Sandviç Panel Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde yapıların dayanıklılığının artırılması ve yalıtımın güçlendirilmesi için pek çok inşaat tekniği uygulanmaktadır. Bu teknikler arasında bulunan sandviç panel ise sahip olduğu özellikler ile oldukça dikkat çekmektedir. Peki yapılarda sıklıkla tercih edilen sandviç panel nedir?
Prefabrik yapı sektörünün öncü markası Villa Prefabrik olarak bu yazımızda, inşaat sektöründe kullanılan sandviç panel hakkında bilgiler veriyor olacağız. O halde gelin, ilk olarak sandviç panelin ne olduğuna bakalım.
Ek olarak yalıtım konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak için Ev İçin Yalıtım Nedir, Yalıtım Nasıl Sağlanır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Sandviç Panel Nedir?
Sandviç panel nedir sorusunu inşaatta kullanılan bir yapı elemanı olarak yanıtlamak mümkün. Kompozit bir yapıya sahip olan sandviç panel; poliüretan, taşyünü ve camyünü iç dolgu malzemelerinden oluşan bir malzemedir. Sandviç paneldeki iç dolgu malzemeleri sayesinde yapıların yalıtımı güçlendirilir.
Dış katmanı çelik, alüminyum, ve alçıpan gibi malzemelerle kaplı olan sandviç paneller; görünüş itibariyle de tıpkı bir sandviçe benzer. Genellikle izolasyon sağlamak amacıyla cephe, çatı ve yüzey kaplama işlemleri için tercih edilir. Aslında sandviç panel, hazır bir yapı sistemi olduğu için fabrikalarda üretilir ve hızlı bir montaj imkanı sunar.
Sandviç panelin tarihine baktığımızda ise kullanımının çok eski dönemlere dayandığını söyleyebiliriz. Fakat modern anlamda yapıda kullanılan sandviç panel, 1930’lu yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise kullanımı giderek artan sandviç panel, özellikle uçak yapımında tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir.
Sandviç panel nedir yanıtladığımıza göre birkaç tip panel olduğunu da belirtmek gerekir. Bu paneller, kullanım amacına göre birbirinden ayrılır. Söz konusu sandviç panel çeşitleri ise aşağıda belirtilmiştir.
Çatı sandviç panel; kalın yüzeye sahip bir paneldir. Çatı izolasyonu sağlamak için kullanılan çatı sandviç panelleri, yapıyı zorlu iklim şartlarına karşı korur. Özellikle konteynerlerde ve prefabrik evlerde, çatının dayanıklılığını artırmak için kullanılır.
Cephe sandviç panel; çatı panellerine göre daha ince yüzeye sahiptir. Kolay bir şekilde şekil alır, estetik bir görüntü sunar.
Akustik sandviç panel; iç dolgusu ve sac yüzeyi sayesinde yapıda, ses yalıtımı sağlayan ve gürültüyü engelleyen panel türüdür.
Köşe sandviç panel; köşeleri birbirine bağlamak için kullanılır. Böylece hem ısı yalıtımına katkıda bulunur hem de görsel bir bütünlük oluşturur.
Soğuk oda sandviç panel; soğutma işlemi için özel olarak tasarlanan yerlerde kullanılan paneldir. Soğuk oda sandviç panelinin en önemli özelliği ısı yalıtımı sağlayan iç dolgu malzemesine sahip olmasıdır. Ayrıca hava ve nem geçirmez özelliktedir.
Sandviç Panel Özellikleri Nelerdir?
Sandviç panel nedir artık biliyorsunuz. Son derece önemli bir yapı elemanı olan sandviç panel özellikleri nedeniyle oldukça popüler olan bir malzemedir. Peki sandviç panelin temel özellikleri nelerdir?
1. Hızlı ve Kolay Montaj İmkanı Sunar
Sandviç panel; istenilen ölçülerde, fabrikada üretilen ve montaja hazır bir malzemedir. Bu nedenle hızlı ve kolay bir montaj imkanı sunar. Gelişen teknoloji ile birlikte taşıma ve kaplama süresi oldukça azalan sandviç panel, hızlı bir şekilde teslim edilir. Kalite kontrolü önceden yapıldığı için herhangi bir problem riskini azaltır. Üstelik, sandviç paneller sökülüp tekrar takılabildiği için pratik bir kullanıma sahiptir.
2. Hafif ve Sağlamdır
İnşaat malzemeleri arasında bulunan sandviç panel, hafif bir malzemedir. İnşaat sahası dışında üretildiği için yapının olduğu alana taşınması gerekir. Öyle ki sandviç panel, hafif olduğu için nakliye ve uygulama sırasında büyük bir kolaylık sağlar. Ayrıca dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için sık sık bakım gerektirmez.
3. Uzun Ömürlüdür
Sandviç panel ömrü ne kadar sorusu yapıya sandviç panel eklemek isteyen kişiler tarafından merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkar. Kaliteli sandviç panel, korozyon oluşumunu engelleyen bir malzeme olan galvaniz kaplamaya sahiptir. Galvaniz kaplama, sandviç panelin ömrünü uzatan bir işlemdir.
Öte yandan çevresel koşullar, teknik detaylar ve galvanizin kalınlığı da sandviç panelin kullanım ömrünü etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu doğrultuda yapıların üretimi sırasında korozyonu azaltacak önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Ayrıca her yıl en az bir kere sandviç panellerin kontrol edilmesi gerekir.
4. Estetik Bir Görüntü Verir
Yapı malzemelerinin temel işlevlerinin yanı sıra görüntüsüne de giderek daha fazla önem verilmektedir. Dolayısıyla her renkte veya stilde bir yapı elemanına rastlayabiliriz. Bu noktada sandviç paneller, birbirinden farklı renk ve desenlerde tasarlanan ve dekoratif bir görüntü sunan malzemelerdir. Estetik açıdan tatmin edici seçeneklere sahip olan sandviç paneller ile dış cephelere şık bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Ayrıca sandviç panel modelleri; yatay, dikey, eğimli, düz, kavisli veya oluklu sınırsız şekilde üretilebilir. Bu durum, yapıda kullanılan sandviç panellerin tercih edilme durumu ile ilgilidir.
5. Çevre ile Uyumludur
Modern dünyada çevre ile uyumlu, geri dönüşümlü malzemeler son derece dikkat çeken bir konumdadır. Sandviç panel, geri dönüşüme en uygun yapı malzemeleri arasında bulunur. Ayrıca tekrar sökülüp takıldığı için uzun ömürlü bir kullanım sunar. Uzun ömürlü yapısı sayesinde ortaya çıkardığı atık miktarı ise oldukça azdır. Bu nedenle çevre ile uyumlu bir malzemedir.
Ancak çevre ile uyumlu sandviç panellerin genellikle moder olduklarını belirtelim. Öte yandan modern olmayan yöntemler ile üretilen sandviç paneller, geri dönüşüme uygun olmayıp ozona zarar veren gazlar içerebilir.
6. Isı ve Ses Yalıtımı Sağlar
Sandviç panel, ısı ve ses yalıtımı sağlayan bir malzemedir. Zaten tercih edilmesindeki en önemli nedenlerden bir tanesi de yalıtım özelliğidir. Özellikle akustik sandviç panel; PUR, PIR, EPS, taşyünü ve camyünü iç dolgusu ile yüksek ısı yalıtımı sunar. Ayrıca mineral yün yalıtım dolgusu sayesinde üstün ses yalıtımı özelliğine de sahiptir.
7. Hava Sızdırmaz
Hava sızdırmaz özelliğe sahip olan sandviç paneller, bu özelliği sayesinde dışarıdan girecek havanın önüne geçer. Böylece hem ısı yalıtımı sağlar hem de yapılardaki ısı kaybının önüne geçerek enerji verimliliğine katkıda bulunur.
8. Su Geçirmez
Sandviç paneller, birleşim noktaları sayesinde su geçirmez bir özelliğe sahiptir. Yüksek su geçirmezlik özelliği ile farklı hava koşullarında aktif su yalıtımı sağlayan sandviç paneller, yapılarda korozyon riskini azaltır. Bu sayede yapının dayanıklılığına katkıda bulunur.
9. Yüksek Yangın Direncine Sahiptir
Sandviç panel modelleri arasında yüksek yangın direncine sahip paneller de bulunur. Mineral yünlü ve PIR iç dolgusuna sahip sandviç paneller, yapının yangına daha dayanıklı olmasını sağlar. Böylece yangının büyümesini geciktirebilir ve olası tehlikeleri engelleyebilirsiniz.
Sandviç Panel Nerelerde Kullanılır?
Sandviç panelin pek çok özelliğe sahip olduğundan bahsettik. Sandviç panel sahip olduğu özellikler nedeniyle fabrikalar, prefabrik evler, konteynerler ve askeri alanlar gibi farklı pek çok yerde kullanılır. Kısacası sandviç panel;
- konteyner yapılarda,
- prefabrik yapılarda,
- üretim fabrikalarında,
- atölyelerde,
- soğuk depolar ve dondurucularda,
- spor ve dinlenme tesislerinde,
- silolarda,
- alışveriş merkezlerinde kullanılır.
Sandviç panel nedir, sahip olduğu özellikler nelerdir ve nerelerde kullanılır artık biliyorsunuz. Avantajları nedeniyle oldukça tercih edilen bir yapı elemanı olan sandviç panelin kaliteli olması ve iyi bir şekilde uygulanması gerekir.
Özellikle konteynerlerde ve prefabrik yapılarda kullanılan sandviç panel, galvaniz kaplama ile birlikte yapının ısı ve ses yalıtımını güçlendirir. Aynı zamanda çatı izolasyonu amacı ile de kullanılarak sağlam bir izolasyon sağlar. Dolayısıyla sandviç panelin sunduğu avantajlardan yararlanabilmek için alanında uzman bir ekip ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
Bu noktada kullanılan yapı malzemeleri ile son derece dayanıklı bir hale gelen konteynerler ve prefabrik evler için Villa Prefabrik ile iletişime geçebilir; hayallerinizdeki eve Villa Prefabrik güvencesi ile sahip olabilirsiniz!
Konteyner yapılar hakkında detaylı bilgi için Konteyner Nedir? Konteyner Evler Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Yorum Yap