gayrimenkul yatırımı için para biriktirme

Gayrimenkul Yatırımı için 7 Öneri

Günümüzdeki oldukça popüler olan gayrimenkul yatırımı, çoğu kişinin yakından takip ettiği bir konudur. Özellikle ev satın almayı düşünen kişiler için gayrimenkul yatırımı, yatırımdan elde edilecek kazancı ifade eder. Bu noktada kârlı bir gayrimenkul yatırımı yapmak için bazı durumlara dikkat etmek gerekir.

Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Prefabrik olarak bu yazımızda gayrimenkul yatırımı hakkında birtakım önerileri sizinle paylaştık. Siz de yazının devamını okuyarak gayrimenkul yatırımı konusunda bilgi sahibi olabilir ve en kârlı gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır fikir sahibi olabilirsiniz!

Gayrimenkul Yatırımı Nedir?

gayrimenkul yatırımı için konut planı bakan çift

Gayrimenkul yatırımı, ev ve arsa gibi taşınmaz mallardan maddi potansiyeli yüksek olanlara yapılan yatırıma denir. Genellikle konut ve işyeri amacı ile yapılan gayrimenkul yatırımları, dünyada en çok yatırım yapılan alanlardan bir tanesidir. Özellikle artan nüfus, çevresel faktörler gibi birçok nedenden dolayı konut yatırımı, en kârlı gayrimenkul yatırımı olarak ön plana çıkmaktadır.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok yapılan yatırımlardan bir tanesi olan gayrimenkul yatırımı, son yıllarda giderek önemli bir noktaya gelmiştir. Bunun temel nedeni ise düzenli olarak kira getirisine sahip olmasıdır. Ayrıca doğru yapılan bir gayrimenkul yatırımı ile yüksek meblağlar elde etmek de mümkündür.

Bununla birlikte gayrimenkulun, zaman içinde çevresel faktörlerden etkilendiğini belirtmek gerekir. Örneğin konutun bulunduğu muhitin değerlenmesi, ulaşım faaliyetlerinin artması gibi durumlar, gayrimenkulun değerini artırıcı bir etkiye sahiptir. Bu da evin değerini artırarak kar elde etmenize yardımcı olur.

Öte yandan iyi bir gayrimenkul yatırımı yapabilmek için dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar vardır. Aksi takdirde yapılan yatırımlar, ölü yatırım olarak adlandırılır ve bu tarz yatırımlar kar yerine maddi kayıplara neden olur.

Gayrimenkul Yatırımı için Öneriler

gayrimenkul yatırımı için öneriler

Gayrimenkul yatırımı nedir artık biliyorsunuz. Peki ama iyi bir gayrimenkul yatırımı hakkında neler biliyorsunuz? Dilerseniz gelin, kârlı bir gayrimenkul yatırımı yapmak için dikkat edebileceğiniz noktalara bir bakalım.

1. Araştırma Yapın

Gayrimenkul yatırımı yapmadan önce ilk olarak araştırma yapmalısınız. Araştırma yapmadan yaptığınız yatırımlar, genellikle olumsuz sonuçlanır. Dolayısıyla iyi bir araştırmacı olmanız gerekir. Bu noktada hangi bölgelerin değerleneceğini detaylı bir şekilde araştırmalısınız.
Özellikle nüfusun artmasıyla birlikte şehir dışı yerler de giderek merkezi bir konuma gelmeye başladı. Bu nedenle gelişen yerleri değerlendirebilir, iyi bir analiz yaparak gayrimenkul yatırımı yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Ek olarak yatırım yapmak istediğiniz bölgedeki evlerin satış fiyatlarının ve kira değerlerinin son birkaç yıl içerisindeki değişimine de bakmanızı tavsiye ederiz. Böylece işinizi sağlama alabilir ve kârlı bir gayrimenkul yatırımı önemli bir adım atabilirsiniz.

2. Arsa Tercih Edin

gayrimenkul yatırımı için arsa üzerine beyaz prefabrik ev

Arsalar, yapılara göre daha uygun maliyetli gayrimenkul yatırımıdır. Arsayı satın aldığınız bölgenin gelişmesiyle birlikte arsanın değeri katlanarak artabilir. Böylece arsanıza olan talep de artacaktır.

Bu sayede arsanızın üzerine yapı inşa edebilir ve çok daha yüksek miktara satabilirsiniz. Bu noktada prefabrik evler, geleceğin yatırım seçenekleri arasında gösterilen yapılar arasında yer alır. Eğer “neden prefabrik ev almalıyım?” diye soracak olursanız prefabrik evlerin sunduğu pek çok avantaj olduğunu söyleyelim.

Prefabrik evlerin özellikleri hakkında bilgi edinmek için Detaylı Rehber: Prefabrik Ev Özellikleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Tapuyu Kontrol Edin

Herhangi bir gayrimenkul yatırımı yapmadan önce oraya ait tapuyu kontrol etmelisiniz. Tapu kontrolü, özellikle arsa yatırımı için en çok dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Çünkü alacağınız arsanın tapusu olsa bile imar durumu olmayabilir. Bu nedenle gayrimenkul yatırımı yapmadan önce tapuyu kontrol etmeniz büyük önem taşır.

4. İmar ve İskan İzinlerini İnceleyin

gayrimenkul yatırım planı yapan adam

İmar ve iskan izni, gayrimenkul yatırımı için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle konut yapmak için satın alınan boş arsaların imar ve iskan izinleri bulunmayabilir. Bu noktada “nasıl olsa imar izni çıkar” şeklinde düşünüp herhangi arsa yatırımında bulunmamalısınız.

Çünkü imar ve iskan izni olmayan arsalar üzerine yapılan evler, genellikle yıkım ile sonuçlanmaktadır. Öte yandan belirli şartlar sağlandığı takdirde, imarsız arsalara prefabrik ev, konteyner ev veya betonarme ev yapılabilir. Bu nedenle herhangi bir gayrimenkul yatırımı yaparken, arsanın imarsız olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer imarsızsa gerekli şartları taşıyıp taşımadığınıza bakmanız gerekir.

İmarsız arsaya yapılan yatırımlar arasında çok merak edilen bir konu olan İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

5. Ulaşım İmkânlarına Bakın

Konut, işyeri veya arsa, hangi gayrimenkul yatırımını yaparsanız yapın, dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ulaşım kriteri olmalıdır. Çünkü ulaşımı kolay olan bir yere yapılan gayrimenkul yatırımı, kısa süre içerisinde daha da değerli bir hale gelebilir. Diğer yandan ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu bölgeler ise uzun yıllar boyunca değerlenmeyebilir.

Bu noktada metro, metrobüs, otobüs gibi ulaşım güzergahlarına sahip yerlere yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.

6. Konuma Önem Verin

durakta otobüs bekleyen kadın

Ulaşım ile birlikte, kârlı bir gayrimenkul yatırımı için en önemli noktanın gayrimenkulun konumu olduğunu belirtmek gerekir. Çevresinde okul ve hastane bulunan yerler, yüksek kira kazancı getiren bölgeler arasında yer alır. Ayrıca potansiyel vadeden bölgelere yatırım yapmanız da mantıklı olacaktır.

Ek olarak gayrimenkul yatırımı için tercih ettiğiniz bölgenin deprem bölgesinde olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü riskli bölgelere yapılan gayrimenkul yatırımlarının istenilen geliri elde etmesi zor olabilir.

7. Bölgenin Geleceği Hakkında Bilgi Sahibi Olun

İyi bir gayrimenkul yatırımı için yatırım yapacağınız bölgenin geleceği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun için bölgenin koşullarını inceleyebilir, olası senaryoları göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir gün değerlenir diye yıllardır hiçbir gelişmenin olmadığı bölgelerden de uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca yerel yönetimdeki imar planı sürecini de yakından takip etmenizi tavsiye ederiz. Böylece imar planlarındaki askı süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gayrimenkul Yatırımının Avantajları

gayrimenkul yatırımı yapan adam

Gayrimenkul yatırımının birçok avantajı vardır. Eğer doğru bir gayrimenkul yatırımı yaptıysanız söz konusu avantajlarından yararlanabilirsiniz. Peki gayrimenkul yatırımının avantajları nelerdir?

  • Ek gelir kazanma imkanı sunar.
  • Düzenli bir kira geliri sağlar.
  • Maddi anlamda yüksek kazançlar verebilir.
  • Enflasyona ve döviz artışına karşı koruma sağlar.
  • Diğer yatırım türlerine göre daha fazla kazanç sağlar.
  • Uzun vadeli bir yatırım imkanı sunar.
Bu yazımızda gayrimenkul yatırımı için faydalanabileceğiniz önerileri belirttik. Eğer siz de getirisi yüksek bir gayrimenkul yatırımı yapmak isterseniz yukarıdaki önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Ayrıca geleceğin yatırım araçları olarak gösterilen prefabrik yapılara da göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu doğrultuda prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Prefabrik’i tercih edebilir ve kaliteli malzemeler ile üretilen tek katlı prefabrik evler veya dubleks prefabrik evler arasından istediğinize sahip olabilirsiniz.

Ayrıca prefabrik evler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son olarak ev satın alacaklar için hazırladığımız Ev Nasıl Alınır? Yeni Ev Sahibi Olacaklar İçin Adım Adım Öneriler başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Önceki Yazı Müştemilat Ne Demek? Prefabrik Yapılarda Müştemilat
Sonraki Yazı Ev Tadilat Fikirleri ile Evinizi Yenileyin!

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ