göre detaylı bir şekilde değerlendirilerek verilir.

Kaçak Yapı Cezası Nasıl Hesaplanır?

önünde belgeler ile hesap yapan kadın

Söz konusu kaçak yapılar; betonarme, prefabrik veya konteyner evler olabilir. Ancak yapının türü, kaçak yapı cezasının miktarını da değiştirilebilir. Ceza artış nedenleri, yapılan kaçak yapının özelliklerine göre bir değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla kaçak yapı cezası hesaplamak için birtakım detaylara hakim olmanız gerekir.

Öte yandan kaçak yapı; imar kirliliğine neden olma suçu taşıyor ise kişi, hapis cezası ile yargılanmaktadır. İmar kirliliği suçu, hukuka aykırı inşa edilen yapının kullanılması için gerekli olan altyapı hizmetlerinin sağlanması ile oluşur.

Bu nedenle imar kirliliğine neden olan kaçak yapı sahipleri, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşmaktadır. Fakat kaçak yapı sahibine verilen hapis cezası, belirli durumlar göz önünde bulundurularak adli para cezasına çevrilebilir. Ayrıca kaçak yapı cezası sonrası yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre belediye ve valiliklerin kararı ile yıkılabilir ve yıkım masrafı da yapı sahibinden tahsil edilir.

Kaçak Yapı Cezası Ödenmezse Ne olur?

yıkılan beyaz ev

Öncelikle şunu belirtmek gerekir: kaçak yapı cezası ödenmediği takdirde, kişiye direk olarak hapis cezası verilmez. Ancak icra işlemleri uygulanabilir. Dolayısıyla eğer kaçak yapı cezası belirli miktar bir para cezası ise ve kaçak yapı sahibi ceza tutarını ödemeyi reddederse, kişi borçlu sayılır.

Borcu tahsil etmek için ise devlet tarafından bir müdahale gerçekleştirilir. Bunun sonucunda ise icra işlemleri uygulanır. İcra işlemleri ile ceza tutarı miktarında kişinin var olan taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulur.

Görüldüğü gibi kaçak yapı yaptırmanın cezası maddi açıdan oldukça yıpratıcı olabilir. Hatta imar kirliliğine neden olan kaçak yapı cezası ise hapis cezası ile sonuçlanabilir. Dolayısıyla kaçak yapı sonucunda maddi ve manevi, büyük bir kayıp ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kaçak yapı cezasının, sadece betonarme değil aynı zamanda konteyner ve prefabrik evler için de geçerli olduğunu da belirtmek gerekir. Dolayısıyla gerekli izinler alınmadan uygunsuz arazilere inşa edilen yapılar, fark edildiği takdirde kaçak yapı cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Ancak prefabrik ev ve konteyner ev sahiplerinin, betonarme yapı sahiplerine göre daha farklı tutarlarda bir para cezası ile karşılaşacağını söyleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaçak yapı yapmaktan uzak durmak olacaktır.

Son olarak, prefabrik ve konteyner evler hakkında aklınıza takılan sorular için Villa Prefabrik ile iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca, İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Önceki Yazı Sandviç Panel Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Sonraki Yazı Veranda Nedir? Veranda Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ