Kış Günlerinde Evinizi Isıtacak Alternatif Isınma Yöntemleri
İçinde bulunduğumuz coğrafi koşullar gereği, havalar soğumaya başladığında ve kış kapımızı çaldığında; hiç şüphesiz hemen herkes alternatif ısınma yöntemleri neler olabilir diye araştırmalar yapmaya başlıyor.
Elbette oturduğunuz yapının bulunduğu cephe, evinizin gün boyunca aldığı ışık miktarı ve evin inşası esnasında ısı yalıtımında kullanılan malzemeler kış aylarında evinizin ne kadar sıcak olacağının en önemli belirleyicileri arasında yer alıyor.
Fakat yine de kış aylarında ısınma masraflarınızı düşürmek ve ekonomik yönden kendinizi biraz daha rahatlatmak adına birkaç basit öneri ile hem evinize dekoratif bir dokunuşta bulunarak farklı bir atmosfer yaratabilir; hem de bütün kışı hiç üşümeden sıcacık bir ortamda geçirmenin keyfini sürebilirsiniz.
Ek olarak, müstakil evlerde yaşayanların mutlaka bilmesi gereken ısınma sistemleri için Soğuk Havalarda Hayat Kurtaracak Müstakil Ev Isıtma Sistemleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Betonarme ve Prefabrik Evler İçin Alternatif Isınma Yöntemleri
Hem betonarme hem de prefabrik yapılarda ısı yalıtımının yapılması, özellikle kış mevsiminin sert geçtiği coğrafyalar için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte her ne kadar ev içerisinde tercih edilen ısıtma sistemleri ile evin ısınması sağlanmış olsa da birkaç pratik fikir ile evlerde hem dekoratif bir şıklık oluşturulabilir hem de soğuk havalarda evin soğumasının önüne geçilebilir.
Odun sobaları, elektrikli sobalar ya doğal merkezli ısıtıcıların kullanımına rağmen ısınmayan evler için pratik 6 alternatif ısınma yöntemimiz var. Önerilerimizi dikkate alarak prefabrik ve modüler evlerinizin en soğuk kış günlerinde dahi sıcacık kalmasını sağlayabilirsiniz.
O halde dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve alternatif ısınma yöntemleri nelermiş birlikte bakalım!
1. Evdeki Mobilyaların Yerini Değiştirin
Evlerinizde kış ayları için yepyeni bir atmosfer yaratmaya ne dersiniz? Eviniz küçük olsa bile kış mevsiminde daha fazla ısınmak ve içeri giren soğuğu engellemek için bazı eşyalarınızın yerini değiştirmek iyi fikir olabilir.
Örneğin evinizde şömine ya da soba benzeri bir ısınma sistemi var ise ısının odaya yayılmasını engellememek adına koltuk ya da dolap gibi eşyalarınızın yerini değiştirebilir; ısıtma sisteminden uzaklaştırabilirsiniz.
Öte yandan evde her zaman oturduğunuz bir koltuk ya da kanepe var ise bu mobilyalarınızı ısıtma sisteminin tam önüne alarak yayılan ısıdan daha verimli bir biçimde faydalanabilirsiniz.
Evinizi nasıl dekore edeceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, kolay uygulanabilir ve ilginç dekorasyon fikirleri için Trendlere Uygun Pratik Ev Dekorasyon Fikirleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. Kullanmadığınız Odaları Kapatın
Kış aylarında, evinizde her zaman kullanmadığınız alanları kapalı tutmak da alternatif ısınma yöntemlerine bir öneri olarak gösterilebilir. Halihazırda kullanılmayan odaların kapısının kapalı olması, evin sürekli kullanılan alanlarındaki sıcaklığın bu odalara gitmesine de engel olacaktır.
3. Kapı ve Pencereleri Kontrol Edin
Kış aylarında her ne kadar odaların içi çeşitli sistemlerle ısıtılıyor olsa da dışarıdaki soğuk hava, kapı ve pencere aralıklarından içeri sızarak odanın soğumasına neden olabilir. Bunu engellemek adına soğuklar henüz bastırmadan önce evinizdeki kapı ve pencerelerin filtrelerini kontrol edebilir, gerekli görüyorsanız bunları değiştirebilirsiniz.
Öte yandan pencere ve kapılarda hava boşlukları var ise bunları da silikon ya da sünger bantlarla örterek sağlamlaştırabilirsiniz. Bu sayede hem evin içerisinin eskisinden çok daha kolay ısındığını hem de içerisinin kolay kolay soğumadığını fark edeceksiniz.
4. Halı Kullanın
Halılar, evlere dekoratif bir şıklık kazandırmasının yanı sıra zeminden gelen soğuğu engelleyen dekoratif eşyalar arasında yer alıyor. Her ne kadar prefabrik yapılarda da betonarme konutlarda da ısı yalıtımı var olsa da, zemin için kalın ve geniş halılar tercih ederek evinizin daha sıcak olmasını sağlayabilirsiniz.
5. Yumuşacık Battaniyeleri Unutmayın
Son dönemin en gözde dekoratif aksesuarlarından biri olan koltuk örtülerini ve battaniyeleri de alternatif ısınma yöntemleri arasında değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Pamuklu, yumuşacık battaniyeler ile hem yatak odalarında hem de sürekli vakit geçirdiğiniz oturma odası ve salonlarda soğuğu engelleyebilir, sıcak bir ortam yaratabilirsiniz.
Öte yandan kış ayları için yatak odalarında pamuklu yorganlar tercih etmeniz ısınmanız noktasında ideal olacaktır. Pamuklu yorganlar hem hafif oldukları hem de en soğuk havalarda dahi sıcak tuttukları için özellikle soğuk coğrafyalarda yaşayan insanlar tarafından tercih edilmektedir.
6. Perde Kullanımını Es Geçmeyin
Hem ısı tasarrufu yapmak hem de ortamın ideal sıcaklığını korumak isteyenler için perde, şahane bir dekoratif unsur olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de prefabrik yapılarda kullanımı ideal olan perdeler; aynı zamanda evler dekoratif bir şıklık kattığı için de tercih ediliyor.
Perde seçimi yaparken evinizin genel sıcaklık değerini dikkate almanızı tavsiye ederiz. Örneğin sürekli soğuk havanın hakim olduğu bir bölgedeyseniz kalın ve ağır kumaşlarla dikilen perdeleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Isı geçirgenliğini engellediğinizden emin olmak adına dilerseniz perdenin arkasına ince bir elyaf ekleyerek rüzgardan dolayı hareket etmesini önleyebilirsiniz.
Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Prefabrik olarak bu yazımızda kış günlerinde evlerinizin havasını hem dekoratif anlamda hem de sıcaklık anlamında değiştirecek önerilerimizi sıraladık.
Ek olarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlemiş olan ideal sıcaklığın 18 derece olduğunu unutmamanızı ve evinizin ısıtılmasında bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Öte yandan prefabrik evlerde ısı yalıtımının yüksek olması için duvara eklenen straforun, evin ideal sıcaklığa sahip olması ve dışarıdan gelen soğuğa karşı koruyucu olması açısından son derece güvenilir olduğunu da belirtelim.
Eğer yakın zamanda bir konut yatırımı yapmak istiyorsanız tercihinizi en dayanıklı konut türleri arasında yer alan prefabrik ev seçeneklerinden yana kullanabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yap