prefabrik müştemilat

Müştemilat Ne Demek? Prefabrik Yapılarda Müştemilat

Müştemilat, çoğunlukla müstakil evlerde rastlanılan bir yapı olarak karşımıza çıkar. Farklı kullanım opsiyonları sunan bu yapı, konut sahibi için pek çok avantaj sağlar. Özellikle depo olarak kullanımı ile ön plana çıkan müştemilat, ekstra alan yaratmasından dolayı sıklıkla tercih edilir. Peki tam olarak müştemilat ne demek? Müştemilatın avantajları neler?

Prefabrik yapı sektörünün öncü markalarından Villa Prefabrik olarak bu yazımızda müştemilat hakkında merak edilenleri yanıtlıyor olacağız. O halde gelin, ilk olarak müştemilat ne demek sorusunu cevaplayarak başlayalım.

Müştemilat Ne Demek?

bahçe içinde prefabrik ev

Sözlükteki anlamı “eklenti” olan müştemilat, yapıların dışına yapılan ek binalara denir. Yapıları tamamlayan bölüm olarak da bilinen müştemilat, çeşitli şekillerde tasarlanarak farklı amaçlara yönelik kullanılabilir. Müştemilat modelleri, yapıya bitişik veya yapıdan ayrı olabilir fakat her şekilde yapının dışında yer alır.

Kısacası eklenti olarak bilinen müştemilat; bir yapıya eklenen veya yapının dışında ayrı bir işlev göstermesi için oluşturulan küçük yapıya denir. Genel olarak kiler ve depo amacı ile kullanılan müştemilat aynı zamanda hobi alanı, atölye ve oturma alanı olarak da değerlendirilebilir.

Her ne kadar müştemilatın kullanım hakkı mülk sahibinde olsa da müştemilat yapımı da kanunlara bağlıdır. Dolayısıyla müştemilatın, kullanım amacına göre uygun plan ve mevzuat özelinde incelenmesi gerekir. Özellikle yapının taşıyıcı sisteminin, çevre tesisatının ve yapı elemanlarının dikkate alınması önem taşır.

Bu kapsamda hafif çelik yapı ve prefabrik evler, kolay ve hızlı montajı ile müştemilat yapımında sıklıkla tercih edilebilir. Öte yandan pratik kullanım sağlayan bu yapılar, farklı kullanım imkanları ile geniş opsiyon sunar.

Prefabrik yapılar hakkında hazırladığımız Prefabrik Yapılar Neden Tercih Ediliyor? başlıklı yazımızı okuyabilir, prefabrik yapıların avantajları nelerdir öğrenebilirsiniz.

Müştemilat Nasıl Yapılır?

prefabrik müştemilat yapımı

Müştemilat ne demek sorusunu yanıtladığımıza göre artık müştemilat nasıl yapılır bakabiliriz. Yapılara ek olarak yapılan müştemilatın nasıl yapılacağı Plansız Alanlar Yönetmeliği’nde detaylı şekilde belirtilmiştir. Bununla birlikte müştemilat yapımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Müştemilatın çatısı zeminden itibaren 2.50 metreden yüksek olmamalıdır.
  • Yapı cinsi ahşap olmamalıdır.
  • Yapı ile müştemilat arasında en az 3 metre bulunması zorunludur.
  • Tarım ve hayvancılığa yönelik yapıların taban alanı kat sayısı, müştemilat dahil olmak üzere %40’tan fazla olmamalıdır.

Ek olarak oturma alanı, depo ve kiler gibi kullanılan müştemilat yapılar, İmar Kanunu 21. maddesine göre ruhsata tâbi olmaktadır. Eğer müştemilat için yapı ruhsatı almazsanız idari yaptırımlar doğrultusunda para cezası kesilebilir ya da ruhsatsız yapınız yıktırılabilir.

Öte yandan 26. maddede belirtilen istisna, ruhsat zorunluluğunun dışında tutulmaktadır. Bu noktada müştemilat yapımı için yapı ruhsatı gerekse de bu durum, köy ve mezralardaki tarım ve hayvancılık amacıyla kullanılan müştemilat binalarda geçerli değildir.

Yapı ruhsatı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yapı Ruhsatı Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Müştemilatın Avantajların Nelerdir?

küçük prefabrik ev

Müştemilat sahibi olmanın bazı avantajları vardır. Özellikle ek bir alan sunması, yer anlamında ekstra bir seçenek anlamında gelir. Peki müştemilatın avantajları nelerdir?

1. Depolama Alanı Sunar

Yapılara ek olan müştemilat, farklı eşyaları depolayabileceğiniz harika bir alan imkanı sunar. Böylece çeşitli eşyaları, araç ve gereçleri bir arada bulundurabileceğiniz ekstra bir yapı olarak karşımıza çıkar.

2. Hobi Alanı Yaratmanıza Olanak Sağlar

Resim yapmak ve şarkı söylemek gibi faaliyetleriniz için müştemilat yapılardan yararlanabilirsiniz. Özellikle stüdyo ve atölye işlerini gerektiren hobileriniz için mükemmel bir alan tanıyan müştemilat, size özgür bir ortam sağlar.

Ayrıca hobi alanı konusunda hazırladığımız Bir Hobi Evi Yaptırmak İçin 4 Neden başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

3. Misafirleriniz için Ekstra Alan Tanır

tasarım modüler yapı

Yatılı misafirleriniz için tercih edebileceğiniz müştemilat yapılar, hem misafirleriniz için özgür bir ortam yaratır hem de kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Farklı şekillerde dizayn edebileceğiniz müştemilat yapılar ile zevkinize uygun mimari tarzı benimseyebilir, böylece misafirlerinizin bayılacağı bir stil yaratabilirsiniz.

4. Odunluk Olarak Kullanılabilir

Müştemilat yapılar, bodrum görevi görerek odunluk olarak da kullanılabilir. Özellikle doğalgazın olmadığı bölgelerde odunları koymak için tercih edilen müştemilatlar bulunmaktadır. Bununla birlikte müştemilat, kömürlük ve ardiye alanı olarak da kullanılabilir.

Villa Prefabrik olarak bu içeriğimizde müştemilat ne demek, müştemilat nasıl yapılır ve avantajları nelerdir sorularını yanıtladık. Görüldüğü üzere müştemilat, yapının dışına yapılan ek binalara denir. Ancak müştemilat yapımı için bazı izinlerin alınması ve yönetmeliğe uygun hareket edilmesi gerekir.

Müştemilat sahibi olmanın farklı avantajları da bulunur. Tam da bu nedenle yapıya ek olarak müştemilat yaptırmayı düşünebilir, var olan alandan tasarruf edebilirsiniz. Bu doğrultuda prefabrik yapılara göz atabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eğer kaliteli ve bütçenize uygun bir prefabrik ev arıyorsanız, Villa Prefabrik’i tercih edebilir, istediğiniz yapıya sahip olabilirsiniz.

Son olarak sizler için hazırladığımız bilgilendirici içeriklerin yer aldığı blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Yazı Köy Evi Bahçe Düzenleme Önerileri ile Yaşam Alanlarınızı Dönüştürün
Sonraki Yazı Gayrimenkul Yatırımı için 7 Öneri

Yorum Yap

Yorumlarınız Görülmeden Önce Onaylanmalıdır

* Zorunlu Alanlar


YOL TARİFİ